Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Za permanentní vládní krize poděkujme Václavu Havlovi

V poslední době jsme zaplavováni informacemi o vzrůstající nespokojenosti občanů s českou politikou. Vznikají různé výzvy či protest songy, které volají po nápravě české demokracie. Řada novodobých revolucionářů volá pro výměně politiků a politických stran. Všelékem tak má být generační výměna zákonodárců a vznik nových stran či hnutí. Nejsem si jist, zda po zkušenostech s US-DEU, Stranou zelených či aktuálně Věcmi veřejnými je vznik nových stran a příchod nových politiků tím správným receptem pro údajně nemocnou českou demokracii.

Václav Havel se kdysi vyjádřil ve smyslu, že čím více stran zastoupených ve Sněmovně, tím lepší demokracie. I přes hrozbu, že budu pravdoláskaři označen za kacíře, dovolím si s Václavem Havlem ostře nesouhlasit.

Za takřka 20 let existence samostatné České republiky jsme zažili jen jedno stabilní volební období. Pánové Halík a Pehe prominou, ale bylo to období tzv. opoziční smlouvy v letech 1998-2002, kdy vládu Miloše Zemana držela u moci ODS Václava Klause. Toto období je díky novinářské a levicové propagandě neprávem označováno za období temna. K vládě Miloše Zemana můžeme mít tisíce výhrad. Byla to ale jediná vláda v polistopadové historii, která se každý měsíc nerozkládala díky vrtochům koaličních partnerů.

Nehodlám se zde rozepisovat, proč a v jaké situaci vznikla opoziční smlouva. To si myslím, že je na úplně jinou debatu. Podstatné je, že právě v této době vznikla a dokonce byla i prosazena změna Ústavy ČR, která měla zavést většinový volební systém. Přechod z poměrného k většinovému volebnímu systému měl za cíl zajistit stabilní vládnutí v České republice. Nestabilní a nesourodé koaliční vlády by nahradila jednobarevná vláda. Věřím, že po čase bychom dospěli do situace, která panuje ve Velké Británii či USA, kde se u moci střídají dvě politické strany. A nikdo si zřejmě nedovolí říci, že právě v těchto státech existuje horší demokracie.

Pokud by se do věci nevložil Václav Havel, nemuseli bychom se dnes zabývat Vítem Bártou. Rovněž bychom byli ušetřeni katastrofálního vládního angažmá US-DEU či Strany zelených. Byl to právě bývalý prezident Havel, který podal proti úpravě volebního zákona stížnost k Ústavnímu soudu. Výsledek známe všichni.

Zásluhy Václava Havla byly přeceňovány už za jeho života. Po jeho skonu se roztrhl pytel s chvalozpěvy na jeho osobu. Po Václavu Havlovi se pojmenovávají školy, náměstí, ulice a dokonce i pražské letiště. Čekám, kdy Fero Fenič požádá o přejmenování naší země na Havlistán. Stoupenci Václava Havla při každé příležitosti zmiňují, že nesmíme zapomenout na Havlův odkaz. S tím budu souhlasit za předpokladu, že tito lidé zcela jasně a veřejně prohlásí, že za dnešní i včerejší koaliční veletoče a politickou kulturu vůbec je zodpovědný Václav Havel, který svým zásahem umožnil pokračování koaličních slepenců a tím prodloužil období nevládnutí v České republice.

Až zase budeme číst novinové titulky hlásající, že s politikou je nespokojena drtivá většina populace, poděkujme v duchu Václavu Havlovi, který se zasloužil o přežití všech těch straniček, které díky náhodě a novinářské propagandě zasedají v poslaneckých lavicích a teprve až tam řeší, zda patří k pravici či levici.

Jakmile bude Václavu Havlovi přiznána i tato zásluha, mohu s klidným srdcem prohlásit, že souhlasím se zákonem, který říká, že „Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii“.

 

 

Text byl napsán pro www.eportal.cz

Autor: Jan Koucký | neděle 15.4.2012 0:01 | karma článku: 48,37 | přečteno: 30451x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.