Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Velikonoční vzpomínání

Vždycky když se blíží velikonoce, tak si vzpomenu na jedny obzvláště vydařené.                

To mi nebylo ani dvacet. Vyrazili jsme s partou lidí na chatku rodičů jednoho z nás. Byli jsme čtyři kluci a dvě holky. To zvláště na tento svátek vypadá jako nespravedlivá přesila, ale co se dalo dělat, víc kluků jsme nesehnali, tak jsme ty dvě dračice museli zvládnout ve čtyřech… ;-)

V neděli jsme navíc zjistili, že ten poměr bude ještě horší. Když jsme se totiž začali shánět po nějaké té vrbě, z níž bychom upletli pomlázku, otočil náš hostitel pohoršeně oči v sloup a prohlásil, že snad něco takového tady nebudeme provozovat a šel s děvčaty zdobit vajíčka, brblajíce něco ve smyslu: „doufám, že budete blbnout alespoň venku, abyste tu něco nerozbili“. Koukali jsme, no jako z jara... Byli jsme ve věku, kdy se děvčata začínala tak rozkošně zaoblovat a nechápali jsme, jak si někdo může nechat ujít legální příležitost ty rozkošné obliny polaskat štiplavým proutkem.

Druhý den ráno pan domácí vstal jako první a šel ke kůlně řezat dříví. Svou činností probudil ostatní a začalo klasické velikonoční veselí. Holky utíkaly po zahradě, ječely, výskaly, my je všelijak nadháněli a nakonec jsme dostali nějaké to vajíčko, pusu či sladkost. Náš hostitel se stále věnoval dřevařině a ostentativně přehlížel okolí, třebaže se dívky před ním rozkošně vrtěly a nabízely nějaké to vajíčko, ovšem když na oplátku zase on přiloží ruku k dílu. Chlapec odložil pilu, ale chopil se sekery a spolu s čerstvě nařezanými špalky rozštípal i pomlázky s tím, že „tohle už tedy snad nebude potřeba!“

Přišlo poledne a nastal čas odvety. Holky vytáhly kastrůlky a hrnky, naplnily je u pumpy vodou a než se moji dva spolubojovníci stačili otočit, už byli mokří od hlavy až k patě. Mně se dařilo unikat, byl jsem mladý, mrštný, šedesát kilo i s postelí. V jednu chvíli jsem se vyhnul gejzírům vody ze dvou stran a schoval se za chatou. V tu chvíli mi došlo, že to není tak ideální úkryt: z jedné strany stěna, z druhé plot, když půjdou každá z jedné strany, tak není kam uhnout. Naštěstí dívky nebyly zocelené klukovskými válkami: místo toho, aby jedna hlídala a druhá šla pro vodu, šly si doplnit zásoby obě. Využil jsem té chvilky a ze svého úkrytu, který se mohl stát pastí, jsem se rychle přesunul pod blízký smrček. Zpod něj mě dostal až hurónský křik, takže další děj znám pouze z vyprávění:

Když totiž děvčata zjistila, že za domem už nikdo není, zalila je vlna frustrace a bylo jasné, že to někdo odskáče. Jak už asi tušíte, jediný nepolitý chlap na dohled stále štípal dříví, netušíce nebezpečí, protože byl přesvědčen, že když dívky nevyšlehal, tak nemůže být polit, ale to se šeredně spletl. Tím ovšem děvčata probudila spící zvíře. Chlapec se rozhodl vyrovnat skóre. Pomlázky už byly rozštípané, ale ke smůle obou dívek visel na stěně kůlny klepáč na koberce. Do té doby neškodný klouček se jej chopil, pronesl historicky nejkratší dochovanou koledu: „Vy krávy!“ a vyrazil na zteč.

Obě dívky znovu zdokumentovaly nestrategičnost svého uvažování tím, že se pokusily ukrýt před rozzuřeným dobrákem v domě. Tomu však už bylo jedno, že se rozbije nějaký ten hrníček, nahrnul obě nešťastnice na postel a my jsme pod okny s pusou dokořán poslouchali výkřiky typu: „Jau, ne, neblbni, nech toho, prosím Tě, auvajs……“

Domů jsme jeli stejně jako tam, tj. na kole, což zvláště pro obě členky naší výpravy nebylo úplně komfortní. Brblaly celou cestu, a když jsme udělali přestávku, zase jsme si vyslechli, jak špatně se jim jede a jací jsme surovci. Na to jsme ovšem zcela oprávněně argumentovali, že více než tři čtvrtiny veškeré bolesti si mohly ušetřit, kdyby neprozřetelně nedráždily hada bosou nohou. Odpovědí nám bylo souhlasné přikývnutí spojené s potutelným úsměvem: „Když tomu se prostě nedalo odolat…“

Autor: Karel Janďourek | pondělí 4.3.2013 21:18 | karma článku: 6,93 | přečteno: 258x
  • Další články autora

Karel Janďourek

Opravdu byl Jan Nezmar Trpišovskému oponentem?

V posledních týdnech se přestalo dařit mé milované Slavii a opět se jí vzdálil mistrovský titul. Hodně fanoušků se nechalo unést kritikou a jejich terčem se vedle hráčů a trenérů stal především sportovní ředitel SKS Jiří Bílek.

2.5.2024 v 14:40 | Karma: 23,17 | Přečteno: 2365x | Diskuse| Sport

Karel Janďourek

Povinná školní četba, aneb pan Kaplan by zaplakal!

Dcera dostala jako povinnou školní četbu knížku „Pan Kaplan má třídu stále rád“. Upřímně jsem zajásal, trošku jsem i si zazáviděl.

11.1.2022 v 12:05 | Karma: 29,74 | Přečteno: 1333x | Diskuse| Ostatní

Karel Janďourek

Můj boj po Covidu. Buďte opatrní, porazit jej nemusí stačit.

Nedávno jsem se rozepsal, jak jsem bojoval s Covidem. Nebylo to veselé čtení, ale na konci byl happy end. Byl jsem přesvědčen, že jsem vyhrál. Jak asi tušíte, byl to obrovský omyl.

11.3.2021 v 11:02 | Karma: 46,15 | Přečteno: 12145x | Diskuse| Ostatní

Karel Janďourek

Můj boj s Covidem

Tak mně doběhl Covid. Respektive tedy já jsem mu neutekl. Patrně jsem se nakazil v práci, jeden den večer jsem začal kašlat a vyletěla mi teplota. Druhý den ráno testy potvrdily nemilý ortel: pozitivní.

25.2.2021 v 11:06 | Karma: 46,13 | Přečteno: 12565x | Diskuse| Společnost

Karel Janďourek

Literatura v pubertě, aneb "Harry Potter na rande"...

Dcera na přelomu roku objevila Harryho Pottera! Ne tedy, že by někde potkala přímo brýlatého kouzelníka s jizvou na čele, ale po sérii filmů, které šly každý pátek v TV, vzala tuto ságu na vědomí.

16.1.2021 v 13:01 | Karma: 16,05 | Přečteno: 491x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 23,17
  • Průměrná čtenost 1495x
Člověk velice všímavý a ještě více upovídaný

Seznam rubrik