Je třeba více mrtvých lupičů, aby ubylo loupeží

Strážník v Karviné zastřelil lupiče. Podle dostupných informací střílel strážník proto, že dvaatřicetiletý lupič dlouhým nožem ohrožoval obsluhu prodejny. Lupiče zasáhl dvěma výstřely. Podle prvotních informací vyšetřovatelů byl zákrok zcela oprávněný, přesto bude podrobně vyhodnocen.

Poslední dobou mám pocit, že loupeže se stávají součástí všedního dne. Tento nepříznivý trend je třeba zastavit. Každý lupič musí počítat s tím, že kromě vysokého trestu ho může při páchání této trestné činnosti čekat i smrt. Podle mého osobního názoru musí pachatel, vždy počítat s tím nejhorším. Na druhou stranu bych chtěl varovat obyčejné občany, aby dobře zvážili případný zákrok, proti těmto násilníkům. Mnohdy to bývají zkušení zločinci, kteří se nezastaví před ničím, a lidský život pro ně nemá žádnou hodnotu. Je zbytečné si hrát na hrdiny.

V této souvislosti si dovoluji jenom připomenout ustanovení, která v našem právním řádu upravují pojem nutná obrana.

1) Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný trestním zákonem, není trestným činem.

2) Nejde o nutnou obranu, byla-li obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku. 

Níže několik vět, které podrobněji rozebírají shora uvedená ustanovení zákona.

  • Podstatou nutné obrany je uplatnění práva proti bezpráví.
  • Obránce prosazuje ochranu zákonem chráněných zájmů v nutné obraně tím, že chrání svůj život a zdraví, případně život a zdraví jiného člověka, proti fyzickému útoku.
  • Obránce podle zákona v okamžiku odvracení útoku pachatele nahrazuje služební zákrok v té době nepřítomných veřejných orgánů, zejména policie.
  • Obránce je podle zákona oprávněn nejen k sebeobraně, ale z hlediska občanské solidarity ve stejném rozsahu také k obraně jiného člověka.
  • Důležitou okolností nutné obrany je to, že obránce nemá povinnost zkoumat, v době kdy fyzický útok bezprostředně hrozí nebo trvá, zda ho lze odvrátit jinak než fyzickým zákrokem.Veškerá rizika pro svůj život a zdraví vyplývající z jednání v nutné obraně nese podle zákona útočník, a to jako osoba právo porušující. Nutnou obranou může dojít nejen k újmě na životě nebo zdraví útočníka, ale také k újmě na jeho majetku.Obránce není povinen vyřešit nebezpečnou situaci útěkem z místa; je oprávněn bezprostřední hrozbě útoku čelit a útočníkovi se v mezích nutné obrany postavit na odpor.

Při nutné obraně nemusí být dodržena zásada přiměřenosti mezi způsobem jednání obránce a útočníka, neboť k odvrácení nebo ukončení útoku je v zásadě vždy nutno použít jednání intenzivnějšího nebo zbraně účinnější (zbraní se rozumí vše co činí útok důraznější).

Ve většině případů je ovšem lepší zavolat policii a nechat provedení zákroku na profesionálech!

 

Autor: Jan Králík | středa 16.1.2013 12:10 | karma článku: 25,98 | přečteno: 1389x