Bankrot Řecka = konec eura a EU???

Dle agentury Bloomberg vzrostla odvozená pravděpodobnost platební neschopnosti Řecka (v příštích pěti letech) na 64,5 procenta. Investoři tak dávají jasně najevo, že se Řecko bankrotu nevyhne. Na začátku tohoto týdne přinesla média zprávu, že Řecko zahájilo s EU a MMF jednání o restrukturalizaci svého dluhu. Ostrá jednání na toto téma by se měla rozběhnout v červnu letošního roku. Zprávu okamžitě dementovala řecká vláda a Francie oznámila, že restrukturalizace řeckého, irského či portugalského dluhu nepřipadá v úvahu. Eurozóna se tak opět začíná otřásat v základech. A  všichni víme, jak nekvalitní základy euro má. Je tedy velkou neznámou, zda euro přežije bankrot Řecka???

Státní dluh Řecka se pohybuje kolem 325 miliard eur (asi 7,9 bilionu korun)  a představuje asi 140 procent hrubého domácího produktu a do roku 2013 se má vyšplhat na 160 procent. Je více než zřejmé, že zadlužení Řecka se neustále zvyšuje. V tuto chvíli  Řecko čerpá záchranný úvěr od EU a MMF. Analytici však nevěří, že to Řecku pomůže. Státní bankrot je prakticky nevyhnutelný. Všichni víme, že pokud staré dluhy začneme splácet pomocí nových dluhů, dostáváme se na slepou kolej.  Západní Evropa tak zřejmě zažije první bankrot za posledních zhruba 60 let. Restukturalizace řeckého dluhu v praxi znamená, že dojde k odepsání části řeckého dluhu. Velké evropské banky tak mohou příjít o stamiliardy eur, což může odstartovat další etapu finanční krize. Bankrot Řecka tak může odstartovat konec eurozóny případně i celé Evropské unie. Již nyní je nálada v Německu (jako hlavního sponzora krachujících států) na bodu mrazu. Francouzi již dávno nepatří mezi zanícené obdivovatele EU. A finské volby jasně ukázaly, že Finové jsou ostře proti záchrannému fondu eurozóny. Dosud vládnoucí strana skončila až na čtvrtém místě.  Jsem si jist, že pokud by se v jednotlivých státech eurozóny konalo referendum o euru, tak drtivá většina států by se  vrátila zpět k národním měnám. A to včetně takových států jako je například Německo. Současná krize eurozóny ukazuje, jak rozdílné jsou názory politiků a obyčejných lidí na podobu EU. Čím dál více lidí, začíná EU vidět jako byrokratické monstrum, které stojí obrovské množství peněz s nulovou efektivitou. Na druhé straně stojí politici, kteří sní sen o vytvoření mocenkého centra s dobře placenými funkcemi prakticky na doživotí. Proto se o Lisabonské smlouvě konalo referendum pouze v Irsku. Evropští politici se názoru lidí bojí. Lisabonská smlouva posílila roli Bruselu a oslabila národní státy.

Evropská unie tak zažívá nejhorší období od okamžiku svého vzniku. Snahy o vybudování Spojených států evropských nás všechny stojí nemalé finanční prostředky. Reálně hrozí, že místo "vytoužené" federace zůstanou pouze dluhy dosahující astronomických výšin. Nejsmutnější na tom všem je, že obyčejní lidé federaci nechtějí, ale dluhy budou muset splácet. Pokud budou hlavní představitelé EU (Merkelová a Sarkozy) i nadále pokračovat ve stéjném kurzu, nahradí EU Svaz evropských socialistických republik. Otázkou je, zda se Česká republika chce na takovém projektu podílet. Věřím, že účast spolu s dalšími státy odmítneme. Alternativou k dnešní EU je vytvoření zóny volného obchodu s jasně stanovenými pravidly hry, bez zbytečné regulace a hlavně bez eura. Najde nějaký politik odvahu toto prosazovat???

Autor: Jan Koucký | středa 20.4.2011 10:45 | karma článku: 24,95 | přečteno: 1841x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26

Jan Koucký

25 úspěšných let

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56