Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Politika dvojího metru aneb Jeden metr na motorky, druhý na klokánky…

Není metr jako metr! Někomu se za „špatné hospodaření a chybná ekonomická rozhodnutí“ dostane pomoci (finanční), jiný je za stejných výtek trestán, až likvidován.

A já pořád nerozumím tomu, kde je ta hranice, to zásadní kritérium, které převáží misky vah rozhodování mocných. Na mysli mám „záchranu“ motocyklové Grand Prix v Brně versus „likvidaci“ Klokánků, zařízení pro děti v tísni, provozovaná Fondem ohrožených dětí.

Informace o tom, že se ministerstvo mládeže, školství a tělovýchovy spolu s městem Brnem a Jihomoravským krajem zasadí o další pokračování závodu motorek na okruhu v Brně, asi mnohé fandy potěšila. Nedivím se. Divím se ale zdánlivě drobným detailům, resp. rozdílům v přemýšlení, náhledu a rozhodování. Argumentem pro finanční injekci pro Grand Prix v Brně je mimo jiné její, cituji, z médií, „přínos pro celou Českou republiku jak z pohledu cestovního ruchu, tak v oblasti daňové…“. Tomu také rozumím. Pomůže stát, pomůže kraj, pomůže město. Vzácná shoda. Čemu ale nerozumím, proč podobná shoda nepanuje v případě Klokánků, kdy se díky legislativním rozhodnutím státu dostala do finančních potíží organizace jménem Fond ohrožených dětí, která Klokánky a další typy zařízení pro děti v nouzi provozuje. Fondu ohrožených dětí je vytýkána milionová zadluženost, neefektivní financování, nedostatečné přizpůsobování rozsahu činností reálným finančním možnostem, chybná ekonomická rozhodnutí apod. Objevují se výhrady k malé nebo nulové finanční angažovanosti rodičů dětí, v návrzích moudrých rádců je doporučování vícezdrojové financování zahrnující nejen stát, ale i ministerstvo, kraje, obce a města, doplněné o sponzory a dárce. Dobře myšlená rada, pravděpodobně hůře proveditelná realizace. Léta opakované finanční až existenční problémy FOD způsobují právě opožděné výplaty sociálních dotací, které stát novelou zákona převedl na kraje, aniž by ale definoval termíny. A proč vyplácet peníze včas tam, kde čas není určen? Dochází tak k několikaměsíčním prodlevám v přísunu peněz z tohoto zásadního zdroje. Po tuto dobu FOD fungoval především díky sponzorům a překlenovacím úvěrům. Nemalý dík za pokračování provozu pak patří samotným tetám, které o děti pečují zadarmo, protože na mzdy zkrátka není! Tak kde je ta vytýkaná chyba v ekonomickém vedení FOD? Na první pohled jsou dlužné částky FOD děsivé, alarmující, ale otázkou je, kde hledat skutečného viníka? A tak se v této souvislosti a nad rámec toho všeho ptám: Jak je možné, že na záchranu motorkářského závodu peníze jsou a v případě poskytování kvalitní péče o děti v nouzi strkáme hlavu do písku a spíše hledáme řešení minimalistická?

Co je tedy skutečně (ne)efektivní a (ne)hospodárné vedení a kdy za něj jako stát pomáháme a kdy jej trestáme sankcemi? Je opravdu tak trestuhodné snažit se novým, zákonem daným, podmínkám přizpůsobit, i když jsou nekoncepční a nespravedlivé? Jak je to v demokratickém státě vůbec možné a jaké jsou cesty nápravy? Provozovatel Grand Prix v Brně je evidentně našel, byla vůle na všech stranách. Děti týrané a opuštěné na to ještě čekají a já doufám, že zvítězí zdravý rozum a smysl pro společenskou odpovědnost. Že si uvědomíme, že dobře vedené děti jsou základem zdravé společnosti. Říká se to o rodině, souhlasím, ale když už jsou případy, kdy některé z rodin ve své funkci zklamaly, selhaly, stát by měl ve spolupráci s dalšími subjekty najít řešení, jak dětem z těchto rodin zajistit adekvátní, kvalitní a především prorodinnou péči.

