Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

Charlie312

21. 4. 2012 13:03
Wow, tolik chyb a manipulace v tak krátkém článku...

1) Období opoziční smlouvy bylo možná stabilní, ale zároveň vedlo k systematickému rozkrádání státních prostředků pod taktovkou dvou nejsilnějších stran, ostatní strany s tím nebyly schopny cokoli udělat.

2) Nebyla nikdy prosazena změna ústavy zavádějící většinový systém. Byl zaveden pouze nový poměrný systém, kde ale zmenšení volebních obvodů a navýšení jejich počtu mělo většinotvorné účinky, což bylo v rozporu s poměrným zastoupením.

3) Cílem volební reformy nebyly úplně tak stabilnější vlády jakožto vyšachování všech ostatních stran mimo parlament, nebo radikální zmenšení jejich vlivo. Pokud by nebyla volební reforma zrušena, rozdělily by si naprostou většinu mandátů pouze ODS a ČSSD, ostatní strany by byly vyšachovány z parlamentního života, nebo by získaly pár poslanců. Ano, vlády by asi byly jednobarevné a stabilnější, ale hlavním cílem bylo skutečně vyšachovat malé politické strany, které v přechozí úpravě byly potřebné k sestavení vlád a to štvalo jak ODS tak ČSSD.

0 0
možnosti
C

Charlie312

21. 4. 2012 13:12
Re: Wow, tolik chyb a manipulace v tak krátkém článku...

4) Nikdy bychom nedospěli k situaci, jaká panuje v Británii. Zaprvé navrhovaný volební systém byl diametrálně odšlišný a i kdyby zde byl zaveden FPTP systém, nikdy by v českých podmínkách nevyprodukoval to samé, co v Británii. Středoevopské prostředí je typické nestabilitou voličské podpory, nové strany vznikají na silných osobnostech a rychle zanikají, po nich vzniknou další. To v Británii není. Volební systémy nejsou transkontextuálně přenositelné a proto i výsledky voleb nebudou nikdy odpovídat vzorové zemi. Čím zvdálenější kulturně i geograficky cílová země je, tím odlišnější výsledky volební systém vyprodukuje.

5) Havel podal stížnost k ústavnímu soudu, ale kdyby to neudělal on, mohl to být kdokoli jiný. ČSSD a ODS neměly ústavní většinu, proto protlačily "poměrný" volební systém, který ale produkoval většinové výsledky. Ústavní soud by reformu zrušil dříve nebo později, jelikož odporovala ústavě, což by se projevilo v prvních volbách.

0 0
možnosti
HK

HarryIKeogh

21. 4. 2012 9:37
ty kráso

...to jsi napsal sám?...

0 0
možnosti
T

tabasco

20. 4. 2012 16:48
...

Tak to je hodně ubohý výkřik chudáčka co plácá nesmysly a ty pak svádí na Havla. "béééé Havel mi sebral hračku". proberte se a buďte chlap, který nepotřebuje něco na někoho svádět ale něco s tím udělá.

0 0
možnosti
A

AP1

21. 4. 2012 10:37
Re: ...

nesnasim lidi, kteri rikaji "bud chlap a neco s  tim udelej". Za tim se skryvaji ty horsi lidske vlastnosti ;-)

0 0
možnosti
TK

Fish24

20. 4. 2012 15:03
Trochu mimo

Stabilní období opoziční smlouvy přineslo opravdu hodně "pozitivního". Možná by neuškodilo nejdřív trochu přemýšlet a pak teprve psát. Ona tady ve skutečnosti stabilita funguje. Oranžoví vědí na modré a naopak. Pak se jim do toho šoupne malá strana a je na problém zaděláno. A to je asi dobře, ne?

1 0
možnosti
MZ

Antikodex

20. 4. 2012 12:20
Zeman byl "stabilní" díky Klausovu podvodu na voliče

Zeman&Klaus podepsali opoziční smlouvu, která de facto uzemnila opozici v PS a zajistila poněkud zahnívající, resp. zasmrádlé politické klima na následující 4 roky. Připomínalo to trochu vládu jedné strany před r.1989. Jistě, mnoha lidem tento hnusismus vyhovoval, ale takhle se demokracie poněkud nevyvíjí, resp. ve vývoji zamrzne.

