Lze obejít konec osoby blízké?

Páni poslanci se opět vyznamenali. Včera přehlasovali senát ve věci novely zákona o provozu na pozemních komunikacích. Do zákona zakomponovali ustanovení, které má zrušit výmluvy na osobu blízkou.

Jedná se bezprecedentní zásah do ústavního práva České republiky a jsem přesvědčen, že pokud ústavní soudci mají jen trochu zdravého rozumu, novou právní úpravu ze zákona vypustí. Jestliže našim zákonodárcům vadí výmluvy na osobu blízkou, pak by se nejdříve měli zamyslet, zdali by se neměl zrušit také institut výmluvy na osobu blízkou, resp. právo nevypovídat u trestných činů, jejichž společenská nebezpečnost zásadně přesahuje rozměr přestupku v podobě překročené rychlosti nebo špatně zaparkovaného motorového vozidla.

Nově zákon říká: „Provozovatel vozidla zajistí, aby při užití vozidla na pozemní komunikaci byly dodržovány povinnosti řidiče a pravidla provozu na pozemních komunikacích stanovená tímto zákonem.“ Pokud tak nezajistí, dopouští se správního deliktu. Stát občanům ukládá povinnost, kterou nejsou schopni ani při vynaložení veškerého úsilí nikdy zajistit. Je to stejné, jako kdyby majitel činžáku byl potrestán za to, že v jeho domě došlo k vraždě a pachatele se nepodařilo najít. Nově budou všichni provozovatelé vystaveni nebezpečí kriminalizace jen tím, že vozidlo někomu půjčí. 

Vyzve-li obecní úřad obce s rozšířenou pravomocí provozovatele vozidla k uhrazení pokuty, ten může do 15 dnů od doručení písemně sdělit údaje o totožnosti řidiče správnímu úřadu. Toto sdělení se považuje za podání vysvětlení.

Jak se lze nadále vyhnout odpovědnosti za přestupek?

 1)      Provozovatel uvede do 15 dnů od doručení výzvy údaje o totožnosti řidiče. S řidičem bude zahájeno správní řízení pro spáchání přestupku. V rámci řízení řidič popře, že by v době spáchání přestupku vozidlo řídil. Pachatele přestupku se nepodaří prokázat. Věc bude dále projednána s provozovatelem vozidla a ten bude trvat na tom, že vozidlo řídil řidič, kterého správnímu orgánu udal. Bude zajímavé, jak se správní orgán vypořádá s tvrzením proti tvrzení.

2)      Kdo bude chtít správním úřadům pořádně zavařit, zvolí řetězení řidičů. Provozovatel vozidla uvede totožnost řidiče, ten ve správním řízení sdělí, že vozidlo půjčil jiné osobě, ta sdělí, že vozidlo půjčila další osobě atd. V rámci firmy nebo sociálních sítí nebude problém skupinku max. 5 vytvořit, což bohatě vystačí do prekluze, která nastává po roce od spáchání přestupku.

3)      Asi nejjednodušším způsobem bude uvést smyšlené jméno příslušníka jiného státu.

4)      Kdo nevlastní kmotrovskou registrační značku, může obě tabulky odstranit a ohlásit policii jejich krádež, k níž došlo před spácháním přestupku. Otázkou je, jak se správní orgán vypořádá s chybou v novele zákona, kde se mluví o „státních poznávacích značkách“ (§ 125f/5a), zatímco legislativa už řadu let používá pojem „registrační značky“.    

Celý humbuk kolem osoby blízké není nic jiného, než snaha státu ušetřit na činnosti policie a policisty nahradit automatizovanými systémy. Přitom účinný a efektivní postih je jen takový, který je proveden ihned a přímo na místě spáchání přestupku!

Úředníkům přeji hodně úspěchů v jejich práci a všem ostatním hezký den.

Autor: Jan Králík | středa 7.9.2011 6:47 | karma článku: 38,95 | přečteno: 19462x