Bez krve není revoluce

Politicky je situace horší než v roce 1988. Dnes jsem sledoval politický pořad Otázky Václava Moravce, kde slova debil a korupce nahradila slova V. Havla „pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“!

Špatná smogová situace v Ústeckém kraji, Ostravě a Praze. Korupce a cikánské násilí na každém kroku. Poplatky téměř za všechno. Dlouhodobá nezaměstnanost láme rekordy. Náklady na bydlení u některých sociálních skupin převyšují jejich příjmy. Téměř ¼ občanů žije z výplaty do výplaty. Podle oficiálních statistik žije v ČR zhruba 900.000 lidí na hranici chudoby. Slovo exekuce je téměř rozšířené jako fotbal.

Roste sociální napětí, nervozita a agresivita lidí. Tento stav je dlouhodobě neudržitelný. Společnost se významnou měrou radikalizuje. Často se setkávám s názorem „ do roka se musí něco stát“, další revoluce je na spadnutí. Bez krve se další revoluce neobejde. Podle mého názoru je nejhorší, že lidé již ztrácejí naději na nějaký lepší a spravedlivější život.

V roce 1989 bylo v lidech obrovské nadšení a očekávání v lepší život. Po více než dvaceti letech přichází velké zklamání ze současného vývoje. V loňských volbách celá řada voličů dala šanci novým stranám a politikům. Bohužel žádná výrazná změna k lepšímu nepřišla. Jedna z nových politických stran, která měla jako hlavní volební heslo boj s korupcí. Je dnes považována za symbol politického vydírání a korupce. Do určité míry se dá říci, že tento systém dotáhli do dokonalosti. Určitě jste poznali stranu VV.

Kdo z nás by v roce 1988 řekl, že za rok bude všechno jinak. Většina občanů chodila do práce, řešila své osobní problémy, občas si stoupla do fronty na mandarinky a večer v televizi sledovala televizní seriál. Do současné doby se dostatečně neobjasnilo pozadí událostí z listopadu 1989. Většině lidí je dnes jasné, že ve skutečnosti o žádnou revoluci nešlo. Jednalo se o ekonomický převrat pod kontrolou „pokrokovější“ části StB a členů ÚV KSČ, kteří si velmi dobře uvědomili, že ekonomicky se socialismus již vyčerpal. Vlastní akce dne 17. listopadu bylo již jen dobře připravené divadlo jak dostat masy lidí do ulic, protože předcházející pokusy vedené Chartou 77 neměly velký úspěch. Teprve "brutální" zásah příslušníků státní moci, proti bezbranným studentům byl tím správným impulsem. Plánovači státní bezpečnosti si možná vzali příklad z Francie.

Pokračování 17. Listopadu 2011

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Králík | neděle 13.11.2011 17:15 | karma článku: 25,85 | přečteno: 1382x