Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bankrot Řecka = konec eura a EU???

Dle agentury Bloomberg vzrostla odvozená pravděpodobnost platební neschopnosti Řecka (v příštích pěti letech) na 64,5 procenta. Investoři tak dávají jasně najevo, že se Řecko bankrotu nevyhne. Na začátku tohoto týdne přinesla média zprávu, že Řecko zahájilo s EU a MMF jednání o restrukturalizaci svého dluhu. Ostrá jednání na toto téma by se měla rozběhnout v červnu letošního roku. Zprávu okamžitě dementovala řecká vláda a Francie oznámila, že restrukturalizace řeckého, irského či portugalského dluhu nepřipadá v úvahu. Eurozóna se tak opět začíná otřásat v základech. A  všichni víme, jak nekvalitní základy euro má. Je tedy velkou neznámou, zda euro přežije bankrot Řecka???

Státní dluh Řecka se pohybuje kolem 325 miliard eur (asi 7,9 bilionu korun)  a představuje asi 140 procent hrubého domácího produktu a do roku 2013 se má vyšplhat na 160 procent. Je více než zřejmé, že zadlužení Řecka se neustále zvyšuje. V tuto chvíli  Řecko čerpá záchranný úvěr od EU a MMF. Analytici však nevěří, že to Řecku pomůže. Státní bankrot je prakticky nevyhnutelný. Všichni víme, že pokud staré dluhy začneme splácet pomocí nových dluhů, dostáváme se na slepou kolej.  Západní Evropa tak zřejmě zažije první bankrot za posledních zhruba 60 let. Restukturalizace řeckého dluhu v praxi znamená, že dojde k odepsání části řeckého dluhu. Velké evropské banky tak mohou příjít o stamiliardy eur, což může odstartovat další etapu finanční krize. Bankrot Řecka tak může odstartovat konec eurozóny případně i celé Evropské unie. Již nyní je nálada v Německu (jako hlavního sponzora krachujících států) na bodu mrazu. Francouzi již dávno nepatří mezi zanícené obdivovatele EU. A finské volby jasně ukázaly, že Finové jsou ostře proti záchrannému fondu eurozóny. Dosud vládnoucí strana skončila až na čtvrtém místě.  Jsem si jist, že pokud by se v jednotlivých státech eurozóny konalo referendum o euru, tak drtivá většina států by se  vrátila zpět k národním měnám. A to včetně takových států jako je například Německo. Současná krize eurozóny ukazuje, jak rozdílné jsou názory politiků a obyčejných lidí na podobu EU. Čím dál více lidí, začíná EU vidět jako byrokratické monstrum, které stojí obrovské množství peněz s nulovou efektivitou. Na druhé straně stojí politici, kteří sní sen o vytvoření mocenkého centra s dobře placenými funkcemi prakticky na doživotí. Proto se o Lisabonské smlouvě konalo referendum pouze v Irsku. Evropští politici se názoru lidí bojí. Lisabonská smlouva posílila roli Bruselu a oslabila národní státy.

Evropská unie tak zažívá nejhorší období od okamžiku svého vzniku. Snahy o vybudování Spojených států evropských nás všechny stojí nemalé finanční prostředky. Reálně hrozí, že místo "vytoužené" federace zůstanou pouze dluhy dosahující astronomických výšin. Nejsmutnější na tom všem je, že obyčejní lidé federaci nechtějí, ale dluhy budou muset splácet. Pokud budou hlavní představitelé EU (Merkelová a Sarkozy) i nadále pokračovat ve stéjném kurzu, nahradí EU Svaz evropských socialistických republik. Otázkou je, zda se Česká republika chce na takovém projektu podílet. Věřím, že účast spolu s dalšími státy odmítneme. Alternativou k dnešní EU je vytvoření zóny volného obchodu s jasně stanovenými pravidly hry, bez zbytečné regulace a hlavně bez eura. Najde nějaký politik odvahu toto prosazovat???

Autor: Jan Koucký | středa 20.4.2011 10:45 | karma článku: 24,95 | přečteno: 1841x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Čínská armáda bude konat proti nezávislosti Tchaj-wanu, uvedl ministr obrany

2. června 2024  7:11

Čínská armáda bude konat „s rozhodností a sílou“, aby zajistila, že se Tchaj-wan nestane...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.