Špidlův věčný sen o sociálním státě aneb ZDROJE JSOU???

Bývalý předseda ČSSD, vlády a eurokomisař Vladimír Špidla nepřestává snít svůj sen o sociálním státě. V sobotním rozhovoru pro Lidové noviny Špidla označuje sociální stát "jako nejkonkurenceschopnější systém na světě". Dále pan expremiér odmítá vládní návrh důchodové reformy s upozorněním, že za určitých okolností lze současný systém udržet až do roku 2050. Vladimír Špidla už ale neříká, kolik by to vše stálo a kdo by tuto nezměnu zaplatil? Vladimír Špidla zřejmě i nadále věří svému heslu "zdroje jsou".

Vladimíř Špidla vyhrál parlamentní volby v roce 2002 s heslem "ZDROJE JSOU". Realita však byla jiná. Vlády sociální demokracie v letech 2002-2006 hospodařily s rekordními schodky státních rozpočtů. A to navzdory faktu, že české hospodářství rostlo velmi slušným tempem. Je nutné zmínit, že to byly vlády sociální demokracie, které naučily český národ žít na dluh. Český člověk si zvykl na dávky pro všechny a na všechno. Levicové vlády nás přesvědčovaly, že jedině sociální stát zajístí blahobyt na věčné časy. Hospodářská krize jasně ukázala, že sociální stát je neudržitelný. Ještě na začátku roku 2010 Jiří Paroubek prohlašoval, že státní dluhy nejsou problém. Český volič by možná v květnu 2010 Paroubkovu tezi podpořil, kdyby neviděl krachovat Řecko prakticky v přímém přenosu. Ostatně Vladimír Špidla v sobotní rozhovoru nepřipouští, že za problémy Řecka mohou vysoké mandatorní výdaje. Realita je však poněkud jiná. Západní Evropa již pochopila, že sociální stát je neudržitelný. Jediný, kdo to nepochopil, je opět Vladimír Špidla.

Vládní návrh důchodové reformy není zcela ideální a vláda by měla investovat více času do komunikace s občany. Rovněž si nejsem jist, zda sjednocení DPH na 20% je to pravé ořechové. Osobně si myslím, že jednotná sazba DPH v rozmezí 15 - 17% by byla dostačující. Úvahy o vyjímkách odmítám. Jedná se o populistický krok, který ve svém důsledku nepřinese vůbec nic. Není sporu o tom, že důchodová reforma je nutností, která musí proběhnout. Například Francie provedla v loňském roce penzijní reformu i přes ohromné stávky. Demografický vývoj obejít zkrátka nelze. To by měl vědět i Vladimír Špidla. Pan bývalý eurokomisař zmiňuje, že Česká republika dává na důchody 8,5% HDP a Polsko 12,4% HDP. Špidla tak volá po dorovnání na polskou úroveň. Tradičně však neříká, komů v rámci přerozdělení ubrat, aby mohlo být toto zvýšení provedeno. Jako jediné posílení příjmů vidí Vladimír Špidla v navýšení daně z příjmu pravních osob. Tomu říkám podpora českého podnikání. Pan bývalý předseda ČSSD upozorňuje na fakt, že pokud se v roce 2014 ujmou sociální demokraté moci, dojde ke změnám v důchodovém systému. Socialisté chtějí posílít průběžný systém a zrušit tzv.opt-out -  vyvedení do penzijních fondů. Vladimír Špidla odmítá tvrzení o nezodpovědnosti takového kroku vůči lidem, kteří začnou vyvádět své příjmy do penzijních fondu. Pan Špidla říká, že občané vědí, že sociální demokracie s navrženou podobou reformy nesouhlasí. Tak se pak prý nemohou divit, že ji socialisté zruší. Tak to je opravdu výborné! Díky ČSSD budeme mít každé 4 roky jiný důchodový systém. A výsledek bude takový, že až dosáhneme důchodového věku, půjdeme se zřejmě hromadně pást. Každý budoucí důchodce by si tak měl vyhlédnout svou louku.

Vladimír Špidla selhal jako předseda vlády i ČSSD. Po vnitrostranickém puči byl uklizen do Bruselu a nelze říci, že by i jako eurokomisař zazářil. V loňském roce se pokoušel usadit v Senátu. Naštěstí mu v tom voliči zabránili. Dnes chce opět ovlivňovat českou politiku se svou vizí sociální státu. Věřím, že dnešní voliči již na heslo "ZDROJE JSOU" nenaletí.

Autor: Jan Koucký | pondělí 7.3.2011 12:11 | karma článku: 45,04 | přečteno: 9172x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26

Jan Koucký

25 úspěšných let

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56