Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Německé hyeny" se svolávají. Krvavé bakchanálie brzy vypuknou!

Jiří Kodet v Pelíškách říká: “Dávám bolševikovi rok, maximálně dva”. Dosadíme-li místo bolševika euro, tak právě letošní rok je rokem, kdy se rozhodne o osudu společné evropské měny. Pelíšky končí srpnem 1968, jakou událostí se uzavře příběh o euru lze v tuto chvíli jen těžko předvídat. Jedno je však jisté. Krize eurozóny nabírá na obrátkách a odvaha k radikálnímu řešení (návrat k národním měnám) je zatím v nedohlednu. 

Poslední týdny jsme svědky spekulací ohledně řeckého návratu k vlastní měně. Zjednodušeně lze říci, že se již nespekuluje, jestli se to opravdu stane, ale kdy se tak stane. Díky zvýšenému mediálnímu zájmu o Řecko by se mohlo zdát, že je to právě Řecko, které je původcem současné evropské krize. Není tomu tak. Řecko je pouze důsledkem chybného projektu jménem euro. Ale nezapomínejme, že Řecko není jediná země, které hrozí bankrot.

Celý příběh záchranných půjček začal v Řecku. Následně o pomoc zavolalo Irsko a posléze Portugalsko. Nyní o pomoc (zatím jen pro banky) volají Španělsko a Kypr. Je otázkou času, kdy se o slovo přihlásí Itálie. Je tedy nabíledni, že záchranné půjčky krizi prohlubují. Jak asi Angela Merkelová vysvětlí voličům, že to, co mělo být jednorázovou pomocí Řecků, se stává pravidlem? Nebo jsou snad Němci s počínáním své kancléřky spokojeni?

Podle nedávno zveřejněného průzkumu je Německo jedinou zemí EU, kde roste spokojenost se členstvím v EU. V ostatních státech podpora klesá, případně stagnuje. Jak je možné, že jsou Němci plni optimismu v situaci, kdy musí platit dluhy jiných? Odpovědˇ hledejme u Angely Merkelové.

Spolková kancléřka správně pochopila, že právě probíhající dluhová krize je obrovskou a neopakovatelnou příležitostí pro Německo. Poprvé od roku 1945 je hybnou silou v Evropě opět Německo. Evropská politika se nedělá v Bruselu ale v Berlíně. Berlín platí, Berlín určuje směr a takřka nikdo neprotestuje. Odpůrci německé politiky jsou označováni za nacionalisty a prounijní média (jiná v Evropě i u nás nenajdeme) se snaží dehonestujícími články tyto lidi očernit. Každý, kdo nesouhlasí se směřováním Evropské unie, je vydáván za extremistu a nepřítele státu.

Němečtí voliči tak žijí v představě, že Angela Merkelová za jejich peníze rozšiřuje hranice Spolkové republiky. Realita nám bohužel ukazuje, že představa německých voličů není tak daleko od pravdy.

Berlín si je dobře vědom, že pokud chce udržet euro a EU při životě, bude muset být německá vláda tím hlavním ručitelem za evropské dluhy. A všichni víme, že jedině přes EU může Německo uspokojovat své mocenské choutky v Evropě. A tak Angela Merkelová slibuje další peníze na zachranu eura za podmínky, že dojde k dalšímu předání pravomocí z národních států směrem do Bruselu (Berlína). Kancléřka tak prosazuje společný dohled nad bankami, kontrolu národních rozpočtů pomocí evropského ministerstva financí, harmonizaci zákoníků práce a daní. Berlín tak usiluje o vznik Spojených států evropských, kde se z národních států stanou regiony pod správou německého úředníka (protektora).  Ostatně Řecko je první zemí novodobého protektorátu.

Jedinou neznámou je názor voličů, kteří zatím nehledají alternativy k zajetým proevropským stranám. Jak dlouho budou voliči mlčky tolerovat, že o jejich životech rozhodují nikým nevolení úřednici? Jak dlouho bude voličům trvat, než pochopí, že celý projekt Evropské unie je ušit na míru německé rozpínavosti? A jak dlouho bude voličům trvat než pochopí, že evropské státy mohou spolupracovat bez byrokratického Bruselu?

Evropa potřebuje generální výměnu politické reprezentace. Současní poslanci, ministři a předsedové vlád jsou připraveni prodat svou zemi za fotku s Angelou Merkelovou. Všichni tito lidé dobře vědí, že  za poslušnost bude následovat sladká odměna v podobě teplého a dobře placeného místa v Bruselu.  Ostatně Vladimír Špidla by mohl vyprávět…………..

Nám voličům tak nezbývá nic jiného, než hledat na politickém hřišti nové strany s realistickým programem. V případě České republiky bude takové hledání obzvláště složité. Zatím jedinou alternativu vidím ve Straně svobodných občanů. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Koucký | pátek 8.6.2012 0:00 | karma článku: 24,50 | přečteno: 1273x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.