Cikána nezaměstnám, křičela žena v reportáži ČT

Téměř v přímém přenosu jsme byli svědky "rasové diskriminace". Okamžitě se ta situace musí řešit. Klíčové téma do hlavní zpravodajské relace televize veřejné služby.

Jedna nejmenovaná podnikatelka v oblasti služeb si dovolila využít svého práva a odmítla uchazečku o zaměstnání. Pokud by se jednalo o ženu po padesátce nebo ženu po rodičovské dovolené, tak si tohoto případu nikdo nevšimne. Ovšem v tomto případě se jednalo o ženu údajné rómské národnosti. V dnešní třasklavé době ideální námět na reportáž.

Rómská žena chce pracovat, ale je brutálně odmítnuta pro svůj původ. Co jiného si divák ČT může přát. Parlamentní komedie je již okoukaná, tak je třeba divákům nabídnout něco akčnějšího. Silná prohlášení a sestříhané prohlášení podnikatelky jenom umocňují tento příběh. Česká televize jednoznačně přispěla ke zvyšujícímu se napětí ve společnosti. Důležité ekonomické zákony a jejich projednávaní jdou na druhou kolej, ale tento akční příběh ze života má velkou prioritu!

V této souvislosti si vzpomínám na svoji zkoušku z pracovního práva, které velmi podrobně upravuje práva a povinnosti zaměstnavatele a zaměstnance, ale nikde tam není napsáno, že zaměstnavatel musí vzít každého kdo k němu přijde požádat o práci nebo se přihlásí do výběrového řízení. Právo na práci zaniklo již více než před dvaceti lety. Nejenom zaměstnanec, ale i zaměstnavatel májí svá práva. V této souvislosti je třeba si uvědomit, že Zákoník práce upravuje především vznik, průběh a ukončení pracovního vztahu, ale rozhodně neupravuje průběh výběrového řízení.

Musí být přece svobodnou vůlí každého podnikatele jak si upraví výběrové řízení pro zaměstnance ve své firmě. Žádný úřad práce rozhodně nemůže přikazovat podnikateli koho zaměstná nebo nezaměstná.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Králík | pondělí 7.11.2011 8:26 | karma článku: 38,61 | přečteno: 2852x