Kolektivní nezodpovědnost Parkanové a spol.

Jakýkoliv ministr pobírá obrovský plat a další výhody za to, že nese velký díl odpovědnosti. A to nejen politické. Je to šéf - zodpovídá za celou ministerskou agendu, kde se točí velké peníze. Co by se stalo s vedoucím ve firmě, pokud by prohospodařil stovky miliónů? 

Ministr financí, jehož náplní práce je starat se o peníze nás všech, bagatelizuje ztrátu 658 miliónů korun ze státní kasy. Dělá pravý opak toho, co by dělat měl. Kvalitní ministr financí by rázně řekl, že bude hlasovat pro vydání a řádné prošetření celé kauzy, která je podivná od samého počátku. Je zřejmé, že je pro něj ztráta stovek miliónů podřadná. Důležitější je stranická ochrana a kolektivní nezodpovědnost.

Po odsouzení dua Škárka & Bárta a stíhání Ratha míří policie znovu vysoko. Nevadí ji, že jde o místopředsedkyni Poslanecké sněmovny a bývalou ministryni. To je samozřejmě velmi dobrý signál. Takovou práci policie si přál premiér i celá vláda boje s korupcí. Očividně ale do chvíle, kdy se to týká jich samých. 

Sporný nákup letadel Casa je již dlouhodobě kritizován jednotlivci i nevládními organizacemi, které se zabývají korupcí. Již od samého počátku provázel zakázku stín pochybností. Miliardový obchod byl proveden bez výběrového řízení, později se ukázalo, že letadla jsou pro AČR nedostačující, dokonce mají velkou poruchovost. U vyjednávání byl zřejmě nikým nevolený muž v pozadí jménem Dalík. Jako nevyžádaný bonus se jeví skutečnost, že zakázku schválila vláda v demisi, jejíž členy byla politická esa Řebíček a Langer. 

Na konec bych si dovolil citovat z programového prohlášení vlády:
"Vláda se zaměří zejména na zvýšení transparentnosti činnosti veřejné správy." 
Pokud se nemýlím, všichni ministři by měli prohlášení dodržovat a zasazovat se o jeho plnění. Dělají ale pravý opak. Bagatelizuje se potenciální korupční jednání a programové prohlášení se nedodržuje. Tak to chodí.

Autor: Jan Hejl | čtvrtek 14.6.2012 18:10 | karma článku: 30,94 | přečteno: 1178x