Million Marihuana March 2012

  Je to více jak týden, co jsem se aktivně zúčastnil diskuze za legalizaci marihuany. Bylo to v rámci akce Milion Marihuana March. Byl to pro mne intenzivní zážitek. Řekl jsem si, že si dám určitý časový odstup a srovnám si myšlenky. Nyní se k tématu vracím.

Viděl jsem velké množství mladých lidí. Opět jsem se vrátil do svých rebelských let, kdy revoluce byla denním chlebem a všechno, co jen zavánělo státní mocí a autoritou,  bylo hodno opovržení. Ano, ještě nejsem senilní a jsem schopen se rozvzpomenout.

  Je to etapa v lidském životě, která- je-li přeskočena- chybí.  Tahle etapa má své konotace. Debaty do rána, legrace a akce , které se staly „legendární“. Byl to čas, kdy jsem nesl zodpovědnost pouze za sebe. Neměl jsem děti, studoval jsem .... . Pak ale přišel zlom, který každého rebela „učeše“...Nejvíce jsem si svou proměnu uvědomil v okamžiku, když jsem začal být zodpovědný za své děti. Jako rodič, otec a partner , rozhodnutý je chránit.

   Zúčastnil jsem se na této akci diskuze za legalizaci marihuany. Původně to měla být diskuze na téma legalizace marihuany na léčebné účely. Nezůstalo jen u toho a debata byla mnohem širší. V oblasti využití marihuany pro léčebné účely jsme byli všichni ve shodě a mělo to podporu všech diskutujících. Odlišnosti byly ve formě, jak to realizovat v praxi.  Také přišla řeč na  konzumaci marihuany pro rekreaci. Nejsilnější argument, který zazníval, byl velký důraz na svobodu člověka. Ano, svoboda je také jednou z hodnot, které si velmi vážím a je pro mne v rámci KDU-ČSL hodnotou základní.

   Jenže svoboda bez zodpovědnosti prostě kulhá. Možná se ptáte proč. Argument mám jednoduchý.

   Pracoval jsem více jak deset let v terapeutické komunitě pro drogově závislé. Zažil jsem příliš mnoho smutných osudů, než abych k této problematice mlčel. A marihuana společně s alkoholem stála často na jejich začátku. Lidé, kteří od nás očekávali pomoc, začínali marihuanou a pak postupně přidávali „něco silnějšího“...

   Legalizace, případně uvolnění pravidel kolem marihuany vede ke zvýšení míry nebezpečí. Případné negativní následky nese pak celá společnost. Chci chránit svoje děti a  tak nebudu zvyšovat míru rizika. To je zase moje svoboda a cítím, že mám právo to po „svém“ státu chtít.

Autor: Jan Bartošek | úterý 15.5.2012 8:00 | karma článku: 9,88 | přečteno: 668x
  • Další články autora

Jan Bartošek

Co bude po Ficovi?

17.5.2024 v 10:45 | Karma: 9,17

Jan Bartošek

Politika kam se podíváš...

6.5.2024 v 21:28 | Karma: 7,25

Jan Bartošek

Slovensko na ro…zcestí

6.4.2024 v 11:18 | Karma: 11,25

Jan Bartošek

Když víte, s kým máte tu čest

21.3.2024 v 8:33 | Karma: 13,53