Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LHV

Lord Havelock Vetinari

13. 9. 2011 12:52
Když dojde

po nějakých třech měsících dopis od policie, že při užití auta došlo k přestupku, tak to si hodně lidí nevzpomene, kdo s tím autem vlastně jel.

0 0
možnosti
V

vItava

13. 9. 2011 11:55
Hlavní problém

Hlavní problém je rozpolcenost myšlení politiků.

Na jednu stranu by chtěli bezpečné silnice - tomu by měl teoreticky pomoci bodový systém, kdyby tedy byly body přidělovány jen za závažná porušení předpisů, jako je např. nedání přednosti.

Na druhou stranu ale chějí peníze z pokut. Bohužel tato dvě přání jsou v rozporu - řidič, který se vyboduje, už jaksi neplatí. Dále řidič ze strachu před přidělením bodu a možnou ztrátou ŘP - což může být pro někoho likvidační - zatlouká i přestupek, který by jinak (nebýt bodů) mnohý zaplatil na místě bez mrknutí oka.

Proto vznikla potřeba vyrovnat se s osobou blízkou - v podstatě potřeba obejít bodový systém - aby řidiči více platili státu. Zaplať a body nedostaneš. Jako odpustky kdysi.

0 0
možnosti
JB

Jarba

13. 9. 2011 6:55
Psal jsem tu na podobné téma

nezbývá než souhlasit a karmovat.

0 0
možnosti
PS

birhaus

12. 9. 2011 13:37
Ja to vidim takto,

Sam s "vymluvou " na treti osobu nesouhlasim, ikdyz ji v praxi vyuzivam. Duvod je prosty. Snazim se jezdit podle predpisu, proto me zadne predvolani postou nechodi. Bohuzel jedna vyjimka tu je. Bydlim na sidlisti, kde je po 20h temer nemozne zaparkovat a to opravdu v okruhu nekolika kilometru. Situace je stejna jiz nekolik let. Radnice nedela nic a dokonce sam starosta posila sve posluhovace (MP) do ulic pokutovat ridice, kteri si stoupli treba jednim kolem na chodnik (toto vim primo od pramene). Jestli radnice hodla resit problem s parkovanim jen takto, rikam, ze se budu vymlouvat klidne na Martany, kdyz to bude nutne! ;-)

1 0
možnosti
V

vItava

13. 9. 2011 11:33
Re: Ja to vidim takto,

Proč by se radnice měla starat o vaše parkování?

Chcete parkovat - tak si kupte garáž, pronajměte parkovací místo atd atd.

Právo na parkování neexistuje. (Díky bohu.)

Není důvod aby to, co si každý může zajistit sám, bylo placeno ze společných peněz.

0 0
možnosti
DS

VyMeTaky

10. 9. 2011 13:43
Pane Králíku,

buďte tak hodnej, a nepoužívejte obrat "výmluva na os. blízkou". Používá ho akorát novinářská lůza (ne, bez výjimky to JE lůza) a papouškují ho submisivní hlupáci a frustráti, kteří jsou příliš hloupí a příliš zbabělí, aby měli odvahu se bránit jakémukoli obvinění.

Tím, že tento obrat používáte, vlastně ztvrzujete oklešťování práva v Čechách.

1 0
možnosti
PR

Rusy

9. 9. 2011 22:32
Podstatný faktor

Velmi důležité je, co se přestupkem stalo. Pokud někdo spáchal přestupek, který neměl za následek smrt, zranění, škodu, ohrožení ani omezení, pak je právo člověka se bránit buzeraci státní moci jakýmikoliv zákonnými a možná i nezákonnými prostředky zcela na místě. Za naprosto nemorální považuji zatloukání v případě, že přestupkem způsobí člověk škodu či ještě něco horšího. V tom případě je to hyena, i kdyby jednala podle zákona.

0 0
možnosti
A

Alfie

10. 9. 2011 18:29
Re: Podstatný faktor

Jenomže když dojde k nehodě se zraněním či dokonce smrtí, je to vyšetřováno jako jakýkoli jiný přestupek/trestný čin. tedy i s výslechy svědků a zjišťováním stop či alibi - podle závažnosti přečinu. Samozřejmě, že i v tom případě má kdokoli právo zapírat, ovšem bude-li usvědčen, je mu to k ničemu.

