Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Andrej Berlusconi Babiš

Andrej Babiš je jako pověstný Otesánek. Nikdy nemá dost a chce stále větší a větší porce jídla. Zatím posledním pozřeným soustem je mediální skupina MAFRA. Pan Babiš se tak stává českým mediálním králem. Bez nadsázky lze říci, že od poslední červnové středy žijeme v Babišově republice. Jeden jediný muž určuje naší zemi, co bude jíst a co bude číst.

Nehodlám se zde rozepisovat o podnikatelských aktivitách Andreje Babiše. Jakým směrem vede své impérium je jeho věc. Neznám ani přesné číslo, kolik podniků patří pod Agrofert a přiznám se, že je mi to i jedno. Co mi však jedno není, je fakt, že se člověk, který zpochybňuje naši parlamentní demokracii, stal majitelem sdělovacích prostředků, pomocí kterých hodlá ovlivňovat náladu ve společnosti.

Lidové noviny, lidovky.cz, Mladá fronta, idnes.cz a METRO – všechny tyto deníky či internetové portály jsou od této středy pod dohledem Andreje Babiše. Možná si stejně jako já říkáte, že tyto sdělovací prostředky už nemohou klesnout níž a to bez ohledu na majitele. Dnes a denně se utvrzuji v tom, že to lze. V tuto chvíli však nechci mluvit o úrovni českých médií. Chci zdůraznit moc, jakou v dnešním světě média mají. Někteří mluví o mediokracii a realita napovídá, že  nejsou zase tak daleko od pravdy.

Sdělovací prostředky utvářejí názor veřejnosti a ovlivňují její rozhodování. Řada lidí by mohla jistě vyprávět, jak se z milačka davů stal po jednom jediném článku či televizní reportáži nenávidění jedinec, který i pro rohlíky musel chodit v převleku, protože jinak by mu prodavačka ten rohlík hodila na hlavu. A to vše bez ohledu na to, zda se uveřejněná informace zakládala na pravdě. Média vás dnes stvoří. Zítra udržují při životě a pozítří vás zlikvidují. Boj proti mediokracii nelze vyhrát, ale nemůžeme ho ani vzdát.

Andrej Babiš se v posledních měsících pasoval do role nového Spasitele, který je tu od toho, aby naši demokracii vylepšil. Nechci panu Babišovi připomínat, že pokud dnes kritizuje tzv. lobbisty, měl by si vzpomenout na svůj včerejšek, kdy  sám jako lobbista přesvědčil Jiřího Paroubka, aby prakticky několik hodin před otevřením volebních místností přehlasoval biopalivové veto Václava Klause. Díky svému vlastnímu lobbingu je Andrej Babiš největším příjemcem zemědělských dotací. Hlavně že nyní pan Babiš prozřel…..

Varuji českého voliče, aby nepodlehl bludu, že česká parlamentní demokracie potřebuje vylepšit. Nic takového není třeba. Naše demokracie splňuje všechny atributy tzv. západní demokracie, kterou jsme po roce 1989 převzali za svou. Ti, co se nám snaží namluvit, že parlamentní demokracie je přežitek, chtějí jediné, uchopit moc do vlastních rukou. Vlastně lze říci, že tito lidé se snaží o stejný puč jako komunisté v roce 1948. A Andrej Babiš na to jde velmi chytře.

Když tak přemýšlím ke komu Andreje Babiše přirovnat, napadá mě jen itálský mediální magnát a bývalý předseda vlády Silvio Berlusconi. Tento italský milovník dokázal díky svému impériu vyhrát řadu voleb. Pomocí Mediasetu je každý večer v takřka ve všech domácnostech. A nikdo snad nečeká, že by se jednalo o negativní informace. Božský Silvio činí vše pro blaho Itálie. Alespoň jak tvrdí Mediaset.

A něčeho podobného se můžeme dočkat i nás. Blížící se parlamentní volby budou lakmusovým papírkem nezávisloti Babišových novin. Může se totiž lehce stát, že tím, čím bylo Rudé Právo pro KSČ, budou Lidovky a Mladá fronta pro Babišovo hnutí. Bude jen na nás, zda to prohledneme hned, nebo opět až za 41 let. 

 

napsáno pro www.eportal.cz

Autor: Jan Koucký | pátek 28.6.2013 23:52 | karma článku: 20,04 | přečteno: 821x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Prokremelští motorkáři přijeli do Brna, Foldyna se k nim přidá v Praze

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.