Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lístek na Tranai - R.Sheckley - použitelné nápady

Mám rád science fiction…  Jsou to takové pohádky pro dospělé – místo perníkových chaloupek, tajemných hradů a zámků, jsou tu vesmírné lodi, dosud neobjevené planety a místo zlých černokněžníků, mimozemšťané. Ale stejně jako v pohádkách se v tomto druhu literatury dá najít ledacos inspirujícího. Nedávno jsem dočetl knížku Roberta Sheckleyho Lístek na Tranai. Jedná se o knížku povídkovou, což je ideální na cesty do práce – během té půlhodinky stihnu tak akorát jednu povídku. Ovšem nehodlám se zabývat všemi povídkami, pozornost chci obrátit na některé nápady z povídky titulní.

Obsah povídky je víceméně běžný – hlavní hrdina, znechucen konzumní společností, odcestuje do míst, které mu někdo vykreslil jako dokonalé, až ideální a rozhodne se tam usadit. Samozřejmě až do doby, než se ukáže, že ono to místo není až tak ideální, jak se v první chvíli zdálo. Takovýhle příběhů jsou stovky, proto nemusíme bloudit po sférách science fiction. Tady je jako ideální místo k žití vykreslena planeta Tranai. Podívejme se poněkud hlouběji na mechanismy společenského uspořádání této planety, které hlavního hrdinu donutili přehodnotit svůj postoj a z tohoto světa znechuceně utéci…

 

1. Zločinnost

Dle vyjádření místostarosty planety se v tomto místě nevyskytuje žádná zločinnost. Toto tvrzení vezme za své hned první večer, když je hlavní hrdina okraden maskovaným banditou se zbraní v ruce o veškerou hotovost… Následný dialog, kdy si nešťastník stěžuje v hospodě barmanovi,  je mistrovským dílem celé knihy:

„Jak je možné, že mně okradli, vždyť tu není žádná zločinnost?“

„Jakou barvu měla maska toho, co Vás okradl?“

„Černou, proč?“

„Tak to byl státní úředník – berte to jako placení daní..“

„A jakou jinou barvu mohl mít?“

„No, kdyby měl bílou, tak je to soukromník – nějak se k penězům člověk dostat musí..“

„Ale já teď nemám žádné peníze..“

„Neměl jste mu dávat všechno – většina lidí nosí dvě až tři falešné peněženky s menším obnosem.“

„Ale co má teď dělat?“

„Půjčím Vám svou bílou masku a svou pistoli, přeju hodně stěstí. A nenechte se odbýt falešnou peněženkou, klidně ho prohledejte, na to máte právo.“

Nevím, jestli je to ekonomický zázrak, ale hlavní hrdina se s touto myšlenkou vcelku rychle ztotožnil…

 

2. Politika

Okamžitě po příletu je hlavnímu hrdinovi nabídnut prezidentský úřad planety. Zvláště stávající prezident je celý žhavý předat svůj dobře placený úřad. Náš hrdina není žádný malý blbec, takže tuto nabídku hned nepřijme, ale je nutno přiznat, že o ní horečnatě uvažuje – zvláště když vidí, jakou moc mají politici v uspořádání, kde není zločinnost (v určitém slova smyslu) a tudíž nejsou ani policisté, ani soudci… (jenom tak mimochodem: v naší zemi vidíme, jakou moc mají politici, přestože tu máme jak policisty, tak soudce … ale nezapomínejme na to, že autor je američan..)

Hlavní hrdina nakonec málem prezidenský úřad přijme, ale jeho úmysly se změní, když je přímo před jeho zraky prezident zabit výbuchem vlastního medailonu. Teprve potom se ukáže, jak je to s politikou na Tranai: Každý politik má svůj medailon s výbušninou. Lidé ve volební místnosti v průběhu funkčního období odevzdávají hlasy pro a proti… a když míra nespokojenosti obyvatelstva přeroste určitou mez, medailon vybouchne… Náš hrdina se tedy prezidentem nestal a jeho představa o Tranai coby ideálním místě k žití byla poněkud otřesena, ale od života na této planetě jej to ještě neodradilo…

 

3. Manželství

Tady musíme zapojit hodně velkou sci-fi fantazii. Na Tranai totiž muži dávají své právoplatné manželky do domácí „stáze“. Člověk znalý science fiction je v této chvíli doma, pro nás ostatní (psal jsem, že mám sci-fi rád, ne že jsem znalec) je třeba říci, že se jedná o jakési zmrazení (hibernaci). Zkrátka a jednoduše je to prostě zařízení, do kterého manželku muž zavře a když je nějaká společenská událost, na kterou se sluší přijít s chotí, nebo když po ní prostě zatouží jako po ženě, tak ji vypustí ven. Tímto zařízením je vybavená každá domácnost bez výjimky. Autor čtenářům nabídl i úsměvnou vsuvku v podobě nespokojeného uživatele, který si v hospodě stěžoval, že se mu stáze porouchala, a než přijeli opraváři, tak mu žena doma štěbetala (považte!) celý den… a jeho tudíž teď ukrutně bolí hlava…

