Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Starého Sobotku novým kouskům nenaučíš

Zdá se, že česká ekonomika má to nejhorší za sebou a začíná opět růst. Oživující hospodářství je nadějí pro nezaměstnané, celkovou náladu ve společnosti a v neposlední řadě i pro státní rozpočet. Ministerstvo financí již ohlásilo, že za prvních 7 měsíců letošního roku se vybralo na daních o 25 miliard korun víc, celkově stouply příjmy o 40 miliard. Na základě těchto čísel můžeme odhadnout, že za celý letošní rok by mohlo dojít k navýšení příjmů o cca 70 miliard korun. Schodek státního rozpočtu by tak při troše zodpovědnosti mohl být 42 miliard (schváleno bylo 112 miliard). Jenže to by u kormidla nesměla sedět socialistická vláda, jejíž předseda sestavoval deficitní rozpočty i v dobách, kdy HDP rostlo o 6%.

V souvislosti s připravovaným zákonem o státním rozpočtu na příští rok je nutné udělat dvě poznámky.

Od roku 1997 nebyl ani jeden státní rozpočet vyrovnaný. Česká republika tak trvale a dlouhodobě žije na dluh. Zadlužení státu přestalo být tématem číslo jedna. Na život na dluh si zvykli politici i občané. Levice nikdy nepovažovala za nutné zadlužení řešit a pravice k tomu neměla sílu, případně odvahu. Důvěryhodnost Paroubkova vyjádření, že státní dluhy se nemusejí splácet, snad dostatečně podkopala dluhová krize v eurozóně a bankroty v jejím jižní křídle. Bohužel i přes všechny tyto kotrmelce se s úsměvem na rtech pokračuje v budování lepších zítřků, které ztělesňuje sociální stát. Úspory, reformy, deregulace a debyrokratizace nahradilo jediné politické téma, a to falešný boj s korupcí. Vše, co omezuje lidskou svobodu, pokřivuje trh a šikanuje občany, je boj proti korupci. Toto prázdné téma se stalo nosným piliřem před i povolebních dnů. Zvláště nová politická uskupení zakrývají svoji ideovou prázdnotu bojem proti korupci či daňovým únikům.

Majitel hnutí ANO a šéf státní pokladny Andrej Babiš nezapomene v žádném svém televizním vystoupení připomenout, že bojuje proti rozhazování, daňovým únikům a samozřejmě proti korupci. Onen výše zmíněný nárůst rozpočtových příjmů (způsobený rostoucí ekonomikou) považuje za svou osobní zásluhu. Paradoxem ovšem je, jedním dechem dodává, že lepší výběr daní očekává až od roku 2016 či 17. Zdá se, že David Copperfield má v Praze zdárného konkurenta. A na iluzi je založena politika Andreje Babiše a jeho zaměstnanců z hnutí ANO.

Ministr financí šel do voleb s tím, že hodlá zamezit rozhazování. Mluvil o centrálním nákupu či zrušení smluv s externími pracovníky a firmami. Fajn, uspořit se dá vždy a všude. Nicméně tyto úspory mohou být v řádu milionů a je například otázkou, zda je každá úspora spojena s efektivitou. V řadě případů mám pocit, že jde spíš o pozitivní mediální ohlas než o praktičknost takového rozhodnutí. Pokud chtěl pan Babiš opravdu zamezit rozhazování, měl ideální příležitost při sestavování státní rozpočtu na příští rok. Jenže reforma státní kasy nepřináší plusové politické body. Zvláště v oblasti mandatorních výdajů jsou takové zásahy velmi bolestivé. Hlavním problém hnutí ANO je i to, že nemá dlouhodobou koncepci. Sám Babiš si zatím vystačí s prohlášením, že dané věci nerozumí, ale že si nechá zpracovat analýzu. Uvidíme, zda do příštích voleb půjde hnutí ANO s nějakým uceleným programem. Osobně sázím na další vlnu populistických hesel. Ale zpět k rozpočtu.

Jak ukazují data za prvních sedm měsíců letošního roku, česká ekonomika má nakročeno k delšímu (byť slabšímu) růstu. Jak už bylo řečeno o několik řádků výše, růst přináší více peněz do státní pokladny. Vládá má dvě možnosti. Buď příjmy použije na snížení deficitu, nebo deficit ponechá v astronomických číslech a zvýšené příjmy utratí. Sobotkova vláda, které je Andrej Babiš prvním místopředsedou, se chystá udělat tu druhou možnost a pro rok 2015 připravuje rozpočet se schodkem 100 miliard korun. Tak kde je to zodpovědné hospodaření, po kterém Andrej Babiš tak hlasitě volal?

Sobotkova vláda ohlásila, že jsou jen dvě možnosti, jak zvýšit příjmy státního rozpočtu. Buď zvýšit daně (což prosazuje ČSSD), nebo zlepšit výběr daní (což je zase z pera hnutí ANO). Oba návrhy počítají s tím, že při předpokládaném růstu ekonomiky se bude i nadále žít na dluh, ale jen v takové výši, aby bylo možné splňovat podmínky pro přijetí eura. ČSSD plánuje zvýšit daně živnostníkům i firmám. Hnutí ANO zase připravuje šikanu malého a středního podnikání, podporu udavačství a lidské závisti. Oba politické subjekty vidí budoucí prosperitu v regulaci, přerozdělování a ve vysokém zdanění.

Nastalá situace je živnou půdou pro pravici. Zvláště Občanská demokratická strana by měla postavit svou renesanci na obhajobě kapitalismu, trhu a svobodě jednotlivce. Důraz musí být kladen na malý a efektivní stát, nízké daně, reformu státních výdajů a v neposlední řadě musíme trvat na zachování vlastní měny. Zkrátka a dobře musí být vytvořena silná opoziční strana, která bude schopná čelit současné levicové přesile.

 

 

 

Autor: Jan Koucký | čtvrtek 14.8.2014 14:45 | karma článku: 36,68 | přečteno: 3893x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  12:31

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  12:29

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13,  aktualizováno  12:20

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.