Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Říkej mi, táto - Rozbor textu písně

Nazpívat duet s dítětem je zaručený způsob, jak stvořit hit. S touto strategií vyrukoval někdy na začátku osmdesátých let Karel Gott, když s Darinkou Rolincovou rozhoupal Zvonky štěstí (tohle by stálo za samostatný rozbor – možná příště). Následoval jej Karel Černoch, jemuž syn zakladatele „Country beatu Jiřího Brabce“ - Filip - vysvětlil, že by chtěl „Být víc než přítel“. Tenhle kousek se potom ještě dočkal kouzelné parodie, když roztomilého Filipa Brabce nahradil ještě roztomilejší Zdeněk Srstka s obrovskými pihami – pro ty, kdo by náhodou nevěděli, o co běží, stačí se podívat na Youtube. Jenom tak pro informaci: originál této písně je duetem otce a dcery (které v té době bylo tuším nějakých sedmnáct let), ovšem text je psán o mileneckém páru – nejprve ona chce jeho, ale on jí odpálkuje s tím, že on už je velký a ona ještě dítě… a po pár letech, když vidí, jaká z ní vyrostla kočka, si rve vlasy a chtěl by zase on – ovšem, jak asi správně tušíte, takřka stejnými slovy (tj. refrénem) odpálkuje ona jeho – tak už to v životě chodí..

Já se chci v dnešním rozboru věnovat nejnovějšímu pokusu o duetovou hitovku dospělého s dítětem a tím je počin Jakuba Smolíka a Viktorky Genzerové: „Říkej mi, táto“. Tahle píseň vyletěla před nějakými dvěma lety jako kometa – zpočátku roztomilý rozhovor otce s dcerou mi začal lézt silně na nervy potom, co jej moje oblíbená rádia začala pravidelně zařazovat do svého programu a celé to dorazily populární „písničky přání“.. Vždycky, když dcera přeje tátovi, či naopak, hrají tuhle píseň – já nevím jak Vy, ale když něco slyším šedesátkrát do měsíce, tak já pravidelně přelaďuji – podobně jako u „Písně pro mámu“ od kapely Holki, nebo u „Zatímco ty spíš“ Mirka Černého.

Překonal jsem své odmítavé pocity a nad písní s textem Marcela Zmožka se zamyslel – s překvapením jsem zjistil, že rádoby nekonfliktní text písně je přímo protkán problémy a delikty až sexuálního charakteru.

 

První sloku zpívá Viktorka Genzerová:

Říkej mi táto, že jsem tvý zlato že jsem tvá princezna, poklad tvůj beze dna

Říkej mi táto, že jsem tvá pohádka , Panenka Maková, Smíšek a Amálka

Vochomůrka, Křemílek, Emanuel Motýlek.

Že mě nikomu nedáš , že nic lepšího nemáš….

 

Už od samého začátku je jasné, že tady něco nehraje... No co si budeme povídat, rodina, kde si dcerka musí láskyplná slova vynucovat takovým škemráním… nota bene veřejně a ve verších, ta nemůže být úplně ideální že?

Prosba o oslovení jako „zlato“, „Amálka“, či „Maková panenka“ jsou v pořádku, ovšem řádek číslo tři poukazuje na fakt, že děvče má poněkud problémy se svým sebeurčením – už jste někdy slyšeli, že by malá holčička vyžadovala oslovení: Motýl Emanuel? A to nemluvím o vkusu – vždyť komu by se mohlo líbit, kdyby jej někdo blízký viděl jako skřítka s pytlovitým nosem, vykulenýma očima, oblečeným v noční košili a bytem v kusu pařezu…

 

Ve druhé sloce se otec odkopává hned na začátku:

Říkej mi princezno, že jsem princ z pohádky co přijel za tebou napořád na svátky.

Já byl bych bez tebe už navěky bez sebe. Já šel bych až do nebe modrý ukrást jen pro tebe.

Víš já tě nepustím vždycky všechno ti odpustím já tě nikomu nedám já nic lepšího nemám.

 

Princ a princezna k sobě patří – to je v pořádku, každá princezna čeká na svého prince na bílém koni… ale nebývá běžné, aby se takto označovali otec a dcera – také cítíte tu nesrovnalost hodnou pozornosti mravnostní policie? Přitom král je stejně jednoslabičný jako princ, tudíž neuspěje argument, že použití prince vyžadoval rytmus skladby... Dále se dozvídáme, že otec, který byl dlouho pryč, se vrací a to napořád – zřejmě přišel o zaměstnání v zahraničí, takže vedle mravnostního deliktu řešíme i tíživou finanční situaci, kterou s sebou nezaměstnanost zákonitě přináší.. Otec nás v této myšlence utvrzuje tím, že slibuje modré z nebe, což většinou slibují ti, co toho příliš nemají. Dále vyhrožuje, že svou zneužívanou dceru nikdy nepustí (případy vězněných a zneužívaných dcer se poslední dobou množí zvláště v sousedním Rakousku) a je zajímavé, že někdo takový by chtěl někomu něco odpouštět. Odpuštění by přitom potřeboval zvrhlý otec sám – nejenom kvůli své zvrácenosti, ale i kvůli ztrátě zaměstnání, protože do takové nezáviděníhodné situace by se jistě nedostal, kdyby svědomitě plnil své pracovní povinnosti. My pro změnu odpustíme textaři pokus o Cimrmanovský absolutní rým: „bez Tebe – bez sebe“…

 

Refrén:

Tvůj dětský smích ať v nás na pořád zůstává vždyť dětský smích každý zadarmo dostává.