Zmiňovaný paragraf se však týká prakticky výhradně přestupků zaznamenaných automatickými systémy, tedy přestupků (i "přestupků") nez následků! Je to výhradně cesta ke snadným ziskům do obecních a státní pokladny, kteroužto kasičku úřadům nezodpovědní občané mařili uplatňováním svých občanských a ústavních práv, což je jim třeba zatrhnout :-(

1 0
možnosti
VD

všd

8. 9. 2011 16:58
Neříkám, že to policie uplatní vždy

Ale pokud někdo podobné postupy použije vícekrát, mohou ho čekat ještě mnohem větší nepříjemnosti, než pokuta a body. Vysvětlím rizika jednotlivých možností:

1. V případě tvrzení proti tvrzení zaplatí provozovatel vozidla.

2. Napaří podezření z trestného činu podvodu a "maření", pokud to prokáží, bude natvrdo basa

3. Pokud je v Schengenu, půjde ho dohledat, pokud není, bude to navíc napomáhání ilegální imigraci, takže "fakt bez rizika".

4. Nahlásíte krádež, zeptají se Vás, jaktože jste jezdil v daném období do práce (nebo jinam) autem, které mělo mít danou SPZ.

0 0
možnosti
EC

IceMischa

7. 9. 2011 12:04
Otázka:

auto jsem dlouhodobě zapůjčila sousedovi (než mi jej zaplatí v měsíčních splátkách, což bude ještě tak 1 rok) . Nejezdí s ním jen on, ale celá rodina a dokonce minule je půjčil švagrovi na dovolenou. Až mi za půl roku dorazí nějaká pokuta nebo nehoda, to jbudu platit já nebo se soudit?

0 0
možnosti
VN

Amoniak II

7. 9. 2011 12:40
Re: Otázka:

Záleží na tom, kdo je provozovatel vozidla. Pokud jste to Vy, oznámíte, že jste vozidlo zapůjčila sousedovi. Soused přestupek přizná a zaplatí - nebo třeba oznámí, že auto půjčil dál a nemá chuť se o tom s policií bavit. Což bude moci říct i po téhle nablblé novele.

0 0
možnosti
AB

Tonda B.

7. 9. 2011 9:15
Nejedná se o výmluvu

Novináři a politici neustále používají špatnou formulaci. Slovo "výmluva" je pejorativní a značí něco, co není v souladu s dobrými mravy. Správné označení je "využití zákonného práva", které každému občanu ČR dává platná legislativa. Uvedená novela je špatná. Kdo ji chce obejít, snadno ji obejde. Cesta vede jinudy, především rychlost musí být měřena ve skutečně nebezpečných úsecích s vysokou koncentrací chodců, u nemocnic, škol a pod. Měření na rovných přehledných úsecích, kde nejsou ani chodníky, je kontraproduktivní. Měření rychlosti musí mít sympatie obyvatel, lidé musí říkat "ano, tady ať měří každý den, tady je to potřeba". Z celého chování dopravní policie musí být jasně patrna snaha o zajištění bezpečnosti silničního provozu, akce musí být promyšlené, účelné, a smysluplné. Tím získá podporu veřejnosti a následně i respekt a důvěru, kterou má dopravní policie třeba v Německu. Politikům vzkazuji, že žádný zákon nemůže vyřešit to, co může vyřešit obyčejný selský rozum.

4 0
možnosti
JD

pedr64

7. 9. 2011 9:22
Re: Nejedná se o výmluvu

v případě, že auto v době přestupku řídil jeho majitel, tak se samozřejmě o výmluvu jedná. A to bude tak 90% případů "osoby blízké".

0 0
možnosti
JK

MiroTR

7. 9. 2011 8:46
Je zajímavé, že v jiných zemích

tohle funguje zcela běžně.  Za stěračem najdete lístek s přestupkem a výší pokuty, poštou přijde fotka, na které je vidět, že jste jel na červenou, atd.  Rozdíl je v tom, že v té cizině je zvykem zaplatit, v ČR se začne vymýšlet, jak to obejít.

0 0
možnosti
MP

Martin V2

7. 9. 2011 8:51
Re: Je zajímavé, že v jiných zemích

Jako vtip dobrý a teď mi prosím vysvětlete, proč si myslíte, že zrovna občané ČR jsou ve světě vyjímeční?;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 218
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2345x
Autor petice "Chceme levnější benzín a naftu". Případnou podporu můžete vyjádřit na www.petice24.com. Předseda Občanského sdružení PATRIOT CZ.

Seznam rubrik