Navrhuji zřízení výdejen potravin pro sociálně potřebné

Dnes milionář a zítra bezdomovec. Nikdo z nás nemůže bezpečně vědět co ho v životě všechno potká. Stačí nezákonné rozhodnutí soudu, nemoc nebo úraz a život nabere zcela jiný směr. V tomto směru rozhodně platí to okřídlené slovní spojení "nikdy neříkej nikdy"!

Současný sociální systém se projevuje jako dost neefektivní. Celá řada parazitů ho dlouhodobě zneužívá a skutečně potřebným moc nepomáhá. Není možné, aby sociální dávky končily v hernách a barech. Pouze snižování celkových výdajů nemůže stačit. Finanční prostředky se musí vynakládat efektivně a účelně.

V současné době se hodně hovoří o vyloučených lokalitách a řešení problému sociálně slabých lidí. Část sociálních dávek by se mohla vyplácet v potravinových poukázkách, které by příjemci mohli vyměnit za tuzemské potraviny ve vybraných prodejnách. Jednalo by se spíše o výdejny základních potravin než o klasické prodejny. Tyto prodejny by provozovala obec nebo nějaká neziskovka a jako obsluha by tam mohli najít uplatnění někteří nezaměstnaní z dané obce.

Dřívější pokusy dávat místo peněz "stravenky" neměly moc velký úspěch, protože někteří naši spoluobčané si obratem poradili  a stravenky prodávali po restauracích. Tento můj návrh je vylepšen v tom smyslu, že by se jednalo o poukázky, které by šlo vyměnit za potraviny, drogerii nebo ošacení pouze ve vybraných "prodejnách".

Sociální dávky musí sloužit pouze k zajištění základních lidských potřeb.

Autor: Jan Králík | pondělí 17.10.2011 7:36 | karma článku: 17,47 | přečteno: 1192x