Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Uspořádejme referendum o našem setrvání v EU

Letos v květnu to bude osm let, kdy Česká republika s velkou slávou vstoupila do Evropské unie. Myslím, že snad každý z nás si pamatuje velkolepé oslavy. Tehdejší premiér Vladimír Špidla zpíval na Staroměstském náměstí a prezident Václav Klaus se vydal za blanickými rytíři. Eurohujeři byli na vrcholu blaha a proevropská média nás zaplavovala oslavnými texty, ve kterých nám byly slibovány světlé zítřky. Co mi to jen připomíná??? Právě v těchto dnech považuji za dobré si tyto oslavy připomenout a porovnat je s realitou, která po 1. květnu 2004 nastala.

Vstup do Evropské unie podpořilo v roce 2003 77% hlasujících (volební účast byla 55%). S ohledem na dnešní nálady ve společnosti je to ohromující číslo. Přiznám se, že jsem po velkém váhání náš vstup do EU také podpořil. Věřil jsem, že Unie je pro naši zemi velkou výzvou a příležitostí. Realita nám bohužel ukázala, že je to přesně naopak.

V roce 2003 převažovala pozitiva našeho členství v EU v poměru 51:49. Vlády sociální demokracie vyjednaly naprosto katastrofální přístupové podmínky. Dnes a denně se dostáváme do styku se směrnicemi, kterými nám Brusel cosi přikazuje či zakazuje. Nesčetně krát jsem ve svých textech upozorňoval na nevýhody společné zemědělské politiky - počínaje produkcí cukru přes chovy hospodářských zvířat a konče třeba vinařstvím. Je paradoxem, že český vinař mohl rozšiřovat vinice pouze do našeho vstupu do EU. Od 1. května platí zákaz. Pokud se tedy dnes rozčilujeme nad rostoucí cenou cukru – poděkujme Bruselu. Pokud se zlobíme, že naše prodejny zaplavuje maso z Polska či Německa – poděkujme Bruselu. Je možné, že řadě lidí je úplně jedno, zda si oblíbený řízek připraví z českého, polského či německého prasete. Hlavní je, že maso pořídili o pár korun levněji. Na tento přístup sázejí bruselští byrokraté, kteří jdou na ruku francouzským či německým farmářům. Pokud dopustíme krach našeho zemědělství, staneme se opravdovým odpadkovým košem Evropy a to vše za nemalé peníze.

Nemohu zde neuvést jednu oblast, ve které EU chystá zcela nesmyslnou regulaci. Pokud patříte k milovníkům vepřových hodů či sami pořádáte zabíjačky, mějte se na pozoru. V Bruselu usoudili, že zabijačkové hodování je oblast, která nutně potřebuje zregulovat. Takže pokud porazíte čuníka pro potřeby vlastní rodiny – mělo by být snad vše v pořádku. Ale zapomeňte na výslužky či širší příbuzenstvo v době oslav nějakého výročí. Porušení rovná se pokuta. Blbost bruselského úředníka zdá se být nekonečná. S ohledem na popsané jen čekám, kdy z Bruselu dorazí pokyn, o četnosti pohlavního styku v rámci jednoho týdne. To je dnes snad jediná oblast, do které nám EU zatím nemluví.

Co říkáte na ceny benzínu a nafty??? Rudnete vzteky a současně se ptáte, co mají ceny phm společného s Bruselem??? Dnešní ceny pohonným hmot se samozřejmě odvíjejí od ceny na světových trzích. Jenže stát má prostřednictvím spotřební daně možnost výslednou cenu výrazně ovlivnit. Stoupající ceny benzínu a nafty jsou přímo zralé na zásah státu, který by měl snížit sazbu spotřební daně. Zkusme na chvilku zapomenout, že Miroslav Kalousek ještě nepochopil fakt, že vysoké daně vyšší výnos nepřinesou. Česká republika nemůže snížit spotřební daň jako reakci na růst světových cen ropy a to s ohledem na dohodu podepsanou v rámci EU v roce 2005, která tento postup zakazuje. I zde tak působí zcela jasně viditelná ruka bruselského byrokrata.

Nemám ambici se zde rozepisovat o všech oblastech, do kterých nám Brusel mluví. Troufám si tvrdit, že by se jednalo o takřka nekonečný text. Evropská unie zasahuje do našich životů více než je záhodno. Čeští politici v drtivé většině řadí zájmy Bruselu nad zájmy Prahy. Poslední spor o naše členství ve fiskální a hospodářské unii je toho zářným příkladem. Zejména zástupci TOP 09 a ČSSD se bojí referenda jako čert kříže. Obě strany plní instrukce berlínské vlády, která nepovažuje za žádoucí, aby se prostý lid vyjadřoval k otázkám evropské politiky. Stále si ještě myslíte, že v EU vládne demokracie???

Česká republika by měla ještě letos uspořádat referendum na téma našeho setrvání v Evropské unii. Evropská unie se nám před očima mění ve federaci, kde hlavní slovo bude mít Berlín s Paříží. Je otázkou, zda se takového projektu chceme účastnit???

S Evropskou unií nestojí a nepadá svět, jak se nám snaží eurohujeři namluvit. Měli bychom si všímat, že právě tito lidé používají čím dál častěji zastrašování než věcné argumenty. Nikde není psáno, že členem EU musíme být na věčné časy a nikdy jinak.

 

 

Text byl napsán pro www.eportal.cz

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Koucký | středa 25.1.2012 15:35 | karma článku: 32,07 | přečteno: 1317x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Vy psi, pošlapeme vás. Izraelci zveřejnili záběry únosu pěti vojaček Hamásem

23. května 2024  9:19

Izraelský spolek bojující za osvobození rukojmích z Pásma Gazy zveřejnil záběry pořízené kamerou...

V Krči se střetl autobus MHD s náklaďákem, dvanáct lidí se lehce zranilo

23. května 2024  8:50,  aktualizováno  8:55

Policisté zasahují u dopravní nehody na křižovatce ulic Zálesí a Sulická v Praze 4, v místě se...

Budu volit Trumpa, oznámila Haleyová. Získejte si mé voliče, doporučila mu

23. května 2024  8:53

Nikki Haleyová, která se do března ucházela o republikánskou nominaci do listopadových...

Malé děti sprchovala ledovou vodou i bila, soudí vychovatelku za týrání

23. května 2024  6:30,  aktualizováno  8:46

Soud v Českých Budějovicích začal projednávat kauzu týrání dětí ve věku do tří let. Dopustila se ho...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.