Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Úděl veskrze rudý

Došlo na otázku, jak se Evropský zelený úděl, vyhlášený loni na podzim novou předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, bude platit. Zatím byl zveřejněn návrh, kolik to bude stát. 

Nejméně 260 miliard eur (6 052 000 000 000, slovy: 6 bilionů a 52 miliard Kč) jen do roku 2030. Přibližně polovinu pokryje rozpočet EU, zbytek členské státy, soukromé investice a zvláštní program financování Evropské investiční banky (EIB).

Evropská komise předpokládá, že členské státy budou své rozpočty sestavovat ekologicky. Mají zohledňovat ekologické aspekty a rizika a poučit se z osvědčených postupů.

Zelené peníze

Z prosincových prohlášení Leyenové a výkonného místopředsedy komise Franze Timmermanse vyplývá, že Evropský zelený úděl, jehož cílem je uhlíková neutralita EU do roku 2050, zahrne veškerou ekonomiku: energetický a těžební průmysl, zpracovatelský průmysl, zemědělství i dopravu. Nyní se řeklo nahlas tušené: zelenit se bude také (nebo především) finančnictví: evropský rozpočet, státní rozpočty, komerční úvěry, investiční fondy, pojišťovací plány i soukromý kapitál.

Podle čeho? Podle tzv. taxonomie. To je hodnocení zdrojů energie a průmyslových oborů na čisté a špinavé. Klasifikací, které zdroje a výrobky jsou udržitelné a které ne, se zabývá Evropská rada. Jejími členy jsou nejvyšší představitelé a předsedové členských států. Svá usnesení postupuje Evropskému parlamentu, který pak přijímá příslušné zákony.

Taxonomie tedy bude výsostně politické schéma, průsečík politických zájmů členských zemí a soukromých zájmů hájených lobbyingem podnikatelských sdružení a korporací a dobrovolnických aktivistických ogranizací. Cosi o celé věci napovídá skutečnost, že jako udržitelný zdroj energie není taxováno jádro, přestože je to nyní jediný průmyslově využitelný bezemisní a regulovatelný zdroj elektrické energie.

Taxa určí podmínky financování. Udržitelný produkt získá pro svůj rozvoj a investice levné úvěry od EIB, úvěry od komerčních bank budou výhodnější, protože ponesou menší rizika. Snad i dotace z veřejných zdrojů by se nějaká našla. Neudržitelné produkty to budou mít s financováním mnohem složitější a dražší.

Zelené daně

Proti obrovským investicím musejí stát silné zdroje. Jedním z nich má být „zajištění účinného stanovení ceny uhlíku“ prostřednictvím uhlíkové daně a uhlíkových cel. Zahrnuta bude strategie snížení emisí z dopravy o 90 % do roku 2050, čehož má být docíleno mj. zákazem výroby osobních aut se spalovacími motory a převedením silniční nákladní dopravy na železnici a vodní dopravu. To doprovázeno komentářem, že cena dopravy musí odrážet její dopad na životní prostředí a zdraví.

Tolik pro ilustraci; rozebírat zde krok za krokem by bylo nudné, většinou by se to neslo v podobném duchu. Guvernér České národní banky Jiří Rusnok k tomu nedávno v rozhovoru pro Lidové noviny řekl: „Pokud by směr měl být takový, že někdo něco prohlásí za zelené – ale nevíme kdo a na základě čeho – a podle toho bychom měli stanovovat, že to má nižší rizikovou váhu, pak tvrdím, že je to cesta do pekel. Klimatickou změnu mají řešit vlády, které na to mají nekonečné množství nástrojů. A navíc o těchto zásadních věcech mají rozhodovat lidé ve volbách. Ať si řeknou, zda chtějí více zeleného a méně pracovních míst a dobrovolné omezení svého materiálního blahobytu ve prospěch zelené budoucnosti.“

Aby snad občany nenapadlo rozhodovat špatně, Evropská komise připravuje „společenský pakt“, který by měl podnítit občany, obce a regiony v boji proti změnám klimatu. Zapojovat žáky i rodiče do transformačních změn mají školy všech stupňů. Zemědělství a potravinářský průmysl budou mít za úkol přijímat opatření, která spotřebitele přivedou ke zdravému a udržitelnému stravování a omezení plýtvání potravinami. Nejen to, komise připravuje také zákon o uhlíkové neutralitě, aby si lidé nemohli volit svůj úděl, jak by si přál pan Rusnok. V ČSSR také byla lidová demokracie, lidé si mohli svobodně volit, ale vedoucí úloha komunistické strany byl zákon (ústavní). A také aby bylo co porušovat. Když se porušuje zákon, musí se trestat.