1 0
možnosti
JP

apeppepa

19. 4. 2012 22:25
Máte to popletené

Nerozhodl Havel, ale Ústavní soud - a správně. Ono v tom návrhu nebyl čistý většinový systém, ale byl to takový typický ODSácký kočkopes, který by vyřadil ze hry menší strany. A opoziční smlouva - to je ten základní kámen klientelismu, korupce a rozkrádání, s jejímiž důsledky se potýkáme dodnes.

8 0
možnosti
K

komunismus_je_svinstvo_6

19. 4. 2012 22:43
Re: Máte to popletené

Vyradit ze hry male strany je spravne, jak aktualne vidite na strane VV, male strany nebrat - zadne nove jazycky na vahach.

2 0
možnosti
SK

bigstan

19. 4. 2012 19:00
Návrh

A co takhle, pane Koucký, zase vláda jedné strany bez střídání ? Aby zase byla  ve státě ta správná stabilita, ne? To by se vám nelíbilo ?

0 0
možnosti
OOS

Oslíčkové otřeste se

19. 4. 2012 10:08
Článek s vymyšlenými argumenty,

které zapadají do vašeho myšlenkového rámce, jenž nejste schopen překročit.

I to, že "věříte, že jednou.." z vás dělá ideálního, disciplinovaného voliče, který se moc neptá a jen podepisuje každé 4 roky bianko šek arcizlodějům, kteří z něj ve finále pravicově stáhnou i kalhoty.

PS. Nikdy jsem nevolil levici.

2 0
možnosti
IV

Hell2

20. 4. 2012 9:16
Re: Článek s vymyšlenými argumenty,

Co je na tom vymyšleného? Slovo od slova bych na místě podepsal. Z Havla jeho fanklub udělal jakýsi kult osobnosti a on to byl přitom normální i chybující člověk z masa a kostí.  Myslím, že by si tohle Havel nikdy nepřál.

1 0
možnosti
M

Mikrospánek

19. 4. 2012 9:35
mno

To je nesmysl.... Jak by v našich podmínkách  fungoval většinový volební systém dobře ukázalo drtivé vítězství a jednobarevná vláda ODS v Praze.... Já si taky myslím, že jedním z největších viníků dnešního stavu v politice i státě a mezi občany je Václav Klaus, ale nemám potřebu to furt někde hlásat a tím míň , kdyby byl po smrti..... protože vím, že i on měl v lecčems pozitivní vliv. Poděkovat pane můžete leda tak sám sobě....;-)

4 0
možnosti
IV

Hell2

20. 4. 2012 9:18
Re: mno

No, a my ostatní si zase myslíme, že tady zla nadělal V. Havel. Rozhodnou až dějiny, čí pravda byla ta správná. Zatím podle mého vítězí iracionalita a fandovství.

2 0
možnosti
MS

Pleshoun

19. 4. 2012 6:56
Vámi opěvovaná oposmlouva...

Vámi opěvovaná oposmlouva nebyla příčinou stability vlády. Hlavní příčinou stability byl hlavně fakt, že jak Zeman tak Klaus to mají v hlavě v pořádku. V té době politika fungovala tak jak má. Vláda navrhne zákon, opozice podá protinávrhy nebo návrhy na změny a výsledný produkt je schválen barevným spektrem politiků. Průšvihem naší politiky jsou akce typu nulová tolerance, nebo přístup "ta navrhovaná změna není špatná, ale navrhla to opozice takže proti". Jediné na čem jsou politici ochotní se shodnout jsou zákony, které jim osobně něco přinesou.

1 0
možnosti
H

Halfunx

19. 4. 2012 8:55
Re: Vámi opěvovaná oposmlouva...

oposmlouva, tedy systém já na bráchu a brácha na mě je neuvěřitelný podvod na voličích, který přetrvává dodnes. Prostě si rozdělili kdo co bude tunelovat a k tomu si připravili zákony. To by pokračovalo pořád, kdyby bylo co tunelovat. Zdroje se tenčí a o zbytek se tvrdě řežou. Veverky v to dělaj bordel, protože chtěj taky něco.

Úplně se z toho vytratil občan a díky úpravám volebního zákona (v době opoziční smlouvy) občana politici nepotřebují. Ať už se volí jak chce, u koryta zůstanou ti stejní, navázaní na "byzbysmeny" v pozadí, se kterými to ke svému prospěchu řídí.

To je v kostce důvod současného stavu.

3 0
možnosti
  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.