Ať se ze světa vytratí všechno co se vyplatí, víš já tě nikomu nedám já nic lepšího nemám

Než tvůj dětský smích ať v nás na pořád zůstává vždyť dětský smích každý zadarmo dostává.

 

Jistě – pokud je člověk v tíživé situaci, humor je jednou z možností, jak si udržet zdravý rozum – s touto terapií lze souhlasit. Povážlivá je prosba, aby se ze světa vytratilo všechno, co se vyplatí, což tedy s sebou zákonitě přináší situaci, kdy na světě zůstane jenom "to, co se nevyplatí"... Znamená to tedy, že týraná rodina nepřeje nic dobrého ani okolnímu světu - pokud by v celém světě zůstaly pouze věci, které se nevyplatí, spěli bychom k rychlému krachu na burze a procento sebevražd by se mohlo vyšplhat k obludnému číslu. Je zajímavé, že zde zcela schází názor matky - copak se s ní asi stalo? Už ji otec utýral, tak se vrhá na dceru? Určitě to není z důvodů pěveckých, či snad aranžmá - vždyť zpěvaček schopných ujmout se té role a odzpívat pár slov je v české kotlině "něúrekom"

Ještě jedna věc k zamyšlení: Děti se začínají smát až ve třech měsících.. protože do té doby neumí na určitou vzdálenost zaostřit a své rodiče tak vidí příliš rozmazaně… Opravdu si myslíte, že dětský smích je "zadarmo"? Drtivá většina rodičů za něj platí svou důstojností - neboť, co si budeme povídat, děti se nesmějí na Vás, děti se smějí Vám :-)

PS1: text písně byl převzat z adresy: www.velkyzpevnik.cz - případné stížnosti na pravopisné chyby a chybějící interpunkci v textu písně tudíž směřujte tímto směrem :-)

PS2: Písničky Jakuba Smolíka mám moc rád, ostatně jako vše co se trošku dotýká stylu Country, tak tento text, prosím, neberte až tak vážně :-)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Janďourek | úterý 23.8.2011 9:35 | karma článku: 14,47 | přečteno: 5843x
  • Další články autora

Karel Janďourek

Opravdu byl Jan Nezmar Trpišovskému oponentem?

V posledních týdnech se přestalo dařit mé milované Slavii a opět se jí vzdálil mistrovský titul. Hodně fanoušků se nechalo unést kritikou a jejich terčem se vedle hráčů a trenérů stal především sportovní ředitel SKS Jiří Bílek.

2.5.2024 v 14:40 | Karma: 23,17 | Přečteno: 2370x | Diskuse| Sport

Karel Janďourek

Povinná školní četba, aneb pan Kaplan by zaplakal!

Dcera dostala jako povinnou školní četbu knížku „Pan Kaplan má třídu stále rád“. Upřímně jsem zajásal, trošku jsem i si zazáviděl.

11.1.2022 v 12:05 | Karma: 29,74 | Přečteno: 1333x | Diskuse| Ostatní

Karel Janďourek

Můj boj po Covidu. Buďte opatrní, porazit jej nemusí stačit.

Nedávno jsem se rozepsal, jak jsem bojoval s Covidem. Nebylo to veselé čtení, ale na konci byl happy end. Byl jsem přesvědčen, že jsem vyhrál. Jak asi tušíte, byl to obrovský omyl.

11.3.2021 v 11:02 | Karma: 46,15 | Přečteno: 12145x | Diskuse| Ostatní

Karel Janďourek

Můj boj s Covidem

Tak mně doběhl Covid. Respektive tedy já jsem mu neutekl. Patrně jsem se nakazil v práci, jeden den večer jsem začal kašlat a vyletěla mi teplota. Druhý den ráno testy potvrdily nemilý ortel: pozitivní.

25.2.2021 v 11:06 | Karma: 46,13 | Přečteno: 12565x | Diskuse| Společnost

Karel Janďourek

Literatura v pubertě, aneb "Harry Potter na rande"...

Dcera na přelomu roku objevila Harryho Pottera! Ne tedy, že by někde potkala přímo brýlatého kouzelníka s jizvou na čele, ale po sérii filmů, které šly každý pátek v TV, vzala tuto ságu na vědomí.

16.1.2021 v 13:01 | Karma: 16,05 | Přečteno: 491x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci znovu řeší možné odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:15

Přímý přenos Poslanci znovu rozhodují o možnosti odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění, což vrátil...

Distributor smrtícího alkoholu z metanolové kauzy byl podmínečně propuštěn

21. května 2024  16:36,  aktualizováno  17:05

Jiří Vacula, který v roce 2012 distribuoval otrávený metanol, byl podmíněně propuštěn na svobodu. S...

Lékaři stárnou, mladých je málo. Problém bude v diabetologii, varují odborníci

21. května 2024  16:57

Čeští lékaři stárnou. Už dnes je situace kritická u pediatrů, podle odborníků ale čekají krušné...

Británie odškodní desetitisíce pacientů s kontaminovanou krví, zaplatí miliardy

21. května 2024  16:18

Britská vláda vyplatí další odškodné desítkám tisíc lidí, kteří se kvůli kontaminované krvi v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 128
  • Celková karma 23,17
  • Průměrná čtenost 1507x
Člověk velice všímavý a ještě více upovídaný

Seznam rubrik