Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Eutanázie Občanské demokratické strany

Petr Nečas oznámil, že se hodlá na podzimním kongresu ODS opět ucházet o post předsedy strany. Pan premiér chce zřejmě pokračovat v započaté likvidiaci kdysi pravicové strany. Nejsem si jist, zda si členové ODS dost dobře uvědomují, že jejich strana jde vstříc největší volební porážce ve své historii. A pokračování éry Petra Nečase nemůže na tomto faktu rozhodně nic změnit. Otázkou zůstává, zda je možné započatou sebedestrukci odvrátit, či alespoň zastavit?

Problém Občanské demokratické strany nastal již na sklonku roku 2002, kdy z čela strany odešel Václav Klaus. Klasovým odchodem ztratila ODS pevné ideologické zakotvení. Mirek Topolánek posunul stranu blíže ke středu a Petr Nečas přetvoření pravicové strany do sociální demokracie light pomohl dokončit.  Myslím, že dnešní počínání ODS je toho nezpochybnitelým důkazem.

Mnozí zřejmě namítnou, že právě za Mirka Topolánka dosahovala ODS největších volebních vítězství. Ano, Topolánek dokázal vyhrát všechny volby, ale jen díky rozštěpené a slabé sociální demokracii. Jakmile se kormidla ujal Jiří Paroubek, začal Mirek Topolánek ztrácet a nedokázal přesvědčivě vyhrát parlamentní volby v roce 2006.

Sněmovní volby v roce 2006  byly pro ODS zlomové. Pokud by Mirek Topolánek odolal své touze po premiérském křesle, mohl po předčasných volbách sestavit pohodlnou koalici s KDU-ČSL. Paroubkův povolební projev, ve kterém hřímal jako Klement Gottwald v únoru 1948, natolik poškodil sociální demokracii, že by svůj volební výsledek jen stěží zopakovala. Topolánek však neodolal svodům moci a sestavil přeběhlickou vládu, kde nejsilnější slovo měli přeběhlici a menší koaliční partneři – zvláště ekologickým fanatismem postižená Strana zelených.

Když smícháte přeběhlíky, zradu volebního programu a hulvátské vystupování Mirka Topolánka, vznikne něco tak odporného, že se ani nelze divit, že ODS šla od jedné volební porážky ke druhé – ztratila většinu v Senátu a nedokázala vyhrát ani v jednom kraji. Vyplouvající skandály přispěly k tomu, že občanští demokraté ztralili i svou hlavní baštu – Prahu (ale to už se dostáváme do éry Petra Nečase).

Pád Mirka Topolánka byl nevyhnutelný. Tento člověk se nikdy neměl stát předsedou ODS. Snaha o zvolení opaku Václava Klause se občanským demokratům zatraceně nevyplatila.

Petr Nečas měl být nadějí Občanské demokratické strany. Pan Čistý, jak byl nazýván, měl straně vrátit ztracenou tvář. Bohužel i Nečas zklamal. Pod jeho vedením dosáhla ODS zatím nejslabšího volebního výsledku. Nečas sice sestavil vládu s největší sněmovní většinou od roku 1993, ale nedokázal tuto převahu využít k potřebným reformám. Nečasův kabinet se prakticky permanentně zmítá ve vnitřních sporech. Na opravdové vládnutí není čas ani chuť a tak se nelze divit, že se reformy zmrskly do nepromyšlených škrtů a vyšších daní.

Právě podoba vládních “reforem” ukazuje, jak špatně na tom ODS je. Jak je možné, že Občanská demokratická strana podporuje zvyšování daní? Jak je možné, že Občanská demokratická strana podporuje hon na živnostníky a podnikatele? A jak je možné, že Občanská demokratická strana podporuje nesmyslné škrty a nevolá po skutečných reformách?

ODS udělala osudovou chybu, když se odklonila od svého pravicového programu. Osobně jsem ODS volil z důvodu, že byla tou nejlepší alternativou proti sociální demokracii a jejímu děsivému programu. Dnes svou volbu zopakovat nemohu. Přiznám se, že přestávám této straně rozumět.

Pochybení svých členů (Vondra , Bém aj.) řeší občanští demokraté tak, že strkají hlavu do písku. Jak mohla ODS dovolit, aby se Alexandr Vondra znovu ucházel o senátorský mandát? Ostatně stejný údiv lze vyjádřit nad tím, že pan Vondra je i nadále ministrem obrany. Ale nezůstavejme pouze u Vondry, který je pověstným vrcholem ledovce. Třeba po takovém Pavlu Bémovi zůstala v Praze řada památníků, na které fronty turistů rozhodně nečekejme. A můžeme jmenovat další osoby a další kauzy, ale to bychom tu byli do rána a to asi nikdo z nás nechce.

Občanská demokratická strana se zřejmě rozhodla pro eutanázii a Petr Nečas

má být člověkem, který straně vpraví smrtící látku do těla a pak jako poslední zhasne. Otázkou je, zda si i řadoví členové přejí konec strany, která bývala rozhodující silou v České republice a která jako jediná byla nositelkou konzervativně-liberálních myšlenek v této zemi.

ODS mohou zachránit pouze tři kroky:

1)   vystoupení z vládní koalice a odchod do opozice – ODS by měla jasně říci, že než realizovat sociálnědemokratický program, bude raději opoziční stranou

2)   výměna vedení – do vrcholných pater strany je nutné zvolit lidi, kteří straně vrátí důvěryhodnou tvář

3)   návrat k programových kořenům – Česká republika potřebuje konzervativní pravici

Konečné rozhodnutí je na členech ODS – najdou odvahu k radikální řezu? Nebo se jako doposud spokojí s lacinými sliby Petra Nečase? Jako bývalý volič ODS budu doufat, že zvítězí první varianta.

 

 

Text byl napsán pro www.eportal.cz

 

Autor: Jan Koucký | neděle 26.8.2012 0:01 | karma článku: 29,37 | přečteno: 1791x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.