Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tento přední politik v rozhovoru pro Lidové noviny absolutně selhal

K hnutí ANO můžeme mít tisíce výhrad. Musíme však uznat, že na poli marketingu je Andrej Babiš nedostižitelný. V Sobotkově vládě hraje trvale opoziční roli. Vlastně něco podobného jako Miroslav Kalousek ve vládě Petra Nečase. Ministr financí by toho chtěl hodně prosadit, ale ta zlá sociální demokracie to blokuje. V rozhovoru pro Lidové noviny (skupina Agrofert) Babiš uvedl, že aby mohl stát řídit jako firmu, musel by mít jednobarevnou vládu. Zcela jednoduchý a jasný vzkaz voličům.

Na Babišově rozhovoru pro Lidové noviny je nejsmutnější to, kam až tento deník dokázal klesnout. Z kdysi názorově pestrých novin se stala hlásná trouba ANOfertu a Bruselu. KSČ měla Rudé právo a Babiš má Mafru. S ohledem na své předlistopadové angažmá je ministr financí velmi dobře proškolen v oblasti propagandy. Ostatně celý jeho rozhovor pro středeční Lidového noviny je toho zářným důkazem.

Titulní strana Lidovek hlásala, že Babiš slibuje konec zadlužování. Pan ministr financí se snaží vystupovat jako správný hospodář, který zarazí život na dluh. Osobně bych nadšeně tleskal, pokud by to byla skutečně pravda. Pravda to však není ani v nejmenším. Andrej Babiš připravil rozpočet, který i v příštím roce počítá se schodkem 100 miliard korun. Koaliční vláda má v programovém prohlášení nulové reformy a velké utrácení. Babiš sice říká, že byl proti zrušení regulačních poplatků. Nicméně i jeho ANO pomohlo tento nesmysl prosadit a sám ochotně uvolnil prostředky, které mají nemocnicím kompenzovat výpadek příjmů. Stejně tak Babiš podporuje socialistické návrhy ministryně práce a sociálních věcí. Ministr financí sice všude hlásá, jak zlevní chod státu (což jsou ve výsledku miliony), na druhou stranu podporuje masivní rozhazování (tady už to jsou ale desítky miliard). A zdroje opravdu nejsou.

Babiš sází na to, že dokáže lépe vybírat daně a tím si zajistí příjmy pro splnění programového prohlášení vlády. Záměr je to sice hezký, ale v praxi naprosto neproveditelný. Dokud bude narůstat regulace, počet razítek a přerozdělování, nelze čekat, že se zlepší výběr daní. Takto to opravdu nefunguje. Časem budeme svědky tiskové konference, kde ministr financí bude předčítat, o kolik se na té či oné dani vybralo více. Nebude se však jednat o zásluhu pana ministra, ale bude to odraz ekonomického oživení země. I slabé oživení, které je prakticky za dveřmi, přinese více peněz do státního rozpočtu. Socialisticka vláda tak bude moci více utrácet, hospodařit se stomiliardovými schodky a současně držet schodek na 3% HDP. Nutné to číslo pro přijetí eura. Tak či onak to nebude znamenat konec zadlužování. To snad pochopí všichni, kteří umí počítat do deseti.

Vedle lepšího výběru daní má naplnit státní kasu i masivní útok na peněženky živnostníků. Něco podobného už plánoval Miroslav Kalousek. Naštěstí to neprošlo díky odporu ze strany ODS. Je škoda, že to Občanská demokratická strana nedokázala lépe prodat. Pak by se nemohlo stát, že většina živnostníků šla za Babišem, který jim jako poděkování zvedne daně. Dnes je situace opačná. Aktuální návrh ministerstva financí bude lehce schválen. Živnostnici se tak mají na co těšit. V daňovém přiznání za rok 2015 na vlástní kůží pocítí heslo “ANO, bude líp”.

