Občanská společnost - poslední šance?

Sousloví tak abstraktní, rozporuplné a neurčité - přesto potřebné. Václav Havel občanskou společnost vnímal jako největšího hybatele společenského dění. Druhému Václavovi při tom vstávaly vlasy hrůzou. Byl to souboj vizí, souboj osobností. Klaus tvrdil, že vše vyřeší trh a další mechanismy. Nevím, kde je pravda, ale dnes se potvrzují spíše slova Havlova.

Jen si představte známé chilské video s popisem: "Vše vyřeší trh - nabídka a poptávka." Směšné. Sice je to nadnesený příměr, ale podstata je stále stejná - mechanismy trhu MUSÍ korigovat občanská společnost.

Zde ale vyvstává závažná a zásadní otázka: Jak může politiky a další veřejně činné osoby korigovat občanská společnost, která stále zavání pachutí komunistické (potažmo nacistické) diktatury? Ano, sklízíme plody napadeného a nemocného stromu. Nicméně zde musí výmluvy (i opodstatněné) jíti stranou. Společnost si musí uvědomit, že dnes už (byť se to může stát nemožné) se něco změnit dá. Stačí vybřednout z apatie a frustrace a znovu najít tolik potřebný nadhled a přehled.

Pro patřičné ilustrování mé premisy použiji jednoduchý příměr. Situace tak triviální jako nespokojenost s učitelem mi tuto domněnku potvrdila. Zažil jsem ji a vím, o čem mluvím. Většina lidí je vedena k jednoduchému étosu - nedělat si zbytečně problémy a nepřátele. Volně přeloženo - být apatický. Lidé raději strčí hlavu do písku a skáčou, jak si osoba silnější píská, i když jsou v právu.

Pokud tuto situaci zobecním - nenapadá mě nic jiného - než zásah "všech a nikoho" - občanské společnosti. Ta je ale apatická, a proto se zde musí objevit lídři, lídři kteří vezmou zodpovědnost na sebe a začnou konat. Začnou rozštěpenou a stále jen brblající společnost sjednocovat. Aby nedošlo k mýlce - samozřejmě v demokratické rovině! Při troše snahy a štěstí by měli tito lídři vytvořit tlak na politiky. Politikové si dnes nejsou vědomi jedné základní věci - byli zvoleni lidem. Pokud ale lid nedává nevoli najevo, politikové si jednoduše můžou dělat, co chtějí.

Věřím, že se naše společnost zvedne a vytvoří protiváhu proti nemocným politikům. Stačí jim dát vzkaz, že toho má společnost dost. Poté logicky musí přijít uvědomění si. Sečteno a podtrženo: Chce to alternativu a protiváhu!

Autor: Jan Hejl | sobota 8.10.2011 20:55 | karma článku: 13,49 | přečteno: 883x