Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vítězství Baracka Obamy bude vzpruhou pro evropské socialisty

Na první pohled se může zdát, že americké prezidentské volby jsou ryze vnitrostátním problémem Spojených států. Většina z nás si však velmi dobře uvědomuje, že americký prezident je rozhodujícím hráčem na mezinárodním hřišti. Celý svět tak vždy s napětím očekává, zda zvítězí demokratické či republikánské vidění světa. Za několik hodin se spolu utkají dosavadní prezident Barack Obama a jeho republikánský protikandidát Mitt Romney. Otázka zní jasně, Obama nebo Romney?

Před čtyřmi lety vrcholila ve Spojených státech Obamománie. Baracku Obamovi se podařilo nabudit dojem, že právě on je symbolem změny a lepších zítřků. Voliči jeho vizi podpořili a Barack Obama usedl do prezidentského křesla. Obama tak měl unikátní možnost změnit Ameriku k lepšímu a přeměnit svá vzletná slova v činy. Bohužel se tak nestalo a Barack Obama přestal být miláčkem Ameriky. Obamománie se navždy stala minulostí.

Pokud bych měl zhodnotit Obamovo prezidentství jedním slovem, zvolil bych ÚPADEK. Barack Obama se nedokázal prosadit jako světový lídr. Možná ani nechtěl. Amerika za jeho prezidentství oslabila. Proto venezuelský prezident Hugo Chávez prohlásil, že pokud by mohl volit amerického prezidenta, zvolil by opět Baracka Obamu. Slabý americký prezident je požehnáním pro země jako KLDR, Írán či Venezuela. Zvláště Írán oceňuje pasivitu současného najemníka Bíleho domu.

Barack Obama si však nepočíná jako pověstný slon v porcelánu pouze v rámci zahraniční politiky USA. Jeho kroky na domácí scéně jsou srovnatelně katastrofální.

Spojené státy byly vždy symbolem kapitalismu. Proto Amerika byla a stále ještě je o několik kroků napřed než Evropa a zbytek světa. Okolní svět se vždy snažil Ameriku pokořit. Zatím se to nikomu nepovedlo. Naposledy měla dohonit a předhonit USA Evropská unie, která k tomu vytvořila patřičný dokument pod názvem Lisabonská strategie. Podle tohoto plánu měla být Evropská unie do roku 2010 světovou ekonomikou číslo jedna. Výsledek snad známe všichni. Evropská unie místo tržního hospodářství budovala sociální stát, který je neefektivní, nákladný a demotivující. Ostatně současná krize v Evropě s životem na dluh, hlavním symbolem sociálního státu, úzce souvisí.

Na druhé straně Atlantiku se na novodobý evropský socialismus vždy dívali jako na něco exotického a ryze evropského. Tedy až do příchodu Baracka Obamy. 44. americký prezident se v sociálním státu vzhlédl a začal s jeho budováním na území Spojených států. Zde hledejme Obamovu vysokou popularitu mezi evropskými politiky. Oni velmi dobře vědí, že jejich úspěch souvisí s Obamou.

Spojené státy se stejně jako většina západních států potýká s vysokým zadlužením. Evropští politici řeší zadlužení bezhlavými šrkty a zvyšováním daní. Výsledkem je ekonomická stagnace či propad a rostoucí zadlužení. Stejně jako v Americe.

Zvítězí-li opět Obama, je nabíledni, že USA půjdou i nadále evropskou cestou. Evropští socialisté tak budou moci říkat voličům, že dělají stejnou politiku jako americký prezident. A když si sociální stát může dovolit Amerika, tak proč ne Evropa? Ostatně sociální stát již několikrát oslavil volební vítězství.

Zvítězí-li Mitt Romney, bude sociálnímu státu zvonit umíráček – tedy alespoň v Americe. Romney sice není druhý Ronald Reagan, ale již několikrát dal jasně najevo, že nehodlá pokračovat v Obamových kolejích a všechny jeho socialistické výmysly zruší. Tento slib je velkou nadějí i pro Evropu. Pohřbí-li Amerika sociální stát, bude to jasný vzkaz Evropě, že její recepty jsou neúčinné. Možná pak i u nás dojde k renesanci pravice, která bude mít opět svůj vzor ve Washingtonu.

Z mého pohledu je tak volba jasná – MITT ROMNEY!

 

Text byl napsán pro www.eportal.cz 

 

Autor: Jan Koucký | úterý 6.11.2012 0:31 | karma článku: 14,29 | přečteno: 808x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.