Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vynoří se a jsou tady

Jakou má výhodu číst skoro všechno? Zajímat se skoro o všechno?Tohle jsou otázky, které jsem dostával a dostávám od lidí, kteří mě navštíví a prohlédnou si mišmaš v mé knihovně.

 

Na to jim odpovídám, že ani nevím, jsem tak zvyklý. Vlastně jak čtu všechno, beletrii tedy už málo, leč přesto, zjišťuji, že ona nevyhraněnost, má pro mne za ty roky, jak sleduji jakýsi smysl, kdy se najednou mohu vyjádřit, především sám k sobě k dění kolem sebe. Neřeším, co se řešit nedá, naskakuje mi, co se řešit dá a zjišťuji, že jsou věci, kde stačí počkat a vše se vyřeší samo.

Stýkám se s lidmi všeho druhu. Díky povolání, které dělám a zjišťuji, jak ostatně už je vypozorováno dávno, že lidé jako takoví, působí na jednu stranu velmi kompaktně, na druhou, chaoticky. Stejně tak je to s literaturou. Píši-li, mám tendenci sledovat své myšlenky na sebe volně navazující, nelogické a z toho mi vystoupí tvar, který je pro mne osobně zajímavý.

Jsou lidé, kteří mají potřebu věci od sebe roztřídit, zpřehlednit, tak aby na sebe logicky navazovaly a odvíjely se jedna od druhé. Ale já mám radši systém, který je propletený propojený, nemá začátek, ani konec, do kterého lze vstoupit kdykoliv a odkudkoliv, nemusím ho soudit, neb souzením, pojmenování se zbavuji právě té propletenosti, nevyjasněnosti, která poskytuje ono lákavé tajemství, kdy se děje a věci proplétají, navazují a tím vytvářejí onen celek.

Na jednu stranu hodně se snažím rozumět motivům lidí, proč dělají to či ono, jaké motivy je k tomu vedou, na druhou stranu vím, že nikdy přesně nevíme, co se vlastně stane, protože život jednoduše logicky nefunguje, ač bychom se o to snažili sebevíc. Jsou tajemství, která zůstanou tajemstvími. Dost často se stane, že se člověk rozhodne zdánlivě nelogicky, chovat se tak, či onak. Hledají se důvody aby nakonec zjistilo jeho okolí, že dal jen takzvaně na pocit. Například, pocit ohrožení.

Nebo opačně, zcela nelogicky cítí, že tohle je možnost, která přinese uspokojení, klid. A obojí může být funkční. Život má oboje, řád i chaos a nikdy ho nebude možné vměstnat do jedné správné představy. Diktátoři všech možných směrů, nejen ti političtí, ale i třeba módní, literární, náboženští, se pokoušejí vnutit své představy o tom co je správné a výhodné druhým lidem. Jenže lidé se sdružují prostě podle svých preferencí a hledají potvrzení svých názorů u jiných lidí, což někteří psychologové považují za omezující. Tedy vlastně svým způsobem za znak nějaké nezralosti.

Leč, lidé dělají to, v čem se cítí dobře. A hledají lidi, se kterými je jim dobře. Pokud se cítí dobře v katolickém kostele, hledají tam povzbuzení a útěchu, což je dnes velmi pejorativní pojem, protože co má kdo chtít být utěšen ve svém trápení, když má být přeci podle některých koučů, nezdolným hrdinou, co postupně přeroste v nadčlověka, co už přeroste nezdolného hrdinu. Občas hledám v modlitbě útěchu a nepotřebuji rozumové vysvětlení. V katolickém kostele, dokonce hledají někteří potvrzení o své správné víře. S vírou prožívají i pochybnosti.

Domnívám se, že od doby, kdy jsem rezignoval na vševědoucnost a všeznalost, smířil jsem se s tou propleteností, kterou mohu sledovat, leč ji nemusím pořád vysvětlovat, začínám mnohé i když tajemné a neznámé, vnímat méně nebezpečné, protože tajemství může poskytnout možnost rozkrývání, interpretace a uspokojení z činnosti samé, aniž bych dosáhl nějakého hmatatelného výsledku. Pochybuji o mnohých správných a logických vysvětlení, protože většina z nich se nedá prokázat exaktně. A dokonce si klidně udělám své vysvětlení.

