Každá třetí hypotéka v ČR je cinknutá

Hypoteční krize v USA odstartovala poslední ekonomickou krizi ve světě. Hypoteční krize dorazí s určitým zpozděním i do české kotliny. Tato neradostná skutečnost se nám nemůže zákonitě vyhnout.

Minulý týden jsem byl na společenské večeři s jedním ředitelem pobočky významné zahraniční banky. Po krátkém rozboru o stavu našeho fotbalu přišla řeč i na ženy, ale předevěším bylo zajímavé naslouchat informacím o poměrech v českém bankovním sektoru.

K mému velkému překvapení jsem se dozvěděl, že v současné době má zhruba 5% klientů potíže se splácením svého hypotečního úvěru, ale příští rok se očekává nárůst až na 10%! Podle celé řady ekonomických studií došlo až u plné třetiny hypotečních úvěrů k určitým "úpravám" při jejich schvalování. Při standartním postupu by totiž těmto klientům nebyla hypotéka schválena.

Tento neutěšený stav bude velký problém pro celý náš bankovní systém. V současné době totiž již dávno neplatí názor, že pokud nebudu mít na splácení, tak nemovitost prodám. Realitní trh v současné době stagnuje a celá řada nemovitostí není vůbec prodejná. Jenom v Praze je více než třicet tisíc nových bytů, které marně čekají na svého nového majitele. Doslova raketovou řadou narůstá prodej nemovitostí v exekucích.

Někteří dlužníci se snaží řešit svojí neradostnou situaci tím, že jsi berou různé nesmyslné lichvářské půjčky. Bohužel vlastní problém se tím pouze odloží o několik měsíců a jejich finanční situaci to ještě zhorší. Samotné banky si marně lámou hlavu jak se na tento problém připravit. Ekonomické vyhlídky na příští rok totiž nejsou vůbec příznivé. Určitým barometrem ekonomického vývoje v ČR může být omezování výroby u našeho největšího výrobce automobilů.

Hlavně doufám, že komerční banky nebudou bušit na dveře vlády a žádat o pomoc! Špatné úvěry a ekonomicky slabé banky musí zmizet z našeho trhu! Za špatné a mnohdy zkorumpované manažerské rozhodnutí musí nést odpovědnost akcionáři a né občané ČR! 

Autor: Jan Králík | pátek 14.10.2011 8:04 | karma článku: 23,87 | přečteno: 1788x