Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dva roky poté aneb proč zmizela Obamománie???

Jsou to dva roky, co se Barack Obama nastěhoval do Bílého domu a začal uskutečňovat svůj velký sen o nových Spojených státech amerických. Doma i za hranicemi mu tleskali. Zvláště mimo USA se Obama těšil obrovské popularitě již dlouho před svým zvolením. Zkrátka Obamománie zasáhla USA i svět. Dnes je však situace jiná. Doma se Barack Obama potýká s obrovským poklesem důvěry a za hranicemi většinou hraje druhé housle. Čas ukázal, že Barack Obama je pouhou mediální hvězdou, která pod tíhou povinností úřadu nejmocnějšího muže planety zhasla.

Hned na začátku je nutné říci, že Barack Obama přebíral USA v nelehké situaci. V lednu 2009 právě vrcholila finanční a hospodářská krize. Obama tak logicky nemohl vyžadovat čas na rozkoukání se a musel ihned jednat. Ostatně to by se očekávalo od každého nastupujícího prezidenta, který by vstupoval do úřadu v době recese. Problémem však je, že ne každý prezident by v době hospodářského poklesu postupoval stejně jako Barack Obama. Vedle faktického znárodnění bank a firem začal americký prezident pumpovat do ekonomiky obrovské množství peněz. Bohužel vše činil a činí na dluh. Dnešní americký dluh dosahuje astronomických výšin a dál roste. Obama zadlužuje Ameriku raketovou rychlostí, ale s nezaměstnaností a hospodářstvím to ani nehne. Američanům začíná docházet, že prezident není schopen dostát svým slibům a sliby, které se mu daří plnit, jdou ruku v ruce s nárůstem státního dluhu. Barack Obama se vydal evropskou cestou tzv. sociálního státu na jehož extrémní verzi doplatilo Řecko. A klasický sociální stát dělá vrásky většině evropských vlád, které jsou nuceny provádět radikální reformy. V Evropě už začínají chápat, že budování sociálního státu je velmi drahý a neefektivníí nesmysl. Amerika se k tomu musí nejprve propracovat. První náznaky zde již jsou. V podzimních volbách Demokratická strana drtivě prohrála a prezident se bude muset vypořádat s republikánskou většinou. Na Obamovo znovuzvolení v roce 2012 by si dnes vsadil jen málokdo.

Barack Obama však neslaví úspěchy ani v zahraniční politice. Prezidenti USA a Ruska sice podepsali v Praze smlouvu o dalším snižování jaderných hlavic, ale tato smlouva je jen logickým pokračovatelem smlouvy předcházející. Pokud tedy americký prezident slaví vítětězství na poli jaderného odzbrojování, v jiných bitvách je v pozici poraženého. Mám na mysli Írán, KLDR a Afgánistán.

Snad nikdo nepochybuje o tom, že se Írán snaží získat jadernou zbraň a její pomocí ovlivňovat dění v regionu. Atomová bomba v rukou íránského šílence musí být pro Izrael noční můrou. A věřím, že nejen pro Izrael. Obamova administrativa však spí. Sankce se nedaří prosadit a jasné ultimátum pod hrozbou preventivního úderu zatím také nepadlo. Jak dlouho bude Obama čekat? Až dopadne na Jeruzalém první atomová bomba??? Nevolám zde po válce s Íránem, ale volám zde po razantní politice, která ani tuto možnost nevylučuje. Írán musí pochopit, že Západ mu získání jaderných zbraní zkrátka neumožní. A je jen a jen na Teheránu, zda to pochopí po dobrém či po zlém.

Současné napjetí na Korejském poloostrově je předzvěstí daleko závažnějšího problému. KLDR je na pokraji krachu. Vládne zde hlad a strach. Komunistický režim se drží u moci jen za pomoci armády a Číny. Severokorejským vůdcům je jasné, že nejsou schopni porazit Soul, ale moc dobře vědí, že válka by přinesla celému regionu zkázu, které se jižní soused bojí jako čert kříže. Barack Obama by měl vyvíjet značný vliv na Peking, aby pomohl situaci v regionu uklidnit. Zdůraznění bezpečnostních záruk Soulu je samozřejmostí.

V Afgánistánu působí sice síly NATO, ale hlavní tíhu celé války nesou Američané. Evropští politici sice podporovali Obamovo zvolení, ale vůči Afganistánu praktikují stejnou politiku jako za Bushe. Obama je i zde pasivní. Měl by svým evropským partnerům zřetelně říci, že uklidnění situace v Afganistánu je i evropským zájmem. Bohužel se tak neděje.

Na začátku svého funčního období působil Barack Obama jako filmová hvězda. Každý se s ním chtěl vyfotit a každý se hlásil k jeho programu či stylu. Zvláště evropští politici byli v této disciplině aktivní. Dnes je situace jiná. Evropa má starosti s krachujícím eurem a na rozlobené voliče, kteří jen velmi neochotně přijímají nutné škrty, fotka s Obamou už zkrátka nepůsobí. Američané se probudili ze sna a zjišťují, že pokračování současné administrativy znamená zadluženou budoucnost a konec amerického snu. Jen doufám, že jim to procitnutí vydrží do listopadu 2012.

Autor: Jan Koucký | středa 26.1.2011 8:30 | karma článku: 21,64 | přečteno: 1446x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.