Na velikosti (ne)záleží?

Kdysi na střední škole mi spolužák přistrčil během hodiny papírek. Byl na něm namalován jednoduchý panáček. Od vršku hlavy k nohám byl okótován číslovkou 120cm a pod tím vším bylo napsáno: „SIVA“. Takhle jsme se špičkovali pořád.

Chápu, že drtivé většině z Vás na tom nic "špičkovacího" nepřijde, takže to musím poněkud dovysvětlit. Zatímco spolužák fandil Spartě, Mirek Siva byl v té době hvězdou v útoku mé milované Slavie. Měřil nějakých 160cm a ne nadarmo se mu přezdívalo „Motorová myš“. 120 cm bylo otevřeným vyhlášením války, to jsem nemohl jenom tak přejít. Na hrubý pytel patří hrubá záplata, takže jsem nakreslil menšího panáčka, okótoval číslem 110 a doplnil popiskem „IVAN HAŠEK“.

Dodnes se mu v duchu omlouvám, když si vzpomenu, že jsem ho takhle použil, ale tenkrát jeho kariéra teprve začínala, kdo mohl tušit, že z něj nakonec bude zasloužilý reprezentační kapitán, posléze uznávaný trenér a nakonec poněkud méně zasloužilý předseda FAČR.

Bylo nám šestnáct, chodili jsme na strojní průmyslovku (odtud ty kóty), nevěřili nikomu, komu bylo nad třicet a smáli se každému, kdo neměl alespoň 170cm. To byla meta, které jsme právě dosáhli a věřili, že to zdaleka není konec.

Netuším, jak dopadl kamarád, ale u mě to konec byl. Tedy konec růstu do výšky. Nějaký čas jsem se vztekal, když u televizního přenosu komentátor vyprávěl o „maličkém hráči“, aby se nakonec ukázalo, že i ten má o dobrých pět čísel více než já. Po letech mě to samozřejmě přešlo. Stejně tak jsem tento handicap musel překousnout při mém vlastním sportování…

Teď bývají soupeři o nějakých dvacet let mladší a když rozkmitají svoje nohy, tak i o dost rychlejší, než já. Se slzou v oku vzpomínám na dobu, kdy mi překáželo jenom to, že jsou o půl hlavy vyšší.

Nu což – ne nadarmo se říká: „Jak byste vy velcí věděli, že jste velcí, kdyby nebylo nás malých?“

A pro jistotu fotbalový bůh cca jednou za pětadvacet let vytáhne z klobouku nějakého toho Argentince, který nás přesvědčí, že k tomu, aby se člověk stal nejlepším na světě, nějaké centimetry nejsou vůbec potřeba :-)

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Janďourek | úterý 11.6.2013 12:04 | karma článku: 11,03 | přečteno: 900x