Zeman - silná osobnost?

Výstřelem z děla zahájil svou kampaň prezident Miloš Zeman. Mezi komentátory převažuje tvrzení, že kandiduje silná osobnost, kterou bude těžké porazit. Je to trochu jinak.

Miloš Zeman prokázal za svůj dlouhý politický život nesmírně velký talent na využití příležitosti. Snad jenom jednou se těžce „mýlil“ (i když on ve své knize připouští svých omylů více), když kandidoval v roce 2003 na prezidenta republiky a jeho vlastní strana ho podrazila a díky tomu zvítězil Václav Klaus.

Velmi se mi líbil komentář Radko Kubička na ČT24 v pořadu Události, komentáře, který se zřejmě nejlépe „trefil“ do pozice současné hlavy státu.  Podle něj „nevýhodou demokracie“ je to, že ke zvolení potřebuje politik hlasy. Z toho důvodu musí nadbíhat názorům veřejnosti a „uplácet“ voliče sliby.  Ten, kdo se názorům veřejnosti „nepřizpůsobí“, nemá ve volbách valné šance.  Velmi inspirativně pak Kubičko, dodal, že jediným vážným protikandidátem pro Zemana by byl někdo, koho by tím pověřil Andrej Babiš – například Martin Stropnický.

Miloš Zeman má všechny předpoklady k tomu, aby svůj úřad ve volbách v roce 2018 obhájil.  Je dostatečně pružný, aby dokázal vytěžit ze současné politické situace doma i ve světě maximum možného.  Má své věrné voliče, kteří ho doslova zbožňují. Má i podporu voličů, kteří jsou ochotni dát mu hlas proto, že je pro ně menším zlem. To všechno z něj dělá favorita prezidentské volby.

Nicméně, silná osobnost a Miloš Zeman?  Obrovskou výhodou Zemana je skupina potenciálních protikandidátů, Michalem Horáčkem počínaje přes Petra Pitharta a Jiřím Drahošem konče.  Viděl jsem před časem Horáčka v ČT v diskusi s Petrem Robejškem a ukázalo se, že Horáček neumí mluvit. tedy, abych se vyjádřil jasněji, mluvit umí ale není mu rozumět.  Pithart je sázka na politika polistopadové politiky, který už jednou prohrál a Drahoš je možná vědec, ale jako politika si ho neumím představit.

V dnešní době je více než jasné, že politické strany nedokázaly za uplynulé čtyři roky vůbec nikoho na prezidentský úřad připravit. Program TOP 09 – nechceme Zemana a budeme pro toho, kdo bude mít největší šance Zemana porazit, je toho jasným důkazem.  Miloš Zeman je tak v pozici jednookého mezi slepými. Je to schopný rétor, který dokáže vysvětlit „nevysvětlitelné“ a vyčarovat neexistující problém.  On bude tím, který určí podmínky soutěže a témata diskusí. Je to bezesporu významná politická figura na české politické šachovnici. Ale silnou osobností v tom smyslu slova, jak to chápu já, není ani omylem. Je to výborný politik, který dokonale ovládá své řemeslo. Tečka.

 

Autor: Jan Bartoň | pátek 10.3.2017 12:53 | karma článku: 33,18 | přečteno: 3229x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,02