Proč dnes vyvěsím romskou vlajku.

Vyvěsím dnes romskou vlajku, zatím jen na internetu, protože jsem si ji nestihl koupit. O tom, že je 8. duben Mezinárodním dnem Romů vím totiž až od včera. Za rok ji ale určitě vyvěsím i fyzicky. Myslím, že je proto dost důvodů...

Rozhodl jsem se vyvěsit romskou vlajku a budu to dělat každý rok až do té doby, dokud na Slovensku nezmizí romské osady plné bídy, dokud v Česku nezmizí různá ghetta plná bídy a zejména ji vyvěšuji kvůli romským dětem, které nemůžou za to, do čeho se narodily a které se pak celý život často potýkají s tímto handicapem.

Pro jistotu dodávám, že vím, že se to, co píšu, nevztahuje na všechny Romy a romské děti, i vím, že mnohé české „bílé“ děti žijí v podobných, ne-li horších podmínkách. Přece jen ale, když se podíváte do praktických (zvláštních) škol, tak tam najdete mnohem větší podíl romských dětí, než odpovídá podílu Romů v populaci. Stejně tak se stačí podívat do dětských domovů. Tato vlajka ať dnes visí i za všechny tyto děti a že těch romských je i zde více, než by odpovídalo podílu v populaci, které nemají to štěstí vyrůstat ve vlastní, dobré, rodině. Něco tu není dobře…

Nechci se ale omezit jen na to, že jednou za rok udělám toto gesto. Jsem politik, a proto se budu snažit spolu se svými kolegy, abych alespoň tam, kde můžu, něco zlepšil, nějaké nápady mám. Nedělám si iluze, že by se tento problém dal vyřešit jednoduše a hned, vím, že jsme my bílí Češi asi „trochu“ blbě nastavili systém sociálních dávek, vím, že jsou Romové „trochu“ jiná nátura než my, ale o to nejde.

Věřím, že alespoň nyní v době aféry „Panama papers“ si mnozí uvědomili, že to nejsou Romové, na koho doplácejí, ale že mnohem větší dopad na naše životy mají velké korporace a jejich vlastníci, jejich schopnost prosazovat svoje ekonomické zájmy a zejména jejich možnosti v odklánění daní, například přes daňové ráje.

Budu rád, když romskou vlajku vyvěsíte také, například sdílením tohoto článku nebo jsem ji vyvěsil i na mém facebookovém profilu - zde.

Palikerav (děkuji)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Korytář | pátek 8.4.2016 9:12 | karma článku: 20,56 | přečteno: 2213x