Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč na demonstraci proti chudobě přijelo tak málo lidí?

Jen pro pořádek: začít demonstraci 5 minut po dvanácté, v době oběda, mi nepřišlo moc chytré. Ta symbolika byla zbytečná. Proč ne raději odpoledne? Ale to není to hlavní. Jde mi víc o samotný název  a smysl té akce.

Demonstrace proti chudobě - proč tak nekonfliktně? Na takové demonstraci by se mohli sejít všichni politici a vzájemně se plácat po zádech. Proti chudobě je přece každý. Proč ne alespoň proti zdražování, o které jde lidem více? Nebo rovnou ne proti politice vlády? Která jediná může a má se současnou situací něco dělat?
S našimi odbory mám jeden problém - jsou krotké, až běda. Pamatuju si, jak jednou u nás stávkovali řidiči MHD. Čekal jsem, že alespoň na hodinu přeruší práci. To by je bral někdo vážně. Ale oni si připnuli na košile stužky a jezdili, jako by se nechumelilo. A to byla celá stávka. Stejně tak odbory na radnici. Část lidí tam měla problém, který je štval, ale pálit si prsty nechtěl nikdo. A o jedné odborářce, která se po mých zádech vyvezla do hezky placené funkce a přešla na „druhou stranu“, aniž by si přitom vzpomněla na ty „sociálně slabší, kterým je třeba pomáhat“, ani nemluvě.
Na demonstraci byli i tři moji známí. Všichni tři existenčně zajištění, mají dobrou práci, chudobou netrpí ani náhodou. Byli tam proto, že jsou levicově smýšlející. Přemýšlím, proti jaké chudobě to byli protestovat? Nejspíš proti té, o které si něco přečetli nebo o které něco slyšeli. Ale se kterou nemají přímou zkušenost. Jsou to levičáci, kteří jsou sice ochotni demonstrovat, ale kdybych jim řekl, ok, tak pojďme s tou chudobou něco zkusit udělat, něco konkrétního v našem městě, mám plán, seženeme i nějaké peníze, jen to bude chtít váš čas, najdou si tisíc důvodů, proč zrovna oni nemohou. Bylo by to pro ně moc namáhavé, riskantní a náročné...
Mám pocit, že mé celoživotní přesvědčení, že jsem levicově založený člověk, začíná dostávat trhliny.
Když jsme se ženou začínali a měli děti, nebylo někdy snadné s penězi vyjít. Museli jsme si půjčovat. Obracet každou korunu, využívat i oblečení po dětech od známých. A jiným známým ho pak dávat dál. Za chudobu bych to ale ani tak neoznačil. Když máte chytrou hlavu, podnikavého ducha a pracovité ruce, vždy se dá něco vymyslet. Jít v neděli s dětma na výlet vás finančně nezruinuje, a pro kvalitu života to má větší význam, než si koupit šunku místo gothaje.
Aby nedošlo k omylu. Vím, že pro část lidí je chudoba problém a že s peněz vyjdou jen velmi obtížně nebo vůbec. Je to problém vzniklý tím, jak jsou nastavené důchody, jakou podporu mají samoživitelky, nebo jak myslíme jako společnost na ty, co nemají tak chytré hlavy, nejsou podnikaví anebo mají různé zdravotní potíže. Důsledek toho, že nemáme sociální byty. To tu je ale desítky let, tento problém, tak proč proti chudobě demonstrovat zrovna nyní?
Chudoba části společnosti není ani důsledek současné války na Ukrajině ani zdražování energií. Je to za mě důsledek chování těch, co by mohli pomoci, ale nepomůžou. Jedni nechtějí obětovat své peníze, druzí pohodlí a třetí třeba svůj čas. Po pravdě – po některých zkušenostech jsem s pomáháním opatrnější už i já.
Demonstraci proti chudobě tak vidím spíše jako alibi těch, co mají pocit, že by se s tím něco mělo dělat, ale zároveň jsou přesvědčení, že to „něco“, by měl udělat někdo jiný. Tak šli alespoň demonstrovat. Možná že vlastně demonstrovali i proti sobě. Proti své pohodlnosti a neschopnosti nebo neochotě začít tento problém skutečně řešit. Ať ho řeší někdo jiný…
Celé by to asi fungovalo lépe, kdyby demonstraci zorganizovali ti, co s chudobou opravdu bojují, vidí ji každý den kolem sebe, potýkají se s jejími důsledky ve svém životě. A opravdu s ní něco chtějí dělat.
Takhle mi to přišlo trochu nepravdivé. Za akcí nestáli autenticky naštvaní nebo alespoň k nějaké akci rozhodnutí lidé. Nemělo to zkrátka tu přesvědčivost a naléhavost. A proto možná nepřišli ani ti lidé, kvůli kterým se to původně dělalo. Nebo ne?
Rád si přečtu i váš názor.

Autor: Jan Korytář | neděle 9.10.2022 12:00 | karma článku: 39,07 | přečteno: 8089x
  • Další články autora

Jan Korytář

1939 - 1945 - 1968 - 1991

Při příležitosti výročí zahájení okupace zbytku tehdejšího Československa německou armádou dne 15. března 1939 jsem připravil malé srovnání toho, co našemu národu způsobily obě velké okupace, které jsme zažili v minulém století.

15.3.2023 v 8:45 | Karma: 16,48 | Přečteno: 269x | Diskuse| Společnost

Jan Korytář

T. G. Masaryk k válce na Ukrajině: „Rozčilení není program!“

Včera jsem konečně pochopil, proč se asi nemůžu shodnout s některými lidmi, kteří mne označují za součást páté kolony Ruska, rusofila, zrádce nebo jen odsuzují, co píšu o Ukrajině.

23.10.2022 v 12:07 | Karma: 29,84 | Přečteno: 634x | Diskuse| Společnost

Jan Korytář

Ozdravovna duše J. K. - dnes o paradoxech deprese

Deprese. Žiju s ní roky. Díky lékům a částečně změně životního stylu už to docela jde. Díky za optání. Opravdu. Přesto mne nepřestává překvapovat jedna věc. Resp. konečně jsem si to více uvědomil.

10.9.2022 v 14:53 | Karma: 19,20 | Přečteno: 522x | Diskuse| Společnost

Jan Korytář

Příběh sobotního dopoledne s nečekanou pointou...

Ve Student Agency se prý včera rozbil autobus. To se stane. Namísto toho, aby našli jiný nebo zrušili některé spoje, napsali už jen, že tento spoj bude mít zpoždění, ale nebyla to pravda. Ten autobus vůbec neměl přijet.

20.8.2022 v 13:37 | Karma: 27,55 | Přečteno: 723x | Diskuse| Společnost

Jan Korytář

5 + 1 pohled na Prague Pride - najdete zde i ten Váš?

Dovolím si tady dnes ukázat několik pohledů na akci Prague Pride s mými komentáři a Vy si můžete vybrat ten, který Vám bude nejvíce konvenovat. Případně dočíst až do konce a zamyslet se, zda...

14.8.2022 v 10:34 | Karma: 13,51 | Přečteno: 928x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13,  aktualizováno  12:20

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:16

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvaceti požárů, u dalších pak zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2544x
Jsem směšný a trapný politik, mluvka a provokatér. (převzato z diskusí pod blogy) :-) Jinak jsem ekolog, manažer, aktuálně bývalý politik, který věří, že má smysl snažit se o lepší svět a že záleží na tom, co děláme a jak se chováme. Věřím v sílu vizí, i když se zdají zpočátku nereálné. Jsem praktický idealista.

 

 

Seznam rubrik