Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Evropský Titanic Euro narazil do ledovce - kdy klesne ke dnu???

Osud eura a Titanicu si je v mnoha směrech podobný. Titanic byl označován jako nepotopitelná loď. Pro stavbu lodi byl použit ten nejlepší materiál a ta nejlepší technika, jaké v té době existovaly. Titanic měl být symbolem lidské dokonalosti. Velké očekávání však vystřídala obrovská tragedie. Loď jménem EURO vyplula 1.ledna 1999. Po zprvu poklidné plavbě vplul novodobý Titanic do rozbouřených vod a posléze narazil do ledovce. Jeho potopení je již téměř jisté. V tuto chvíli jsou před námi dvě neznámé: čas potopení a počet přeživších cestujících s ohledem na počet záchranných člunů.

Titanic narazil do ledovce krátce před půlnocí 14. dubna 1912 a 15. dubna ve 2 hodiny a dvacet minut navždy zmizel v hlubinách Atlantiku. Náš novodobý Titanic Euro narazil v květnu 2010 do ledovce jménem Řecko. Posádka v podobě Evropské komise, Berlína a Paříže sice čerpá vodu ven z lodi, trhlinu se však ucpat nepodařilo. Po detailní prohlídce lodi námořníci zjistili, že rozsah poškození je mnohem, mnohem větší, než se původně zdálo. Za ledovcem Řecko byly ukryty ledové kry Irsko a Portugalsko. Titanic Euro tak nadále nabírá vodu a trhlina se pomalu ale jistě zvětšuje. Navíc se v těsné blízkosti lodi pohybují další ledová monstra Španělsko a Itálie. Posádka tak bojuje předem prohranou bitvu, která ji stojí nemalé úsilí. Sdělovací prostředky nás sice informují o problémech evropské vlajkové lodi, ale současně nepřestávají přiživovat naději, že Titanic Euro opět hrdě vpluje do přístavu, ze kterého hrdě vyplul. Ti, kteří jasně a zřetelně říkají, že nic takového, vzhledem k rozsahu poškození lodi, nemůže nastat, jsou označováni za kacíře, které je třeba umlčet, protože kazí sen o nepotopitelném evropském projektu. Nebudu zastírat, že patřím k oněm kacířům, kteří věští potopení evropského parníku, kterému jeho autoři nedopřáli ani špičkový materiál ani špičkovou techniku. Titanic Euro tak již jen čeká na poslední zápis do lodního deníku – datum a hodina potopení. Nic jiného tuto kdysi vlajkovou loď Evropské unie nečeká. Jakmile dojde k jejímu potopení, zůstanou po korábu, který měl hrdě a neohroženě brázdit světové oceány, nesplněná očekávání, přání a hlavně astronomické dluhy.

Pomoc Řecku přesáhne 200 miliard eur, Irsko spolkne 85 miliard a Portugalsko 78 miliard eur. Navíc se spekuluje, že stejně jako v případě Athén není výše pomoci Dublinu a Lisabonu konečná.  Další problémy se očekávají ve Španělsku a poslední dobu se zhoršuje situace v Itálii. Pro uklidnění trhů chtějí představitelé eurozóny navýšit objem prostředků v Evropském stabilizačním fondu na 1,5 bilionu eur. O přepočet na české koruny se snad ani nebudu pokoušet vzhledem k obřímu číslu, které by vzniklo. Háček je v tom, že celá eurozóna je až po uši v dluzích. Každé euro poslané jako pomoc té či oné zemi, musí být vypůjčeno. Vrcholní představitelé EU tak budoucím generacím zanechají gigantické dluhy.

Je čas nahlas říci, že euro jako projekt zkrachoval. Návrat k národním měnám neznamená žádnou katastrofu, jak se nám eurohujeři snaží namluvit. Evropa fungovala (a o hodně lépe) v době před eurem a bude jistě fungovat i po něm. Pohřbení eura nebude zadarmo. Čím dříve k poslednímu rozloučení s eurem dojde, tím lépe pro naše peněženky. Myslím, že nastal čas zamyslet se nad existencí a fungováním Evropské unie. Současná podoba společenství nikomu nic nepřináší. Je jen otázkou času, kdy se i v Německu zvedne vlna nevole proti záchraně eura za německé peníze.

Evropská unie je byrokratické monstrum, které patří do minulosti. Zrušme EU a vytvořme Organizaci evropských států jako název pro zónu volného obchodu, kde regulace a nesmyslné evropské orgány nemají místo.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Koucký | středa 13.7.2011 12:30 | karma článku: 44,75 | přečteno: 8114x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.