Zima dostal covid!

Rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima onemocněl covidem. Nemohl jsem si nevšimnout, jak si na této skutečnosti média smlsla.

Rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima se v minulosti vyjadřoval k boji s pandemií tak, že preferoval variantu tak zvaného promoření. Vědecká rada PřF UK se neztotožňuje s obsahem opakovaných veřejných vystoupení rektora UK ve věci pandemie onemocnění covid-19, ve kterých se hlásí k některým překonaným přístupům, a může tak přispívat k matení veřejnosti a oslabování stanovisek oborově kompetentních členů vědecké komunity,“ píše se na webu fakulty. Rada jako příklad chybného chování udává „podporu v praxi vyvrácené teorie promořování a nekonzistentní vyjadřování k závažnosti onemocnění a významu ochranných prostředků“.

Co se tak zvaného promořování týče, tyto teorie občas zaznívají i ze zahraničí. V první fázi covidu ve Velké Británii se k této teorii přihlásil částečně i britský premiér Boris Johnson. Pak dostal covid sám a byl ve velmi kritickém stavu. Uzdravil se a přidal se na stranu tvrdých opatření omezujících pohyb obyvatel. Podle médií údajně zlehčoval nebezpečí covidu i exprezident Donald Trump. Pak z amerických médií zaznívalo, že Trump „doplatil“ na zlehčování této nemoci. Přitom byl u něho průběh nemoci vlastně velmi lehký.

Obecně jsou pokroková média zastánci vědeckého přístupu k problémům. Ke covidu se tedy mají a mohou vyjadřovat jenom specialisté/imunologové či virologové. Všichni ostatní mají mlčet. Je to tak, jako by se k problémům ekonomiky mohli vyjadřovat pouze vystudovaní ekonomové, do zemědělství by měli mluvit jenom vystudovaní zemědělci atd. Problém je v tom, že opatření proti covidu (karantény, omezování pohybu a další zákazy) mají zásadní vliv na ekonomiku a dopadají na každého člověka společnosti. Odpovědnost pak nakonec stejně mají politici a u nich záleží velmi na tom, komu naslouchají. Ve Švédsku naslouchali politici názorům, které nepreferovaly příliš velké zavírání ekonomiky, roušky se nijak zvláště nepropagovaly a výsledek je ten, že má Švédsko přibližně se stejným počtem obyvatel jako Česko  přes 11000 zemřelých, Česko přes 15000 zemřelých. Nelze tedy v žádném případě tvrdit, že jsou některé metody boje s covidem zázračné, zatímco jiné jsou z principu zcela špatné.  

Obecně se názorům Zimy věnují lidovky v poměrně velmi objektivním článku zde. Co však říct o takovém způsobu komentáře? Skicář Václava Teichmana v MfD dne 18.1.2021 v rubrice Názory na str. 7 hospitalizaci Zimy komentuje takto: Díkybohu neúspěšný spasitel. Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima dlouhodobě propaguje potřebu rychlého promoření české společnosti, a to i v době, kdy nemocnice praskají ve švech. V pátek byl hospitalizován s dýchacími problémy. Kdyby se jeho svérázná vize uskutečnila, nemocnice by byly ještě plnější a rektor by dnes ležel doma v ložnici, v lepším případě ve spacáku a na spartakiádním lehátku na nemocniční chodbě. (mk)

„Svérázná vize“ Tomáše Zimy se uskutečnila v řadě zemí – viz již ono zmiňované Švédsko – a i tam probíhá tvrdá diskuse mezi „zavírači“ a „promořovači“. Výsledek je přibližně stejný počet zemřelých na milion obyvatel. Je to stejný typ kritiky, kterou provozovala americká pokroková média v době, kdy se nakazil sám Trump. Patří mu to, zlehčuje to, má to!  Covidem se ale u nás nakazila například hlavní hygienička, kterou nelze podezírat z „chybného boje“ proti covidu a ta rozhodně o žádném promořování nikdy nehovořila. Covid si jí našel stejně. Závěr je tak zřejmý a dlouhodobě platný – současný svět, alespoň ten pokrokový a západní, pojal boj s pandemií jako politikum číslo jedna. Všechny ožehavé světové problémy, a že jich je požehnaně, jsou díky covidu na „vedlejší“ koleji. Bude to zřejmě velmi tvrdé probuzení, až opět Západ zjistí, že mu zejména Čína zase ekonomicky utekla.

 A ještě takové "píchnutí" do vosího hnízda promořování. Na jaře jsme měli asi 500 zemřelých a Švédsko asi 4000, tj. asi desetkrát více. Při druhé vlně u nás zemřelo 14,5 tisíce a ve Švédsku 7 tisíc, tj. polovina. Nebyl švédský postup nakonec přeci jenom racionálnější???

Přeji panu rektorovi úspěšnou rekonvalescenci a co nejrychlejší zotavení.

Autor: Jan Bartoň | neděle 24.1.2021 10:00 | karma článku: 42,58 | přečteno: 11677x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,03