Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Demokracie v EU je minulostí aneb Slováky čeká další hlasování

Slovenský parlament odmítl navýšení eurovalu z cca 400 miliard euro na 780 miliard euro. Slovenská předsedkyně vlády Iveta Radičová spojila osud vlády s osudem eurovalu. Slovensko tak zřejmě čekají předčasné parlamentní volby a návrat Roberta Fica k moci. Ponechme nyní stranou, že Iveta Radičová udělala chybu, když v Bruselu slibovala něco, co neměla odsouhlaseno od koaličních partnerů. Ponechme stranou i to, že slovenská premiérka odsouhlasila něco, co ještě před rokem kritizovala. Byla to Iveta Radičová, která se postavila proti půjčce Řecku.  Stranou však nemohu nechat demokratický deficit v EU, který se neustále zvětšuje.

EU dnes funguje tak, že cokoliv je v Berlíně a Paříži vymyšleno, mělo by být urychleně a hlavně bez odmlouvání odsouhlaseno všemi státy EU nebo eurozóny. Jakákoliv diskuse je zbytečná a snahy o její otevření jsou označovány za záškodnictví. Veškeré změny jsou údajně prosazovány v zájmu eura a jeho záchrany. Naivní eurooptimisté tomu věří a pějí do světa oslavné písně na Merkelovou a Sarkozyho. V českém tisku je takovým pěvcem komentátor Lidových novin pan Luboš Palata. Zaráží mě, kolik prostoru dopřávají Lidové noviny panu Palatovi a jeho eurofanatickým textům. Pan Palata má zřejmě patent na komentáře k situaci v Maďarsku, Slovensku a Polsku. Luboš Palata rád píše i o České republice, kde je objektem  jeho nenávisti prezident republiky Václav Klaus. Nechce se mi věřit, že zrovna Lidové noviny nemají lepšího (objektivnějšího) komentátora. Pan Palata nemá potřebu řešit, zda je navýšení eurovalu dobré či špatné. Jeho hlavním tématem je, zda ta či ona země hraje v rámci EU první, druhou či třetí ligu. První ligu hrají poslušní a proevropští (Polsko). Druhou ligu hrají méně poslušní ale stále proevropští (Slovensko). A třetí ligu hrají ti, kteří nechtějí odsouhlasit vše, co z Bruselu dorazí bez ohledu na zájmy vlastního státu (Česká republika a hlavně Václav Klaus). Pokaždé, když čtu texty Luboše Palaty, mám pocit, že je placeným agitátorem Evropské unie. Jeho texty nejsou objektivní a jsou velmi zavádějící. Palata ve svých textech, nevím, zda vědomě či nevědomě, prosazuje přeměnu EU na federaci s minimem demokracie. Podle Luboše Palaty mají velcí vždy pravdu a ti ostatní mají bez zbytečných řečí poslouchat.

Angela Merkelová v reakci na slovenské odmítnutí navýšení eurovalu vyjádřila naději, že Slováci zvládnou záchranný fond schválit ještě do říjnového summitu. Slováci tak zažívají stejnou situaci jako Irové při odmítnutí Lisabonské smlouvy - hlasovat tak dlouho, až se zrodí požadovaný výsledek. Pokud by v EU fungovala demokracie, konala by se referenda o Lisabonské smlouvě i o zřízení či navýšení eurovalu po celé EU či ve všech státech eurozóny. Prakticky se nemluví o tom, že 780 miliard euro eurozóna nemá a bude si je muset půjčit. Splatit tuto částku včetně úroků budou muset daňoví poplatníci, kteří by tak měli mít právo rozhodnout, zda chtějí své peníze utratit zrovna za záchranu eura. Evropští politici se ale názoru lidí bojí. Zástupci Německa a Francie si hrají na absolutní vládce Unie a menší státy jim to tolerují a slepě odsouhlasí vše, co je jim předloženo.  Pokud by se v Řecku konalo referendum, ve kterém by se vláda dotazovala lidí, zda chtějí i nadále euro, nebo si přejí návrat k drachmě, jasně by zvítězila drachma. Ostatně i 55% Němců volá po návratu k marce. O názoru Britů na EU a euro se není třeba rozepisovat. Názor občanů a politiků je tak diametrálně odlišný.

Vrcholní představitelé Slovenska se po pádu vlády chovají naprosto nelogicky. Jejich prvotní snahou by mělo být sestavení nové a stabilní vlády. Místo toho jednají o tom, jak co nejdříve uspokojit požadavek Bruselu. Vypadá to, že jsem zřejmě promeškal přejmenování Slovenské republiky na Protektorát Slovensko. Opravdu je to s národními vládami tak špatné, že nejdříve myslí na zájmy Bruselu a pak na zájmy vlastní země??? Opravdu chceme žít v nedemokratické EU, kde hlavní slovo bude mít Brusel???

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Koucký | čtvrtek 13.10.2011 12:35 | karma článku: 29,43 | přečteno: 1362x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Rusko kvůli „provokacím Západu“ ověří přípravu taktických jaderných zbraní

6. května 2024  10:51,  aktualizováno  13:32

Rusko chystá manévry zahrnující přípravu rozmístění a použití taktických jaderných zbraní. V...

Evropa je priorita, řekl Si Ťin-pching v Paříži. Macron ho usadil k holému stolu

6. května 2024  13:31

Čína považuje Evropu za prioritu své zahraniční politiky a na vztahy s Evropskou unií pohlíží ze...

Žena v podchodu napadla dívku i muže. Policie hledá svědka, který loupež překazil

6. května 2024  13:23

Agresivní třiatřicetiletou ženu, která zaútočila na náhodně procházejícího muže jen proto, že jí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.