Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Takový obyčejný týden

Mám nějakou línou náladu, po všem tom, co bylo v posledních měsících. Udělám v práci svoje, jdu domu, chvíli čtu a usínám. Asi už to chce opravdu odpočinek.

 

Měl bych psát, nechce se mi, měl bych jít mezi lidi, nechce se mi. Už se zase blíží čas dovolené, tedy můj pobyt v prérii. Otázkou je jen, kolik toho ujdu. Nikoliv kam půjdu. To už vím. Petra, má nejstarší dcera se vdává, takže vyrazím do místa svatby. Což je u Jablunkova. Pak asi k Luterům na Drahanskou vrchovinu a odtamtud směr Praha.

Požádal mne časopis Týden o rozhovor. Byla legrace. Vše proběhlo přes telefon, pak mi text poslali k autorizaci. Musím říci, že se chovali korektně. Nijak si nevymýšleli, napsali, co jsem řekl. Jen fotograf za mnou přišel do Bohnic. K vůli jedné fotce mě fotil deset minut ze všech stran.

Sleduji tak dění kolem sebe, nijak se nemám chuť k něčemu vyjadřovat, nebo nedej Bože zaujímat nějaká stanoviska. Jakmile si na něco udělám názor, zjistím, že názor je mylný a musím si udělat zas nějaký jiný názor. Takže jen sleduji proud dění, píši si občas lyrickou poesii, přemýšlím o divadle a filmu a jak jsem psal v předchozím blogu. Ještě o „sebepoznáním divadlem”

Pokusil jsem se naznačit něco v týmu, pochopitelně jedna kolegyně, aniž by si vyslechla pořádně o čem mluvím, už věděla, že se jedná o rodinné konstelace. Ani jsem ji nevyváděl z omylu. Tedy ne nijak zaníceně.Jen jsem řekl: „O rodinné konstelace se nejedná. Vím, co jsou rodinné konstelace a nechci jít touhle cestou. Rodinné konstelace nechám jiným.” Možná je to účinná metoda, ale poznal jsem několik lidí ji provozujících a nemám potřebu vyhledávat jejich společnost.

Dost mi vadí lidé, kteří spí se svými klientkami, nebo klienty. A právě takové lidi jsem kolem toho systému poznal. Takže se vyhýbám jakémukoliv spojení s touto metodou. Možná jsem měl smůlu, ale zdá se, že ten systém produkuje něco, co se tváří jako psychoterapie, ale psychoterapie bez pravidel.

Touhle cestou jít nemusím. Dělám-li divadlo, pak má svoje pravidla, dělám-li terapii, pak s pravidly. Ale míchat oboje a tvářit se, že to nemá pravidla, protože není to ani terapie, ani divadlo, by mi přišlo nemístné. A tenhle pocit mám z vyjádření lidí, které jsem kolem rodinných konstelací potkal.

Podobně se vymezuji proti těm terapeutům, co mi říkají, že my v těch Bohnicích jsme nemoderní, když doporučujeme závislým abstinenci, máme v pochybnosti terapii, co klientům nevyvrací přesvědčení o možnosti, kontrolovaného pití. Prostě jsou terapeuti, kteří se schovávají, za moderností, tím si ulehčují práci, netrvají na té obyčejné zkušenosti, která ukazuje, že pro závislé, žádné kontrolované pití, fetování ani patologické hraní neexistuje.

Jistě, mnozí pacienti, klienti rádi uvěří takovému stylu terapie, ale ty konce. Tady na rozdíl od společenského a politické dění názory neměním. Sám celá léta dodržuji několik pravidel, která mi umožňují zvládat kompletní zátěž, kterou život přináší.

Zdá-li se to někomu přehnané, nechť se tím neřídí. Nakonec, padák si také parašutista složí blbě jen jednou. Četl jsem od Viktora Suvorova, jak si balí padák příslušníci Spetsnaz. Zabalí si ho každý sám a každý se podepíše, že si ho balil sám. Jsou tak odpovědní za své přežití. Nevím, nakolik je tohle pravda, ale líbí se mi ten přístup. „Starej se o sebe jak nejlíp umíš, jde nakonec jen o tvůj život.”

Budu-li dělat ten kurs sebepoznání za pomoci divadla, hraní rolí, bude to mít i sví pravidla, jejichž dodržování budu na účastnících vyžadovat. Ale napřed to musím opravdu vymyslet, abych příliš neimprovizoval. Něco už jsem zkusil na úterní asertivitě s pacienty, zdálo se, že tahle forma by mohla fungovat.

Byl to celkem zajímavý týden. Mimo jiné mě navštívil František Trantina z adiktologie, domluvili jsme se, že na podzim pro ně zase udělám nějaké povídání o socioterapii a terapii závislých jako takové. Výše zmíněný rozhovor do časopisu Týden a dostal jsem krásný pohled od vnuka ze školy v přírodě. Pacienti mi předvedli rapovou variaci na téma mé úvodní řeči, kterou mám vždy na konci týdne k programu „Co se důležitého v týdnu událo.”

Bavil jsem se. Pokud mne imitují, parodují, tak si říkám, že mě slyší a zabývají se tím, co říkám. Nakonec, parodují se jen ti zajímaví. Jo jo.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Jílek | sobota 14.5.2016 16:40 | karma článku: 18,51 | přečteno: 288x
  • Další články autora

Jan Jílek

My pony, rifle and me

Vždy, jak se napiji vody ze sklenice s citronem, uvědomím si, jak zhnuseně mi chutná voda samotná, když v těch vedrech na mě pořád povykují, „musíš pít, pít hodně v těch vedrech!”

20.6.2019 v 16:58 | Karma: 36,68 | Přečteno: 2394x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Sladké je žít

Užívám si v poslední době nemocnic. Mám se tak skvěle, že mít se lépe, snad to ani nevydržím. Po operaci v únoru vše vypadalo nadějně, leč pak se tněco mírně zadrhlo, neboť nastala lokální recidiva nádoru.

26.5.2019 v 11:03 | Karma: 31,02 | Přečteno: 2055x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Zbytečný pocit viny

Čas od času se na mne obrátí zoufalá matka, která má povedenou dceru, či syna. Feťačky, alkoholiky, gamblery. Ptají se jestli udělaly dobře, že svou ratolest vypakovaly z baráku.

8.5.2019 v 19:23 | Karma: 32,02 | Přečteno: 2445x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Ukázka z rozepsané knihy "...a řekla jen.."

Tenhle příběh se nikdy nestal. Jen město Děčín a bývalá kavárna Grand jsou skutečné. Jakákoliv podobnost je čistě náhodná.

5.5.2019 v 11:17 | Karma: 17,42 | Přečteno: 660x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Nikdo nic za nikoho neodžije

Poslouchám, jak déšť bubnuje na okna a raduji se. Mohlo by pršet celou noc, celý den, celou noc a celý den. Ano vím, že někteří by plakali nad zkaženým víkendem, leč...

26.4.2019 v 21:14 | Karma: 22,49 | Přečteno: 1140x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Hamás přistoupil na návrh dohody o příměří předložený Egyptem a Katarem

6. května 2024  18:56

Aktualizujeme Palestinské hnutí Hamás v pondělí večer přistoupilo na návrh dohody o příměří předložený Egyptem a...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  18:44

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Odboráře popudila ODS. Odešli z jednání s vládou a plánují velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  18:42

Vztahy mezi vládou a odbory jsou na bodu mrazu. Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  18:41

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli v...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 1219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 718x
Terapeut, spisovatel, cestovatel, snílek

Seznam rubrik

Oblíbené články