Nový ceník policejních výkonů

Nástup bývalého taxikáře do čela resortu vnitra přináší své první a pořádně natrpklé ovoce. Nejdříve policii odzbrojí (poprvé ve své historii), což si nedovolil ani Hitler, a pak zavede ceník policejních výkonů.

Po předchozích ministrech typu „Íčko“ přežívá policie ve stádiu klinické smrti a těm, co kradou ve velkém a v bílých límečcích, je pro smích. Veřejné prostředky se již nerozkrádají. Ti, co kradou, si jsou tak jistí tím, že policie je mimo hru (v lepším případě), že soutěží mezi sebou, kdo toho ukradne víc. Kubice zřejmě přišel dát policii poslední ránu z milosti.

Na závažné hospodářské kriminalitě se podílejí policejní špičky, elitní detektivové řídí mafiánské skupiny a prostý občan volající na tísňovou linku 158 často jen slyší automat: „Vyčkejte, jste v pořadí!“ Policistů je málo, není na benzín a dojezdové časy se prodlužují. Podle Kubiceho problémy policie vyřeší zpoplatnění úkonů. Tržní mechanismy už postihly zdravotnictví, nyní nás podobný přerod patrně také čeká u ozbrojených složek. Doufám, že se do budoucna podaří zavést i nadstandard. Rád si připlatím za volání na tísňovou linku, kde se mi místo automatu ozve střízlivý operační důstojník, a když mi půjde o život, rád si připlatím i za rychlejší příjezd policie, která bude vybavena nabitými zbraněmi a hlavně je bude umět použít.

Jak by mohl vypadat nový policejní ceník?

Standardní služby:

volání na tísňovou linku 158 s automatem … 5,- Kč/min.

příjezd policejní hlídky do 20 min … 20,- Kč/km

zneškodnění pachatele … 100,- Kč/kus

použití služební pistole … 30,- Kč/náboj

 

Nadstandardní služby:

volání na speciální tísňovou linku 900 158 s operačním důstojníkem … 30,- Kč/min.

příjezd policejní hlídky do 5 min … 50,- Kč/km

zneškodnění zvlášť nebezpečného pachatele … 300,- Kč/kus

použití služební pistole české výroby … 150,- Kč (*)

(*) nadstandardní použití služební pistole je zpoplatněno paušálem bez počítání nábojů, neboť se počítá s lépe cvičenými policisty s menším počtem výstřelů

Celá řada občanů může uvažovat o tom, že se bude muset dát na dráhu zločinu. Ne proto, aby si zvýšili životní úroveň, ale proto, aby měli na zaplacení své bezpečnosti až jim jednou, nedej bože, půjde o život. Určitě by totiž neradi skončili v rukou vraha nebo snad v objetí exekutora.

 

 

 

             

 

       

Autor: Jan Králík | úterý 13.12.2011 11:45 | karma článku: 23,25 | přečteno: 1963x