Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z 28. Října 2011 by bylo našim předkům špatně

Česká republika dnes slaví 93. výročí vzniku Československé republiky. Právě v tento den si připomínejme, že naše dnešní suverenita, svoboda a demokracie nejsou věci samozřejmé, o které není třeba pečovat. Opak je pravdou. Naším dnešním problémem není rakouská monarchie, nacistické Německo či bolševické Rusko. Problémem dneška je naše lhostejnost k vlastnímu státu, jeho hodnotám a vlastní budoucnosti

Soudobé oslavy 28. října se smrskly do seznamu vyznamenaných osobností. Zřejmě dnes není moderní připomínat, že 28. října oslavujeme vznik státu, který si zakládal na suverenitě,  vlastní měně a vlastní správě věcí veřejných. Naši předkové by asi jen těžko chápali, že národní stát je dnes považován za přežitek a zastánci suverenity jsou označováni za extrémisty či populisty. Jediným povoleným národním zájmem je obdiv k Bruselu. Občas mám pocit, že řada českých rádoby osobností  (Pehe, Halík) by se psaním oslavných textů uživila i za minulého režimu. Stačilo by provést drobnou změnu - místo Bruselu a EU vložit Moskvu a SSSR.

Přiznám se, že kdyby se dnes opakovalo referendum o vstupu do EU, hlasoval bych proti vstupu. Mirek Topolánek kdysi prohlásil, že výhody našeho členství v EU převažují nad nevýhodami v poměru 51:49. Je zajímavé, že to byl tentýž Topolánek, který tak orodoval za schválení Lisabonské smlouvy  - zřejmě podlehl kouzlu Angely Merkelové.

Včerejší summit EU a eurozóny jasně ukázal, jakým směrem hodlá Brusel v příštích letech kráčet. Řecku má být odpuštěno 50% dluhů, aby si mohlo znovu půjčovat. Ztráty bank zaplatí daňoví poplatníci, kteří se budou muset ještě více zadlužit, aby měli na sanaci evropských (francouzský a německých) bank. Evropská unie by se tak mohla přejmenovat na Evropskou dluhovou unii, kde každý dluží každému a všichni společně Číně. Onou pomyslnou třešinkou na tomto kyselém dortu, je dohoda o ekonomické vládě v rámci eurozóny, která opět posiluje moc bruselských úředníků na úkor národních vlád. Myslím, že není v zájmu České republiky, aby se něčeho takového účastnila.

V poslední době jsem zaznamenal prohlášení řady českých ekonomů, kteří doporučují, aby náš export byl různorodý. Po roce 1989 jsme opustili tradiční trhy a přesunuli náš zájem na Západ. Pokud se nechceme spolu se státy eurozóny potýkat s takřka nulovým hospodářským růstem, přesměrujme náš obchod do jiných států. Mám na mysli rychle rostoucí ekonomiky tzv. skupiny BRICS – Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika.

Každý rok v tuto dobu bychom si měli připomínat, jak těžce byl náš samostatný a svobodný stát vybojován. Je nejvyšší čas pro návrat k hodnotám 1. Republiky, kdy naši předkové o svůj stát pečovali a bránili ho. My dnes přesouváme rozhodování nad našimi životy do Bruselu a ani nad tím nijak zvlášť nepřemýšlíme. A to je velká chyba, které euronadšenci rádi využijí ve svůj prospěch.

28. říjen je ideálním dnem pro pohled do budoucnosti. Zastávám názor, že naši svobodu a prosperitu   nemůžeme nadále spojovat s EU – je nutné vydat se vlastní cestou.

 

Autor: Jan Koucký | pátek 28.10.2011 12:00 | karma článku: 24,84 | přečteno: 1356x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Na jihu Německa kolabuje kvůli povodním doprava, vykolejil vlak

2. června 2024  9:21

Při zásahu na pomoc lidem ze zatopených míst v Bavorsku přišel o život dobrovolný hasič. Na svých...

Vytrvalé deště převracely stromy a zvedaly hladiny řek, hlavně na Domažlicku

2. června 2024  8:52

Česko zasáhly vytrvalé deště. V třetí stupni povodňové aktivity zůstává řeka Radbuza ve Staňkově na...

Čínská armáda bude konat proti nezávislosti Tchaj-wanu, uvedl ministr obrany

2. června 2024  7:11,  aktualizováno  8:44

Čínská armáda bude konat „s rozhodností a sílou“, aby zajistila, že se Tchaj-wan nestane...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.