Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Po 67 letech vládne Evropě opět německý kancléř

Porážkou nacistického Německa skončila před 67 lety německá nadvláda nad Evropou. Adolf Hitler toužil vybudovat tisíciletou říši. Při plánování německé Evropy se tehdejší kancléř dopustil zásadní chyby. Zapomněl, že lidé budou bránit svou vlast až do posledního muže. Okupovaná území toužila po znovunabytí své suverenity a Velká Británie sváděla s Hitlerem boj na život a na smrt. Dnešní situace v Evropě je velmi podobná té z 30. a 40. let 20. století. Stejně jako tehdy i dnes se hraje o to, zda bude Evropu řídit německý kancléř – kancléřka.

Poslední události více a více naznačují, že Německo opět touží být hybnou silou evropského kontinentu. Je naprosto nepřijatelné, aby z útrob německé vlády přicházely nápady ve smyslu zřízení komisaře (protektora) pro řecký státní rozpočet. Dle německého plánu by tento člověk dohlížel na výdaje řeckého rozpočtu. Oceňuji Řeky, že se proti tomuto plánu dokázali zcela jasně ohradit. Je nabíledni, že Řecku pomůže pouze návrat k vlastní měně a následná devalvace.

Chystaná rozpočtová a fiskální unie je předstupněm unie politické. Pro ty, kterým to ještě nedošlo, uvádím, že politická unie je základem pro federativní uspořádání evropského kontinentu. Pokud zde jsou lidé, kteří si stále myslí, že Spojené státy evropské budou něco jako Spojené státy americké, musím tyto snílky zklamat. Myslím, že je třeba důrazně říci, že nic takového se nestane. Případná evropská federace by se správně měla jmenovat Svaz evropských socialistických republik. Amerika vyrostla díky svobodnému trhu a nízké regulaci. Brusel považuje obé za sprostá slova.

Angela Merkelová zcela správně pochopila, že dnešní situace v Evropě je pro Německo obrovskou příležitostí, jak ovládnout kontinent bez jediného výstřelu. Když sleduji vyjádření evropských státníků, ptám se sám sebe, zda to ti lidé myslí opravdu vážně, nebo jim někdo zaplatil? Jak je možné, že se předsedové vlád bojí na evropském summitu vyjádřit výhrady k německým návrhům?  Jak je možné, že jediné na co se evropští lídři zmohou, je starost, zda budou či nebudou sedět u toho či onoho stolu? Opravdu si tito lidé neuvědomují, že svou lehkovážností ženou vlastní země pod německou nadvládu?

Mou ambicí není podporovat nějaké antiněmecké nálady ve společnosti. Chci pouze připomenout fakta, o kterých se (možná záměrně) v naší společnosti nemluví. Evropská unie se vydala na cestu dluhů, regulace a federalizace. Svoboda, demokracie a volný trh patří dle Bruselu minulosti. Důkazy netřeba hledat.

Když se po bruselských chodbách začalo veřejně mluvit o fiskální a rozpočtové unii, ministerský předseda Velké Británie použil právo veta. Ale to by nesměl být Brusel Bruselem, aby nevymyslel způsob, jak Británii obejít a současně pominout i názor veřejnosti. Na světlo se tak dostal nápad, že fiskální a rozpočtová unie bude stvořena díky mezivládním smlouvám, které nemusejí být odsouhlaseny v referendu. Tomu říkám demokratický postup. Jak je možné, že jen Petr Nečas a David Cameron našli tu odvahu, aby řekli jasné NE?

Při pohledu na mapu Evropy zjistíme, že Angela Merkelová má volné pole působnosti. Italským předsedou vlády je zapřisáhlý eurohujer. Nicolas Sarkozy hraje druhé housle a s největší pravděpodobností se bude muset odporoučet z prezidentského paláce. Velká Británie dala jasně najevo, že takto ne a všeobecně se očekává, že Londýn EU opustí, protože nebude souhlasit se vznikem federace. A zbytek? Zbytek států reprezentují lidé, kteří zaprodají svou vlastní zemi za jednu fotku s Angelou Merkelovou.

Evropa se zkrátka nepoučila a dobrovolně se žene do náruče berlínské vlády. Uvidíme, jak dlouho budeme čekat na vystřízlivění a kolik ztracených desetiletí zažijeme. Ostatně my Češi máme své zkušenosti s Habsburky – jen doufejme, že současná doba temna nebude trvat tak dlouho, jako habsburská nadvláda nad Čechami.

 

 

 

Text byl napsán pro www.eportal.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Koucký | pátek 3.2.2012 15:48 | karma článku: 31,77 | přečteno: 1558x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  22:09

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Rusko spouští výrobu dříve zakázaných raket středního a krátkého doletu

6. května 2024  22:08

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, uvedl server Meduza s...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.