Kompromis není prohra

Politika vždy byla, je a bude o kompromisu. Jde o umění se dohodnout. Bohužel občas je politika vnímaná jako souboj, ze kterého musí někdo vyjít jako vítěz. Často se pak do pozice soudce staví samotná média.

O férovém souboji by měl být naopak předvolební boj. Mělo by jít o souboj idejí, kam směřovat. Bohužel ne vždy tomu tak je. Po volbách pak je jasně stanoveno, kdo má jakou politickou sílu a pak je nutné se na základě výsledku voleb dohodnout. Stejně jako se musíte dohodnout se sousedem, vedle kterého bydlíte, stejně tak se musíte dohodnout v politice o tom, co prosadíte.

            Často se však objeví lidé, kteří chtějí být dobře vidět a pak rádi přicházejí s nějakým konfliktem, protože jak všichni víme, právě o to mají novináři zájem. Zprávu typu „všichni se nakonec dohodli“ lze jen těžko prodat a daleko zajímavější pro čtenáře a posluchače je konfliktní informace. Právě proto výsledně v médiích vidíme, že jeden druhého neustále osočuje.

            Nicméně si musíme uvědomit, že voleni nejsme proto, abychom se často předváděli před kamerami, ale proto, abychom pracovali pro náš stát. Abychom se snažili věci posouvat dopředu.

            Aktuálním tématem, které se již několik měsíců řeší, je služební zákon. Osobně si dovedu představit, že by tento zákon mohl být napsán lépe. Nicméně jde o relativně dobrý kompromis. Jde o kompromis, který vznikl na základě dohody širokým politickým spektrem. Samozřejmě, že vždy se najdou tací, kteří nepřiloží ruku k dílu, nepřinesou konstruktivní návrh, ale jako první budou křičet.

            Důvěra v politiky je v naší zemi velmi nízká. Důvěru je totiž jednoduché ztratit, ale těžké získat zpět. Do voleb jsme šli s tím, že chceme změnit poltickou kulturu v naší zemi. Nechceme se handrkovat před kamerami, kdo je ten lepší, ale chceme napravit nemálo chyb, které se zde za poslední dobu udělaly.

            Lidsky bližší je mně nevyhledávat konflikty, ale prvky, které lidi spojují. Rozhádaní politici jsou zajímavým soustem pro bulvár, ale nejsou přínosem pro podstatu věci, kvůli které je lidé volili.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Bartošek | středa 27.8.2014 12:15 | karma článku: 10,31 | přečteno: 457x
  • Další články autora

Jan Bartošek

Slovensko na ro…zcestí

6.4.2024 v 11:18 | Karma: 11,25

Jan Bartošek

Když víte, s kým máte tu čest

21.3.2024 v 8:33 | Karma: 13,53

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

17.3.2024 v 14:40 | Karma: 16,03