V již zmiňovaném rozhovoru pro Lidové noviny se neřešil “pouze” státní rozpočet. Andrej Babiš byl také tázán na zrušení druhého pilíře. Před volbami totiž ANO hlasitě podporovalo spoření na důchod a po volbách to dopadlo trochu jinak. A odpověď? “Ano, bohužel. Zaprvé mě nikdy nenapadlo, že budeme sestavovat vládu, zadruhé jsme v této věci absolutně nepolíbení, v politice nemáme žádné zkušenosti, vůbec jsme to nedomysleli”. Tato reakce by se měla vytesat do kamene. Člověk, který se před volbami chvástal tím, že má experta i na kvalitu toaletního papíru, najednou říká, že vlastně vůbec netuší, o čem je řeč. Panu Babišovi by měl někdo vysvětlit, že důchodová reforma nemá nic společného s politickou zkušeností. Buď ji někdo chce udělat, nebo nechce. Buď má jasnou představu, nebo prostě nemá. Babiš v této jediné odpovědi prozdradil, že ANO nepočítalo s účastí ve vládě. A co hůř, nebylo na vládní angažmá ani připraveno. To musí být velké zklamání pro jeho voliče. Proč tedy chtěl do politiky, když měl od začátku v plánu sedět v opozičních lavicích?

Když se Andrej Babiš přestane ovládat, nebo mu jeho mediální vystoupení nepřipraví poradci, máme možnost vidět pravého Adreje Babiše. Je to člověk s diktátorskými sklony. Takto celou dobu vládl a vládne v Agrofertu. Tomu nelze vyčítat, protože je to jeho holding a jsou to jeho peníze. V politice (a zvláště v té demokratické) to chodí jinak. Proto se pan ministr zmínil, že by mohl stát řídit jako firmu jenom v případě, že by ANO mělo většinu a sestavilo jednobarevnou vládu. A Babiš velmi dobře ví, že by se mu to mohlo podařit i za stávajícího volebního systému. Na Slovensku je totiž podobný. Fico těžil ze slabé opozice. Babiš pracuje na něčem podobném. Z minulosti ví, že s ČSSD se dohodne vždycky. Horší už to je s TOP 09 a beznadějné v případě ODS. Likvidace či alespoň minimalizace pravice je základním předpokladem pro Babišův budoucí úspěch. Jeho mediální impérium pracuje dle jasného zadání. Trvalá antikampaň vůči ODS (zvláště těsně před volbami) a adorace Babiše. Kdyby měl Fico stejné zázemí jako Babiš, stal by se slovenským prezidentem.

Řada politických snílků a naivků věří tomu, že ANO padne, až bude delší čas u moci. Na příkladu Roberta Fica vidíme, že tak jednoduché to nebude. ANO má prakticky neomezené finanční zdroje. To je pro marketing zcela rozhodující. Babiš staví na kritice posledních 25 let. Svůj úspěch prezentuje jako systému navzdory. Babiš říká, že krást nebude, protože to nemá zapotřebí. Ale jak si představit politika, který krade? Jak to vlastně vypadá v praxi? Úplně jednoduše. Krádež v politice symbolizuje přisátí na státní rozpočet. Ale moment! To pak krade i Babiš, protože jeho Agrofert je největším příjemcem zemědělských dotací. Babišův předseda poslanců Faltýnek prosazuje zvýšení podpory pro bioplynové elektrárny, které čirou náhodou Agrofert také provozuje. Takže dalši přisátí na rozpočet. Takže další krádež či tunel?

Sámotný Andrej Babiš již několikrát prohlásil, že vstupoval do politiky proto, aby zamezil korupci. Boj proti korupci je moderní politický program, který nevyžaduje žádné hlubší propracování a vystačí vám po celou dobu předvolební kampaně. Boj proti korupci tak vytěsnil zásadní témata politického boje jako jsou daně, míra svobody, ztráta suverenity či euro. Po volbách je praxe taková, že každý zákon, který reguluje, omezuje či přikazuje je vydáván jako protikorupční. Kdo je proti, podporuje korupci. Pro voliče naprosto jednoduché sdělení. Kdyby chtěl Andrej Babiš skutečně bojovat proti korupci, zasazoval by se o nízké daně, malý stát a zrušení dotací. Zvlástě v případě posledního bodu nelze čekat, že by si kapr vypustil svůj vlastní rybník.

 

Autor: Jan Koucký | neděle 18.5.2014 23:19 | karma článku: 22,70 | přečteno: 1316x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.