Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bezprecedentní ztrestání pražských kaštanů

Za kaštana je v dopravácké hantýrce považován cestující. Manažeři Dopravního podniku hl. m. Prahy, vyplácející si miliónové odměny, tentokrát pražské kaštany pořádně upražili.

Ještě v pondělí 21. května 2012 tisková zpráva pražského dopravce tvrdila, že oblouk u zastávky Na Padesátém umožňuje bezpečný průjezd tramvají. A to i přesto, že tramvaje zde nesměly jezdit rychleji než 10 km/h minimálně dva roky, u kolejí už několik dní nepřetržitě postávali dispečeři v nepřehlédnutelných reflexních vestách a ve volném čase si v kolejišti stavěli hromádku z úlomků kolejnic. O několik hodin později už tramvaje na trať nesměly.

Ranním výjezdem v úterý 22. května tramvajová trať nadobro osiřela. Jen to cestujícím pracovníci DP jaksi pozapomněli sdělit. Rozhodnutí sice už padlo v pátek 18. května, ale následoval pěkný slunečný víkend a za jeden pracovní den, navíc po dvoudenním volnu, se velké výkony od nadstandardně placených úředníků čekat nedají. Pátek nepočítejme, po obědě už na chodbě kancelářské budovy lze zavadit tak maximálně o kbelík špinavé vody. V zapuštěném betonovém obratišti u hostivařského nádraží tak ráno postávaly desítky lidí, aniž by tušili, že o patro výše jezdí náhradní autobusová doprava X-22. První kusé informace se začaly objevovat teprve odpoledne.

Náhradní dopravu musel vymýšlet nějaký bolehlav po probdělé noci. Autobus vyjížděl označen jako X-22 a během cesty se přeznačil na X-26. Kromě označení linky se za jízdy měnilo i označení cílové zastávky. Aby to neměli pražští kaštané tak jednoduché, obě linky kroužily po Strašnicích ve stejné trase pro oba směry. Tentokrát to dopravní podnik opravdu překombinoval. Cestování pražskou hromadnou dopravou se změnilo ve zkoušku inteligence doprovázenou nevšedními vyhlídkovými trasami (nesmyslné zajíždění), které určitě ocení nejeden šotouš MHD (rozuměj: člověk s fotoaparátem dlouhé hodiny lovící netradiční záběry autobusů a tramvají v místech, kde běžně nejezdí), ale ne babička o francouzských holích jedoucí k lékaři.

Kdo pravidelně cestuje linkou 7 ze Strašnic do Nuslí, cestu bez přestupu zvládne za čtvrt hodiny. Nyní se ale své sedmičky nedočkal, byť zastávkový sloupek tvrdil jasně: „Sedmička tu jezdí.“ Místo toho přijela šestadvacítka. Kdo čísla linek řeší, až když jede tam, kam nechtěl, patřil k těm rychlejším a šťastnějším. Na sedmičku byla ovšem cesta dlouhá. U strašnické vozovny přestup na X-26, v Průběžné přestup na 22 a teprve na Slavii přestup na sedmičku. Z patnácti minut se stala rázem hodina se třemi přestupy. Bez manuálu nebo plánku neřešitelný hlavolam i pro rodilé a Vltavou křtěné Pražáky. Běžně najímaní informátoři v oranžových vestičkách nikde a dispečeři zřejmě čerpali volno po hlídání tramvajových kolejí u zastávky Na Padesátém.

Velkého překvapení se dočkali i ti, kteří správně pochopili, že ze Strašnic do Hostivaře musí jet autobusem X-26 a pak X-22. V zastávce Průběžná vystoupili z X-26, aby za rohem v zastávce Na Hroudě nastoupili do X-22, protože první cílová stanice byla nastavena na stanici metra Strašnická – mimo zamýšlený směr. Za sedm minut jim přijel ten samý autobus, ze kterého vystoupili. Dopravní podnik oznámení o změně označení autobusu a cílové stanice nechával vtipně vyhlásit až po jejich vystoupení.

Vrcholem celé parodie na poskytování dopravních služeb je jen těžko uvěřitelný fakt, že na tramvajové trati v Průběžné ulici od zahájení výluky nikdo zatím nepracoval, nepracuje a pracovat ještě nějakou dobu nebude. Výluka byla původně plánována až od 30. června 2012. Manažeři se spoléhali, že provoz na tramvajové trati udrží zuby, nehty do prázdnin. Neudrželi, i když o špatném stavu oblouku věděli roky, jak přiznávají v tiskové zprávě. Udělali manažerskou chybu s následky, které nemají v historii Dopravního podniku hl. m. Prahy obdoby. Místo toho, aby oblékli modráky a vzali do rukou krumpáče, ztrestali cestující, kteří budou týdny zbytečně jezdit přecpanou náhradní autobusovou dopravou.

Pak se kindermanažeři poplácají po ramenou a vyplatí si miliónové odměny.       

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Králík | sobota 26.5.2012 8:35 | karma článku: 16,40 | přečteno: 1021x
  • Další články autora

Jan Králík

Přesah zajímavý pro čtenáře vymezuje administrace blogu.

Věta z nadpisu je součástí kodexu zdejšího blogera. Téměř 30 let od revoluce se vracíme do časů, kdy o tom, co je správné číst, rozhoduje cenzor. Poslužte si, klidně smažte celý můj profil, pokud vám to udělá dobře.

17.3.2018 v 9:36 | Karma: 22,78 | Přečteno: 474x | Diskuse| Média

Jan Králík

Poděkování administrátorovi blogu idnes.cz

Děkuji Vám pane Patriku Bango, že jste z hlavní nabídky po pár minutách odstranil můj poslední článek. Není to poprvé, ale věřte mi a to Vám slibuji, zcela jistě naposledy, protože se stěhuji jinam.

17.3.2018 v 7:40 | Karma: 25,24 | Přečteno: 814x | Diskuse| Hyde park

Jan Králík

Českou televizi nedáme, ale naši justici mafii prodáme

Jakmile si dovolíte zpochybnit některá démonická slovní spojení, okamžitě budete napaden nějakým bijcem za demokracii, práva menšin či ekologii a brutálně onálepkován, že si to za klobouk nedáte. Razantně vám bude vysvětleno...

16.3.2018 v 9:05 | Karma: 36,45 | Přečteno: 1054x | Diskuse| Společnost

Jan Králík

Krnáčová znovu pražskou primátorkou? Proboha už ne!

Primátorka Krnáčová oznámila, že chce znovu řídit Prahu. Absolutní ztráta sebereflexe této paní mě nepřekvapuje, ale děsí mě představa, že by hlavní město mělo být Krnáčovou decimováno další volební období.

1.3.2018 v 14:03 | Karma: 35,39 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Ostatní

Jan Králík

Všetci kradnú aneb jak Krnáčová v Praze s korupcí zatočí

Před každými volbami politické hnutí ANO slibuje, jak zatočí s korupcí a zefektivní správu s veřejnými prostředky. Následující řádky Vám ukáží, jak primátorka Adriana Krnáčová přetváří předvolební sliby do reality v Praze.

6.2.2018 v 8:50 | Karma: 34,33 | Přečteno: 1255x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21,  aktualizováno  20:41

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31,  aktualizováno  20:38

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

  • Počet článků 218
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2313x
Autor petice "Chceme levnější benzín a naftu". Případnou podporu můžete vyjádřit na www.petice24.com. Předseda Občanského sdružení PATRIOT CZ.

Seznam rubrik