Hlavní hrdina byl na zemi aktivním členem ligy za rovnoprávné postavení žen ve společnosti, takže poté, co se oženil, stázi okamžitě zavrhl. Za měsíc jej žena obvinila z toho, že je neskutečně sobecký, když jí stázi nedopřává… Nechápete? No hlavní hrdina také nechápal, ale bylo mu vše vysvětleno: muž pracuje, dělá kariéru, hromadí majetek a se svou ženou se čas od času potěší …. a v neposlední řadě stárne. Žena uzavřená ve stázi nestárne – respektive tedy stárne pouze v té době, kdy je vypuštěna ven. Takže když je muži čtyřicet a zatouží po manželce, užívá si přítomnosti ženy, která se od svatby příliš nezměnila – není se co divit, právě minula maximálně pětadvacátý věk života. Když je mu šedesát, obskakuje jej neustále milující třicátnice…. Pořád marně hledáte, proč je od muže sobecké, že si tohle odmítá? Dále to totiž pokračuje tak, že muž umírá a v tom okamžiku je žena ze stáze vypuštěna – dědí veškerý mužův majetek a začíná druhou část svého života coby finančně zajištěná pětatřicátnice (plus, mínus, záleží samozřejmě na tom jak často a na jak dlouho stázi opouštěla) … No a po tomto zjištění hlavní hrdina ochotně přenechal svou ženu muži, který slíbil, že se obětuje a zavře ji do stáze na celý rok, aby dohnala časový rozdíl, který během toho měsíce nabrala na své kamarádky…

Sám hrdina nabral sprintem směr raketodrom a za cenu obrovských potíží se vrátil zpátky na Zemi, kde si dožil svůj klasický a přízemní život.

 

Přemýšlel jsem o tom, jestli by bylo možné, zavést podobná pravidla u nás:

No co se týče té zločinnosti, obávám se, že takhle už to u nás funguje – víceméně bychom jenom vše pojmenovali pravým jménem.

Politické poměry – tady věřím tomu, že devadesát procent voličů by schválilo uvedení Tranaiských zvyklostí do praxe. Pravda, bylo by to technicky poněkud náročnější, ale jinak, myslím, velice účinné. Jenom se obávám, že by nám velice záhy došli politici.

Ovšem Tranaiské manželství – tam nevidím chybu. Bohužel musíme počkat, až naši vědci dovyvinou nějakou cenově dostupnou formu stáze… myslím, že by tomuto výzkumu měla být přiřazena vyšší priorita…

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Janďourek | pátek 5.8.2011 23:13 | karma článku: 8,43 | přečteno: 655x
  • Další články autora

Karel Janďourek

Opravdu byl Jan Nezmar Trpišovskému oponentem?

V posledních týdnech se přestalo dařit mé milované Slavii a opět se jí vzdálil mistrovský titul. Hodně fanoušků se nechalo unést kritikou a jejich terčem se vedle hráčů a trenérů stal především sportovní ředitel SKS Jiří Bílek.

2.5.2024 v 14:40 | Karma: 23,17 | Přečteno: 2370x | Diskuse| Sport

Karel Janďourek

Povinná školní četba, aneb pan Kaplan by zaplakal!

Dcera dostala jako povinnou školní četbu knížku „Pan Kaplan má třídu stále rád“. Upřímně jsem zajásal, trošku jsem i si zazáviděl.

11.1.2022 v 12:05 | Karma: 29,74 | Přečteno: 1333x | Diskuse| Ostatní

Karel Janďourek

Můj boj po Covidu. Buďte opatrní, porazit jej nemusí stačit.

Nedávno jsem se rozepsal, jak jsem bojoval s Covidem. Nebylo to veselé čtení, ale na konci byl happy end. Byl jsem přesvědčen, že jsem vyhrál. Jak asi tušíte, byl to obrovský omyl.

11.3.2021 v 11:02 | Karma: 46,15 | Přečteno: 12145x | Diskuse| Ostatní

Karel Janďourek

Můj boj s Covidem

Tak mně doběhl Covid. Respektive tedy já jsem mu neutekl. Patrně jsem se nakazil v práci, jeden den večer jsem začal kašlat a vyletěla mi teplota. Druhý den ráno testy potvrdily nemilý ortel: pozitivní.

25.2.2021 v 11:06 | Karma: 46,13 | Přečteno: 12565x | Diskuse| Společnost

Karel Janďourek

Literatura v pubertě, aneb "Harry Potter na rande"...

Dcera na přelomu roku objevila Harryho Pottera! Ne tedy, že by někde potkala přímo brýlatého kouzelníka s jizvou na čele, ale po sérii filmů, které šly každý pátek v TV, vzala tuto ságu na vědomí.

16.1.2021 v 13:01 | Karma: 16,05 | Přečteno: 491x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

Prodavač si ve stánku zapojil svůj terminál, řeznictví okradl o sedm milionů

21. května 2024  14:29

Mezi milionáře se svojí zlodějskou pílí vypracoval muž z Tachova, který podle policie...

Novorozená štěňata kdosi hodil do kontejneru, ujala se jich adoptivní matka

21. května 2024  14:27

Šest asi dvoudenních štěňat někdo vyhodil do kontejneru na okraji Zbraslavic na Kutnohorsku. Z...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 23,17
  • Průměrná čtenost 1507x
Člověk velice všímavý a ještě více upovídaný

Seznam rubrik