Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

TOP 09 v objetí s ČSSD aneb staří lidovci se nezapřou

Před volbami v roce 2010 se nás ctihodný pan kníže a dnešní ministr financí snažili přesvědčit, že skutečnou pravici reprezentuje v této zemi pouze TOP 09. Mnozí lidé, kterým vadila ODS pod Topolánkovým vedením, skočili knížeti na lep a TOP 09 usedla v poslaneckých lavicích a později i ve vládních křeslech. S postupujícím časem se však z rádoby pravicové strany stává strana levicová. Mám pocit, že TOP 09 začala napodobovat politický styl KDU-ČSL, která dokázala být v koalici jak s ODS, tak i s ČSSD. Ostatně drtivá většina členů TOP 09 jsou bývalí lidovci, včetně pana Kalouska.

I jako nevoliči TOP 09 mi byla myšlenka nové pravicové strany vcelku sympatická. Náš volební systém neumožňuje vítězi voleb sestavit jednobarevnou vládu. Vždy je zapotřebí mít koaličního partnera. Předpokládal jsem proto, že ODS a TOP 09 vytvoří koalici po vzoru německé CDU-CSU. A vznikne tak protiváha levicovému bloku ČSSD-KSČM. Bohužel jsem se mýlil.

S ohledem na vývoj stranických preferencí je velmi pravděpodobné, že příští parlamentní volby vyhraje levice. Troufám si tvrdit, že to bude opět Miroslav Kalousek, který se „obětuje“ a vstoupí do vlády s ČSSD, aby tak zabránil vzniku koalici ČSSD-KSČM. Přípravy na budoucí koalici již v TOP 09 probíhají. Jinak si nelze vysvětlit názorové kotrmelce, které knížecí strana v poslední době předvádí.

Je to ministr financí Miroslav Kalousek, který navrhuje vyšší zdanění živnostníků. Živnostnici mají být trestáni za to, že se starají sami o sebe, nejsou závislí na státu a vytvářejí nová pracovní místa. Neměl by stát právě těmto lidem život zjednodušovat a podporovat je tak v jejich aktivitách? Od pravicového ministra financí bych očekával, že se bude rvát za podporu malého a středního podnikání.  Pan Kalousek však dělá přesně to, co by na jeho místě dělal Bohuslav Sobotka.

Zvyšování daní je dalším znakem levicové politiky. Když se státu pod vedením levicových vlád nedostávají peníze, zvýší daně. Miroslav Kalousek prosazuje sjednocení DPH na 19%. A to přitom TOP 09 před volbami prohlašovala, že daně se zvyšovat nebudou. Ostatně totéž hlásala i ODS. Soudím, že pokud se vládě nedostávají peníze, měla by začít šetřit. Naše vláda dělá přesný opak. Nadále financujeme předražené státní zakázky a vlnící se dálnice nikoho nevzrušují. Miroslav Kalousek považuje za úspěch, když Sněmovně předloží rozpočet s deficitem 105 miliard korun. Jsem zvědav, zda nám pan Kalousek v roce 2014 opět pošle složenku s dluhem jako před minulými volbami?

V souvislosti s deficitním hospodařením státu chci připomenout, že v době kdy Bohuslav Sobotka sestavoval deficitní rozpočty a zvyšoval zadlužení našeho státu, seděl pan Kalousek (tehdy KDU-ČSL) v křesle předsedy rozpočtového výboru. Jeho odpovědnost za současný stav veřejných financí je více než zřejmá.

Kromě vyšších daní pro firmy a živnostníky probíhá názorové sblížení mezi ČSSD a TOP 09 v pohledu na EU. Obě strany hlasitě podporovaly českou půjčku MMF na záchranu eura. A obě strany nás chtějí mít uvnitř fiskální a rozpočtové unie. Karel Schwarzenberg a Bohuslav Sobotka tak postupují v rozporu s českými národními zájmy.

Před minulými volbami jsem varoval před koalicí ČSSD-KSČM. Tato hrozba i nadále trvá. Nové nebezpečí však vidím ve spojenectví ČSSD-TOP 09. Obě strany nepovažují naší suverenitu za něco, co je nutné chránit. Miroslav Kalousek i Bohuslav Sobotka jsou bez váhání připraveni odevzdat český stát do rukou bruselských byrokratů. Je nejvyšší čas, aby český volič nebyl jako tupá ovce a začal používat vlastní rozum. Představa, že pod Bruselem nám bude lépe než pod Prahou, je velmi naivní.

TOP 09 nebyla nikdy pravicovou stranou v právem slova smyslu. O jejím údajném konzervativismu nemůže být ani řeč. Troufám si tvrdit, že TOP 09 je KDU-ČSL light. Doufám, že její odchod do propadliště politických dějin nebude trvat tak dlouho jako v případě lidovců.

 

 

Text byl napsán pro www.eportal.cz

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Koucký | čtvrtek 2.2.2012 15:45 | karma článku: 28,54 | přečteno: 1409x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Rozkol nacionalistů. S AfD nechce být ve frakci Le Penová ani česká SPD

22. května 2024  11:59,  aktualizováno  12:40

Zástupci francouzské strany Národní sdružení (RN) prohlásili, že v příštím europarlamentu nebudou...

Fandit se bude na náměstích i v kempech. O Staromáku se teprve rozhodne

22. května 2024  12:31

Na náměstích, v kinosále, v kempu nebo i na nádvoří zámku. Tam všude mohou zájemci společně s...

Útočník na Fica schvaloval masové vraždy. „Škrabáka“ chtěl zažalovat

22. května 2024  10:30,  aktualizováno  12:19

Muž, který spáchal atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, chtěl předsedu vlády zažalovat....

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  12:15

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.