Současné vedení ministerstva práce a sociálních věcí kladlo Klokánkům v posledních měsících řadu podmínek, na jejichž splnění závisela vůle k dalšímu jednání. Každá jednotlivá byla splněna! A přesto stát, respektive ministerstvo práce, neudělal jediný vstřícný krok vůči Fondu ohrožených dětí. Hrozí rozpad celé organizace. Hrozí ekonomický kolaps. Hrozí zánik. Jak je tohle možné? Kdo může mít zájem na devastaci takové činnosti? Proč? Před dvěma měsíci jsem popsal, že FOD překáží zavedení Norského modelu, který je byznysem pro doprovázející organizace pěstounů. Dnešní rozhodnutí mě jen utvrdilo, že jsem měl pravdu.

Autor: Jan Bartošek

(Pozn. Autora: Fond ohrožených dětí se od roku 2000 postaral o bezmála 6000 dětí. V Klokáncích se nerozdělují sourozenci a přijímají se okamžitě od 0 až do 18 let. Často i s domácími mazlíčky. Děti žijí maximálně po čtyřech se svou tetou a samy si vaří, nakupují, zkrátka jsou opravdu jak u tetičky. V každém Klokánku je i společenská místnost a zpravidla zahrada, kde probíhají bez problémů setkání s biologickou rodinou dětí. Tím se nenarušují vztahy a vazby. Klokánky obdivují i odborníci ze světa.)

Autor: Jan Bartošek | pátek 21.8.2015 7:41 | karma článku: 29,08 | přečteno: 971x
  • Další články autora

Jan Bartošek

Obstrukcí nemůže dojít k destrukci legislativního procesu

Jsem dlouhodobým zastáncem změny jednacího řádu Poslanecké sněmovny. V současné době bych, ale navrhoval upravit také přednostní práva a zkrátil čas vystupování. Důležité je i trvat na věcnosti k danému tématu.

31.1.2024 v 15:30 | Karma: 11,84 | Přečteno: 296x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Z ciziny volba korespondenčně...

Proč ne, za mě palec nahoru, samozřejmě za jasně definovaných a bezpečnostně neprůstřelných podmínek. A přesně o tom je návrh poslanců ... na vydání zákona, kterým se mění zákon o správě voleb a některé další zákony.

18.1.2024 v 9:24 | Karma: 11,77 | Přečteno: 389x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Téměř Novoroční zamyšlení

U příležitosti přestupu do nového roku se mi vybavil jeden slavný, obsahem sice poněkud delší, významem však velmi moudrý a závažný výrok.

10.1.2024 v 17:11 | Karma: 11,54 | Přečteno: 421x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Nic než právo

Jak moudré. Jak jednoznačné. Samo o sobě noblesní. Vlastní nositeli jména Schwarzenberg, jejichž rodovým heslem na erbu je právě latinské Nil Nisi Rectum (překládáno také jako Nic než spravedlivé).

14.12.2023 v 10:37 | Karma: 11,98 | Přečteno: 341x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Bylo jim 10, 20, 40 nebo 50 tehdy... jak to vidí o 34 let později

Vůbec nechci pominout 17. listopad 1939, dění té doby a její vyznam. Ono to ani není úplně možné, protože je zde úzké propojení se 17. listopadem 1989 a tím i logická návaznost na odkaz padesát let starých událostí.

18.11.2023 v 20:47 | Karma: 16,60 | Přečteno: 805x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 157
  • Celková karma 13,03
  • Průměrná čtenost 736x
Třetím volebním obdobím jsem poslancem PS PČR. Působím jako zastupitel JČK a města Dačic. Zabývám se bezpečností, obranou a kyberbezpečností.

Seznam rubrik