Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stanou se daňové ráje obětí socialistického běsnění?

Oceňuji odvahu kyperského parlamentu, který se vzepřel Bruselu a odmítl provést loupež za bílého dne. Kypr zřejmě čeká bankrot a možná i odchod z eurozóny. Možností je mnoho a teprve příští dny a týdny ukážou, jakým směrem se tento daňový ráj vydá. Věřím, že se Kypřané nezaleknou různých hrozeb a ultimát ze strany Bruselu a budou i nadále bojovat za svoji suverenitu. Málokdo si totiž uvědomuje, že se v Nikósii bojuje i za nás.

Brusel válčí na několika frontách a má celou řadu protivníků, proti kterým pořádá křižácké výpravy. Odpůrci evropské intergrace jsou označováni za nacionalisty. Jsme strašeni, že když nebudeme poslouchat, ocitneme se mimo hlavní proud a pozře nás Moskva. Samozřejmě nesmíme zapomenout na mainstreamová média, která v dnešní EU hrají stejnou roli jako Rudé Právo před listopadem 1989 v Československu. Bohužel musím konstatovat, že na všech těchto kolbištích Brusel vítězí. Existuje však jedno bojiště, na kterém je Brusel v pozici toho slabšího. Tedy alespoň prozatím.

Neregulovaná daňová politika vadí Bruselu, Berlínu i Paříži. Jen si vzpomeňte, jak Německo tlačilo na Iry, aby výměnou za stabilizační půjčku zvedli korporátní daně. Naštěstí se Dublin vzepřel a Němci museli ustoupit. Jak ale vidíme v případě Kypru, berlínská vláda se nikdy nevzdává. V posledních dnech jsme tak svědky frontálního útoku proti tzv. daňovým rájům. Je v našem zájmu, aby byl útok odražen.

Daňové ráje jsou vykreslovány jako něco zkaženého a pro dnešní společnost nežádoucího. Opak je však pravdou. V době, kdy se světem opět valí vlna socialismu, jsou daňové ráje posledním útočištěm svobodného trhu. Tyto státy poskytují útočiště před regulacemi všeho druhu a vysokými daněmi.

Svobodný trh s minimální regulací a nízkými daněmi je základem prosperující ekonomiky. Při nízkých daních se nikomu nevyplatí vymýšlet, jak by se placení daní vyhnul. Platí zde tak pravidlo, které zatím pan Kalousek nepochopil, že nízká sazba znamená vyšší výběr. Miroslav Kalousek jde bohužel stejnou cestou jako naši socialističtí přátelé. Pan ministr financí je tak vlastně socialista převlečený za pravičáka. No pravičáka, snad nikdo rozumně uvažující nemůže považovat TOP 09 za pravicovou stranu. Svobodný trh klade důraz na jednotlivce. Každý je odpovědný sám za sebe a každý by se měl starat sám o sebe. Určitá forma pomoci by měla být adresná a nikoliv plošná. Nepotřebujeme paternalistickou roli státu. Nepotřebujeme armadu úředníků, kteří budou rozhodovat o tom, co pro nás je a není dobré. Čím méně se bude stát snažit ovládat ekonomiku, tím pro nás všechny lépe. Zatím to spíš vypadá na přesný opak. Lidé opět začínají věřit myšlence, že stát je tu od toho, aby jim zajistil lepší životní úroveň. Není to pravda a myslím, že to vědí i naši levicoví politici. Oni zkrátka chtěji regulovat a řídit. Proto lidem lžou, že více regulace a vyšší zdanění parazitů (abych použil oficiální levicový termín pro živnostníky) přinese blahobyt. Ale zpět ke Kypru.

Přiznám se, že mě překvapilo, kolik českých firem má sídlo na Kypru. Tuším, že to je kolem 1200. Než vyřkneme na adresu jejich majitelů jakékoliv ošklivé slovo, zkusme se zamyslet nad tím, proč tolik českých (a nejenom českých) firem přesouvá svá sídla do tzv. daňových rájů.

Na vině je socialiazace Západu. Pokud by se vlády chovaly stejně jako Margaret Thatcherová nebo Ronald Reagan, nedocházelo by k tak masivnímu přesidlování firem. Stát a podnikatelé mají být partneři. Dnes je praxe taková, že podnikatelé jsou označováni za parazity. Je to krátkozraké a pokračování v započatém trendu nepřinese nic dobrého. Kdy už i levici konečně dojde, že bez podnikatelů to zkrátka nejde? Oni vytvářejí pracovní místa, oni platí daně a jejich úspěch sebou přináší i rostoucí životní úroveň zaměstnanců. Je škoda, že toto většina našeho národa nevidí. Kdyby tomu bylo jinak, nemohla by mít levice tak vysoké volební preference.

Prohraje-li Kypr bitvu o zachování posledního zbytku své suverenity, bude to velká prohra nás všech. Evropská unie bude po Kypru zase o něco silnější a Brusel tak bude mít nad našimi životy zase o něco větší moc. Otázkou je, kdy nám dojde, že jdeme špatnou cestou. Věřím, že to bude dříve, než dojde i na naše vklady a daně.

 

 

Text byl napsán pro www.eportal.cz

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Koucký | pátek 22.3.2013 21:55 | karma článku: 25,75 | přečteno: 1040x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Hamás souhlasil s návrhem na příměří. Může jít o lest, píší v Izraeli

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  20:27

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Za další případ pohrdání vás můžu poslat do vězení, varoval soudce Trumpa

6. května 2024  20:17

Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem v pondělí rozhodl, že americký exprezident...

Ve hře o post ministra je nyní i Ženíšek. TOP 09 chce vybrat tento týden

6. května 2024  16:43,  aktualizováno  20:10

Při hledání kandidáta do vlády na post ministra pro vědu, výzkum a inovace začala TOP 09 skloňovat...

Zbraň jménem Duda. Pomoc Ukrajině vyjednal u Trumpa on, chlubí se Poláci

6. května 2024

Premium Polský prezident Andrzej Duda byl podle svých někdejších stranických kolegů z Práva a spravedlnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.