Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Raději Miloš Zeman než někdo z té party amatérů a kariéristů!

Mám problém. Chci jít volit, ale nevím koho. Známý mi doporučil vylučovací metodu. Pojďme ji tedy vyzkoušet a uvidíme, zda získáváme volitelného kandidáta. Než však začneme vylučovat konkrétní osoby, měli bychom si kandidáty rozdělit do tří skupin. Mám za to, že již samotné členství v té či oné skupině nám leccos nápoví o jednotlivých kandidátech.

Směšní kandidáti

Do této kolonky zcela jednoznačně patří Táňa Fischerová a Vladimír Franz. Paní Táňa se snaží vystupovat jako ovčí babička, která má všechny ráda a všechny spojuje. Vladimír Franz bere svou kandidaturu spíše jako recesi a snahu o zviditelnění, než jako vážně míněný a promyšlený tah. Oba jsou pro mě nevolitelní.

Nevážní kandidáti

Jiří Dienstbier – na prezidenta ani moc kandidovat nechtěl. Bohuslav Sobotka ho navrhl a prosadil, aby se zbavil vnitrostranického oponenta. Sám Dienstbier nás přesvědčuje, že je to jen a jen on, který dokáže očistit českou politiku. Osobně mu doporučuji, začít ve vlastní straně. Navíc v případě zvolení by pan Dienstbier hájil zájmy Bruselu než zajmy České republiky. A takový prezident je pro mě nepřijatelný.

Zuzana Roithová – KDU-ČSL se zapojila do přímé volby pouze proto, aby ukázala, že jako strana je stále naživu. Snad nikdo nepředpokládá, že by se Zuzana Roithová probojovala do druhého kole. Nejedná se o silnou osobnost. Sama paní europoslankyně bere kandidaturu jako povinnost vůči straně. Kromě nemastnosti a neslanosti ji lze rovněž vytknout přílišný obdiv k Bruselu. Můj hlas tak ani ona získat nemůže.

Jana Bobošíková – předsedkyni Suverenity se vyčitá ochota kandidovat na cokoliv. Osobně to nepovažuji za překážku. Ucházet se o přízeň voličů může v demokracii prakticky kdokoliv. Nicméně i v případě Jany Bobošíkové platí, že není vhodnou kandidátkou na prezidentku. Program Suverenity působí zajímavě, ale splnitelný je pouze na vládní úrovni.  Paní Bobošíková zřejmě nepochopila úlohu hlavy státu. Být na jejím místě, zmírnil bych razanci a soustředil se na parlamentní volby. Obrana národních zájmů je vždy potřebná. Ale v pojetí Suverenity mi to připadá velmi nucené a moc tomu nevěřím. Nemohu tedy volit ani Janu Bobošíkovou.

Vážní kandidáti

Přemysl Sobotka – jeho smůlou je, že byla zavedena přímá volba prezidenta. V nepřímé by měl velké šance na úspěch. ODS však jeho nominací udělala chybu. Přemysl Sobotka nedokáže zaujmout. Osobně jsem doufal v kandidaturu Miroslavy Němcové nebo Jaroslava Kubery. V jejich případě bych vylučovací metodu volit nemusel. Sobotkova momentální hra na obranu národních zájmů nepůsobí věrohodně. Ostatně byl to Přemysl Sobotka, který aktivně podpořil Lisabonskou smlouvu. Hlasovat pro omezení české suverenity a následně se stavět do role jejího obránce je pokrytecké. A pokrytce volit nemohu a to i v případě, že pochází ze strany, kterou jsou kdysi volil.

Karel Schwarzenberg – pan minist zahraničí mé sympatie nikdy neměl a nikdy je mít nebude. Rozhodně to není proto, že má osobitý mluvený projev, “spavou nemoc” a vysoký věk. Takto já kandidáty hodnotit odmítám. Karel Schwarzenberg patří mezi čelní euronadšence. Sám ministr je zastáncem eura. Ani na vteřinu není ochoten připustit, že se projekt společné evropské měny nepovedl. A ani na vteřinu nehodlá připustit, že by se Evropská unie změnila v něco jiného než ve federaci. Navíc pana Schwarzenberga podporují lidé, kteří mají utkvělou představu, že o směřování státu má rozhodovat hrstka vyvolených a nevolených. Pan ministr mi snad odpustí, ale jeho volit opravdu nemohu.

Jan Fischer – favorit celého klání začal oslabovat. Možná je to způsobeno jeho častějším vystoupováním na obrazovce. Veřejnost má možnost vidět pravou tvář Jana Fischera. Pro mě osobně je Jan Fischer bezcharakterní kariérista. Jak jinak si mám vysvětlit jeho členství v KSČ? Jak je možné, že člověk, který svým podpisem vyjádřil souhlas s pobytem sovětských vojsk na našem území, má tu drzost kandidovat na českého prezidenta? Řada lidí to neudělala a řada lidí obětovala svou kariéru. Jan Fischer vždy myslel jen na sebe. A je úplně jedno, zda se píše rok 1985 nebo 2013. Lidi jako Jan Fischer se zkrátka nemění. Asi už nemusím dodávat, že můj hlas tento kandidát nezíská.

Miloš Zeman – bývalý předseda vlády a ČSSD se snaží uspět tam, kde před 10 lety neuspěl. Málokdo si již asi vzpomene, ale nebýt vnitřního rozkolu v ČSSD, Václava Havla by na Pražském hradě vystřidal Miloš Zeman. Ne že bych toho litoval, ale vztach ČSSD k panu Zemanovi cosi vypovídá o straně samotné. Miloš Zeman patří mezi 3 nejvýznamnější polistopadové muže.  Ano, mám na mysli Václava Klause, Václava Havla a Miloše Zemana. A právě Miloš Zeman je kandidátem, kterého jsem se rozhodl podpořit. Miloše Zemana znám. Vím, co od něho čekat. Vím, kde s ním budu souhlasit a kde nebudu. A hlavně Miloš Zeman je skutečnou politickou osobností. Jiná na české politické scéně (kromě Václava Klause) není.

Jak se zdá vylučovací metoda zabrala. Na začátku jsem tápal a na konci držím volební lístek se jménem Miloše Zemana. Možná je pro někoho překvapivé, že pravicový volič volí levicového kandidáta. Ale nejedná se o volby parlamentní, ve kterých dochází k nesmiřitelnému boji mezi pravicí a levicí. Prezidentská volba je krapet jiný šálek kávy. Proto mohu volit za prezidenta člověka, který je politicky jinak orientován, ale kterého současně respektuji. A v neposlední řadě mi je sympatická představa prezidenstké linie Havel-Klaus-Zeman.

 

Text byl napsán pro www.eportal.cz

 

 

 

 

Autor: Jan Koucký | pátek 11.1.2013 12:00 | karma článku: 19,11 | přečteno: 932x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Rakouské Zelené do eurovoleb povede mladá aktivistka. Je nezkušená a lže, zní

18. května 2024  11:55

Lídryně kandidátky rakouské vládní strany Zelení do Evropského parlamentu Lena Schillingová se od...

Nehoda kamionu na osm hodin zastavila provoz na D35 u Olomouce

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  11:42

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Na Česko udeří od jihovýchodu bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Silné bouřky dnes zasáhnou Moravu a jihovýchod Čech, v neděli pak celé Česko, uvedli meteorologové....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.