Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pravdoláskaři a média na válečné stezce s Václavem Klausem

Prezident republiky Václav Klaus vstoupil do posledního roku svého působení na Pražském hradě. S blížícím se koncem Klausova mandátu nabírají na síle úvahy, jakým směrem se Václav Klaus po 7. březnu 2013 vydá. Čeští komentátoři se předhánějí s odhadem podoby Klausova postprezidentského období. Jedni tvrdí, že Václav Klaus založí euroskeptickou stranu a vyrazí do boje o přízeň voličů. Druzí předpovídají návrat do čela ODS. Třetí nás ujišťuji, že Václav Klaus rozhodně neodjede objímat stromy na Vysočinu, nebo nezačne psát scénáře pro divadlo či film, ale zůstane veřejně aktivní osobností. Výsledek je v tuto chvíli velmi těžké odhadnout. Nicméně již nyní se začíná naplno rozjíždět protiklausovská kampaň.

V posledních týdnech rozjeli pravdoláskaři a česká (německá) média masivní kampaň proti Václavu Klausovi a jsem si jist, že očerňování, kritizování a zesměšňování prezidenta republiky bude nabírat na síle. Antiklausovci by mohli být spokojeni. Den, kdy Václav Klaus definitivně opustí Pražský hrad, se blíží a na jeho místo usedne buď podřimující kníže, nebo nevýrazný exkomunista Fischer, případně zarytý obdivovatel Bruselu Jan Švejnar. Antiklasovci však mají strach. Václav Klaus již několikrát prohlásil, že se do důchodu nechystá. Je tak více než zřejmé, že zůstane i po roce 2013 hlasitým účastníkem veřejného dění. A toho se klausobijci bojí jako čert kříže.

Německý deník Die Welt již nyní píše, že hlavním cílem exprezidenta Václava Klause bude rozbití Evropské unie. Deník se obává, že Klaus sjednotí euroskeptiky napříč kontinentem, což může být vážným problémem pro budoucnost Evropské unie. Nevím, zda má Václav Klaus ve svém programu rozbití Evropské unie, ale troufám si tvrdit, že hlavním zájmem prezidenta republiky je, aby v EU opět zvítězil svobodný trh bez přívlastků.

Vliv Evropské unie upadá. Na světovém hřišti jsou hlavními hráči USA, Čína, Rusko a o slovo se hlásí Brazílie a Indie. Evropa zpohodlněla a budováním sociálního státu se finančně vyčerpala. Už jen zarytí eurofilové a jimi placená média sní o Evropské unii, která má ve světě hlavní slovo. Opak je pravdou. Euro přežívá jen proto, že Rusko a Čína masivně investují do dluhopisů.

S nadsázkou lze říci, že Evropská unie nemusí se svým rozpadem čekat na konec Klausova mandátu. V tuto chvíli ke konci evropského projektu postačí, aby Peking přestal nakupovat evropské dluhopisy.  Být v pozici šéfredaktora deníku Die Welt, věnoval bych více prostoru evropské závislosti na Číně, deficitu demokracie či začátku konce národních států, než dehonestování českého prezidenta.

Václav Klaus byl dlouhá léta považován za škarohlída, který EU nepřeje trvalý hospodářský růst a plnou zaměstnanost. Současný prezident byl natolik troufalý, že si dovolil zpochybňovat přínos eura. Neuběhlo ani 10 let a je nabíledni, že Václav Klaus měl a má pravdu. Navíc s jeho názory souhlasí i česká veřejnost, která v průzkumech odmítá vstup do eurozóny i do rozpočtové unie. Klausobijci si již nyní plně uvědomují, že i po skončení prezidentského mandátu, bude Václav Klaus ovlivňovat veřejné mínění. Proto v posledních týdnech zažíváme ostré a bulvární útoky na prezidenta republiky. Čeští novináři dostali jasný úkol – špinit a hanit Václava Klause, aby jeho vliv na veřejnost klesl. Uvidíme, jak bystrá bude česká veřejnost právě v tomto případě.

V nadcházejících letech se bude rozhodovat o tom, zda zůstaneme suverénním státem s vlastní měnou, nebo předáme rozhodování o našich životech nevoleným bruselským byrokratům, kteří sní o vybudování Svazu sovětských socialistických republik. Je tedy v našem zájmu, aby byl Václav Klaus i nadále veřejně činnou osobou.

 

Tento text byl napsán pro www.eportal.cz

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Koucký | čtvrtek 8.3.2012 16:02 | karma článku: 31,85 | přečteno: 1292x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  17:49

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

Má místo končetin protézy. Britský parlament tleskal „bionickému poslanci“

22. května 2024  17:45

Britští politici ukázali výjimečnou jednotu, když společně potleskem ve stoje přivítali zpět v...

Pavel je pro odklad digitalizace stavebního řízení. Není důvod, tvrdí Bartoš

22. května 2024  15:53,  aktualizováno  17:42

Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš inkasoval ránu ze strany, ze které to nejspíš...

Studentské eurovolby vyhrálo Spolu. Druhé místo obsadila Přísaha s Motoristy

22. května 2024  17:40

Ve studentských eurovolbách vyhrála koalice Spolu s 15,2 procenty hlasů. Před pěti lety u studentů...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.