Evropský zelený příděl

Výše citované jsou zatím jen zlomky celého projektu „udržitelnosti“. Ale už i ty naznačují, že jde o děsivý plán na přechod k přídělové ekonomice s totalitním společenským zřízením. Jak? Například když nebude EU plnit své dílčí cíle, přidělí se občanům (i podnikům) množství uhlíkových emisí, které mohou vyprodukovat. V přepočtu: kolik smějí spotřebovat elektřiny, kolik kilometrů mohou nacestovat motorovým dopravním prostředkem, kolik masa smějí zkonzumovat. Jen málo produktů a služeb bude přímo zakázaných, ale mnohé buď nebudou k mání, nebo jen pro nejbohatší, protože budou velice drahé. Například letenky, bavlněné prádlo, tropické ovoce, palivové dřevo nebo osobní auta pro soukromé účely.

Hospodářský růst má být oddělen od využívání zdrojů, tvrdí EK. Aby bylo možné získat totální kontrolu nad zdroji, bude nutné některé vykoupit. Německo uvažuje o odstupném pro provozovatele uhelných elektráren (40 mld. EUR). Není to sice znárodnění, jak ho známe my, ale svobodné podnikání také ne. Má-li být kontrola nad zdroji účinná, je nutné mít kontrolu nad spotřebou. A tu lze zavést jedině tak, že bude kontrola nad každým z občanů. Aby nevznikl odpor, aby se nehlasovalo a nevolilo nevhod, aby si lidé nezorganizovali černý trh s neudržitelným zbožím. Proto už teď tolik elektronických služeb, čipů, registrací, dálničních známek a satelitních mýt a kamer. Proto je nutné zapojit školství.

Je to povinnost EU vůči ostatnímu světu, prohlašuje Leyenová o Novém zeleném údělu. Touto frází odhaluje a korunuje podstatu vyhlášeného plánu Evropské komise, plánu nikoliv vědeckého a spásného, ale čistě ideologického. Plánu, na který vlastními dějinami poučení a díky vlastnímu úsilí svobodní lidé nemohou přistoupit.

Autor: Jan Ferenc | čtvrtek 6.2.2020 16:08 | karma článku: 32,87 | přečteno: 1172x
  • Další články autora

Jan Ferenc

Mzdy rostou a produktivita práce mrzne u nuly

V letech 2015-2020 narostla produktivita přidané hodnoty na zaměstnance pouze o 10 %, ale mzdy stouply o 30 procent. Beze změn v tomto trendu se nemůžeme bavit o zvyšování životní úrovně českých zaměstnanců.

28.7.2022 v 13:54 | Karma: 17,98 | Přečteno: 546x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

Státní pivovar je zvláštnost, ale ne důvod k prodeji

Je to tu zase. Privatizace Budvaru. Od devadesátých let už několikátý pokus a pokaždé vzešlý z politických kruhů. A jako pokaždé bez rozumného zdůvodnění. Opět zazněla jen prázdná hesla.

3.7.2022 v 17:23 | Karma: 14,82 | Přečteno: 271x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

Rusku se musí pomoci ustoupit a zvítězit

Když už i ruská agentura TASS připouští možnost dohody Ruska s Ukrajinou, zní to nadějně. Tedy tak, že i Putin má kam ustupovat.

21.3.2022 v 18:12 | Karma: 21,37 | Přečteno: 949x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

Nedorozumění

Nezačínejte větu slovem „věda“. Ocitnete se na tenkém ledě. Evropská unie před časem změnila podmínky pro povolení užívat jaderné a plynové zdroje k výrobě energie. Nedá se tomu říkat změkčení, ale jsou jiné a nejsou přísnější.

2.3.2022 v 17:59 | Karma: 10,59 | Přečteno: 214x | Diskuse| Politika

Jan Ferenc

Pátkové vyrazí proti vládě, která neexistuje

Kdyby někdo vymyslel ministerstvo počasí, asi bychom se zasmáli. Studující mládež dnes opět vyjde do ulic a bude požadovat vytvoření ministerstva klimatu. A myslí to velice vážně.

24.9.2021 v 10:23 | Karma: 32,97 | Přečteno: 727x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 765x
Vzděláním ekonom, praxí novinář, nyní šéfredaktor deníku svethospodarstvi.cz, dědeček, stále (bohužel) kuřák, no a tak... 

Seznam rubrik