Z 28. Října 2011 by bylo našim předkům špatně

Česká republika dnes slaví 93. výročí vzniku Československé republiky. Právě v tento den si připomínejme, že naše dnešní suverenita, svoboda a demokracie nejsou věci samozřejmé, o které není třeba pečovat. Opak je pravdou. Naším dnešním problémem není rakouská monarchie, nacistické Německo či bolševické Rusko. Problémem dneška je naše lhostejnost k vlastnímu státu, jeho hodnotám a vlastní budoucnosti

Soudobé oslavy 28. října se smrskly do seznamu vyznamenaných osobností. Zřejmě dnes není moderní připomínat, že 28. října oslavujeme vznik státu, který si zakládal na suverenitě,  vlastní měně a vlastní správě věcí veřejných. Naši předkové by asi jen těžko chápali, že národní stát je dnes považován za přežitek a zastánci suverenity jsou označováni za extrémisty či populisty. Jediným povoleným národním zájmem je obdiv k Bruselu. Občas mám pocit, že řada českých rádoby osobností  (Pehe, Halík) by se psaním oslavných textů uživila i za minulého režimu. Stačilo by provést drobnou změnu - místo Bruselu a EU vložit Moskvu a SSSR.

Přiznám se, že kdyby se dnes opakovalo referendum o vstupu do EU, hlasoval bych proti vstupu. Mirek Topolánek kdysi prohlásil, že výhody našeho členství v EU převažují nad nevýhodami v poměru 51:49. Je zajímavé, že to byl tentýž Topolánek, který tak orodoval za schválení Lisabonské smlouvy  - zřejmě podlehl kouzlu Angely Merkelové.

Včerejší summit EU a eurozóny jasně ukázal, jakým směrem hodlá Brusel v příštích letech kráčet. Řecku má být odpuštěno 50% dluhů, aby si mohlo znovu půjčovat. Ztráty bank zaplatí daňoví poplatníci, kteří se budou muset ještě více zadlužit, aby měli na sanaci evropských (francouzský a německých) bank. Evropská unie by se tak mohla přejmenovat na Evropskou dluhovou unii, kde každý dluží každému a všichni společně Číně. Onou pomyslnou třešinkou na tomto kyselém dortu, je dohoda o ekonomické vládě v rámci eurozóny, která opět posiluje moc bruselských úředníků na úkor národních vlád. Myslím, že není v zájmu České republiky, aby se něčeho takového účastnila.

V poslední době jsem zaznamenal prohlášení řady českých ekonomů, kteří doporučují, aby náš export byl různorodý. Po roce 1989 jsme opustili tradiční trhy a přesunuli náš zájem na Západ. Pokud se nechceme spolu se státy eurozóny potýkat s takřka nulovým hospodářským růstem, přesměrujme náš obchod do jiných států. Mám na mysli rychle rostoucí ekonomiky tzv. skupiny BRICS – Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika.

Každý rok v tuto dobu bychom si měli připomínat, jak těžce byl náš samostatný a svobodný stát vybojován. Je nejvyšší čas pro návrat k hodnotám 1. Republiky, kdy naši předkové o svůj stát pečovali a bránili ho. My dnes přesouváme rozhodování nad našimi životy do Bruselu a ani nad tím nijak zvlášť nepřemýšlíme. A to je velká chyba, které euronadšenci rádi využijí ve svůj prospěch.

28. říjen je ideálním dnem pro pohled do budoucnosti. Zastávám názor, že naši svobodu a prosperitu   nemůžeme nadále spojovat s EU – je nutné vydat se vlastní cestou.

 

Autor: Jan Koucký | pátek 28.10.2011 12:00 | karma článku: 24,84 | přečteno: 1356x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26

Jan Koucký

25 úspěšných let

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56