Vedl jsem mnohé dlouhé diskuse, ve kterých jsem ostatní lidí nepřesvědčil dokonce jsem ani nezjistil pro sebe tu „pravdu,” leč sám sobě jsem si ujasnil, že samotná diskuse je prostředek, jak získat, co člověk vůbec na začátku nečekal že získá. Že potěšením, může být samotná diskuse, ze které mohu kdykoliv odejít, aniž bych hrál dál na nějakou výhru. Samotný proces, který v někom vyvolá úzkost, protože se mu nepotvrzuje jeho názor, vědomí, co je správné, nebo nesprávné, člověka mění. Pokud je ochoten onu diskusi, čas od času podstoupit.

Tahle židovskokřesťanská tradice disputace nad Písmem, antická na věcmi světa formou filozofie a uvažování, přivedla, jak se shodují mnozí diskutující Evropu tam, kde je. Diskutujeme a najednou nás napadají věci, které nás předtím nenapadly. Což je z mého hlediska krásná zkušenost. Nevyhrál jsem, nezašlapal jsem svého protivníka, jen jsem si uvědomil věci, které jsem sice věděl, leč teď vypluly na povrch, jak říká fenomenologie. Jeví se a vyplouvají ze skrytosti.

Byly tam, a jsou teď zde. Cítili jsme je, uvědomovali jsme si něco neurčitého a dnes je ta určitost viditelná pouhým zrakem, sluchem, hmatem i čichem a jsou schopni to jevící se i ochutnat. Jo jo.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Jílek | středa 3.10.2018 13:41 | karma článku: 11,26 | přečteno: 446x
  • Další články autora

Jan Jílek

My pony, rifle and me

Vždy, jak se napiji vody ze sklenice s citronem, uvědomím si, jak zhnuseně mi chutná voda samotná, když v těch vedrech na mě pořád povykují, „musíš pít, pít hodně v těch vedrech!”

20.6.2019 v 16:58 | Karma: 36,68 | Přečteno: 2395x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Sladké je žít

Užívám si v poslední době nemocnic. Mám se tak skvěle, že mít se lépe, snad to ani nevydržím. Po operaci v únoru vše vypadalo nadějně, leč pak se tněco mírně zadrhlo, neboť nastala lokální recidiva nádoru.

26.5.2019 v 11:03 | Karma: 31,02 | Přečteno: 2055x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Zbytečný pocit viny

Čas od času se na mne obrátí zoufalá matka, která má povedenou dceru, či syna. Feťačky, alkoholiky, gamblery. Ptají se jestli udělaly dobře, že svou ratolest vypakovaly z baráku.

8.5.2019 v 19:23 | Karma: 32,02 | Přečteno: 2445x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Ukázka z rozepsané knihy "...a řekla jen.."

Tenhle příběh se nikdy nestal. Jen město Děčín a bývalá kavárna Grand jsou skutečné. Jakákoliv podobnost je čistě náhodná.

5.5.2019 v 11:17 | Karma: 17,42 | Přečteno: 660x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Nikdo nic za nikoho neodžije

Poslouchám, jak déšť bubnuje na okna a raduji se. Mohlo by pršet celou noc, celý den, celou noc a celý den. Ano vím, že někteří by plakali nad zkaženým víkendem, leč...

26.4.2019 v 21:14 | Karma: 22,49 | Přečteno: 1140x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

Prodavač si ve stánku zapojil svůj terminál, řeznictví okradl o sedm milionů

21. května 2024  14:29

Mezi milionáře se svojí zlodějskou pílí vypracoval muž z Tachova, který podle policie...

Novorozená štěňata kdosi hodil do kontejneru, ujala se jich adoptivní matka

21. května 2024  14:27

Šest asi dvoudenních štěňat někdo vyhodil do kontejneru na okraji Zbraslavic na Kutnohorsku. Z...

Palestinští vězni leží spoutaní nazí a v plenách, prozradily zdroje z nemocnice

21. května 2024  14:01

Palestinští vězni jsou při pobytech v nemocnici v Izraeli drženi připoutaní na lůžku s páskou přes...

  • Počet článků 1219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 717x
Terapeut, spisovatel, cestovatel, snílek

Seznam rubrik

Oblíbené články