Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zelenskyj: Raketa v Polsku byla ruská

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj trvá na tom, že raketa, která zabíjela v Polsku byla ruská. O tom nelze pochybovat, je však důležité, odkud byla vypálena.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naléhá na ukrajinskou účast na vyšetřování incidentu v Polsku. Je nadále přesvědčen, že to byla ruská, a ne ukrajinská raketa. „Nepochybuji o tom, že to nebyla naše raketa nebo náš raketový útok,“ prohlásil Zelenskyj v telefonickém rozhovoru s novináři. To, že se může jednat o ruskou raketu (respektive raketu vyrobenou v někdejším SSSR) je možné. Nicméně, informační pokrytí ukrajinského konfliktu americkými špionážními systémy je takové, že USA vědí naprosto přesně odkud byla raketa vypálená.

Zdá se tak, že Zelenskyj se snaží, seč může, aby do války na Ukrajině bylo zapojeno NATO a s pomocí NATO bylo Rusko poraženo. Opět se ignorují důležité okolnosti této asymetrické války. Rusko jako jaderná velmoc je v tomto ohledu ve výhodě. Spoléhá na jaderné odstrašování a věří, že NATO nepůjde do přímého konfliktu s Ruskem, protože by hrozila třetí světová válka se všemi ničivými důsledky nejen pro Rusko, ale i pro Západ.

Zelenskyj dále hovoří o tom, že pokud Ukrajina přežije zimu, příští rok Rusko porazí. I v tomto případě platí to, co platilo doposud. Rusko se dobytých území dobrovolně nevzdá a pokud by snad hrozila Rusku porážka, což je velmi nepravděpodobné, může skutečně nasadit demonstrativně jaderné zbraně. Rusko už dávno ve válce na Ukrajině překročilo vše, co Západ považoval za „status quo“. Utěšovat se tím, že Rusko jaderné zbraně nepoužije patří do stejného soudku názorů jako to, že Rusko na Ukrajinu nezaútočí a přeci zaútočilo. Rusko jednoznačně usiluje o zničení Ukrajiny v systému, který panoval po rozpadu SSSR. Ukrajina v NATO je iluze, na které trvá pouze současné ukrajinské vedení, velmi nejistý je i vstup Ukrajiny do EU, pokud na Ukrajině vede Rusko dál svou agresi a ničí vše, co považuje za důležité.

Dmitrij Peskov, mluvčí Kremlu, nepřímo připustil, že cílem ruských útoků na energetickou infrastrukturu, je donutit Ukrajinu k jednání o příměří. To však samozřejmě současné vedení Ukrajiny nemá v úmyslu. Podmínky, které si klade Ukrajina pro zahájení rozhovorů s Ruskem, jsou naopak neakceptovatelné v Kremlu. Nic tedy nenasvědčuje tomu, že by v blízké době mohly být zahájeny rozhovory o ukončení války na Ukrajině.

Velmi zajímavé zprávy přicházejí i z USA. Podle těchto zpráv už USA nemají mnoho zbraní, které by mohly Ukrajině nabídnout, pokud by nechtěly ohrozit bojeschopnost své vlastní armády. Podle médií jsou tak USA v podobné situaci jako Rusko, které také údajně nemá tolik sofistikovaných zbraní v raketové výbavě a útoky na celé území Ukrajiny tak mohou být omezené díky nedostatku zbraní i na ruské straně. Nicméně, na straně Ruska je výhoda lidské síly. Ukrajina už provedla všeobecnou mobilizaci a Rusko „zatím“ jen částečnou a má tak stále rezervy.

Poté, co po amerických volbách ovládli Sněmovnu reprezentantů republikáni, se už někteří významní politici republikánské strany vyjadřují tak, že Ukrajina už od USA nedostane žádný „bianco šek“. Což může znamenat například závazek o tom, že Ukrajina v budoucnosti bude muset za dodávky amerických zbraní platit. Ekonomika Ukrajiny je přitom doslova v troskách a USA dosud poskytly Ukrajině i bezmála 20 miliard dolarů na udržení schopnosti Ukrajiny vyplácet peníze svým občanům.

Válka na Ukrajině tak směřuje k tomu, co se údajně modelovalo v Pentagonu. Modelovaly se různé vojenské strategie a všechny údajně směřovaly k další eskalaci konfliktu. Nicméně, nesouhlasná stanoviska USA a Ukrajiny k raketě dopadlé na Polsko svědčí i o tom, že ukrajinská stanoviska už nemusí být v Pentagonu akceptována automaticky a že si USA jsou vědomy toho, že tam někde v budoucnosti číhá nebezpečí světového konfliktu, a tomu se USA i NATO chtějí vyhnout.

Autor: Jan Bartoň | pátek 18.11.2022 8:30 | karma článku: 35,66 | přečteno: 1120x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Případ Novotný?

ODS si opět vzpomněla na „svého“ starostu Pavla Novotného a tentokrát mu hrozí vyloučení. Novotný je ale jen špičkou ledovce problému, který se oficiálně nazývá „personální politika“.

15.5.2024 v 9:06 | Karma: 27,09 | Přečteno: 574x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Madeira - ostrov zaslíbený nejen francouzským důchodcům

Ještě před vypuknutím hlavní dovolenkové sezóny jsme se ženou vyrazili na Madeiru. Madeira je krásný ostrov s přívětivými lidmi.

14.5.2024 v 10:25 | Karma: 21,63 | Přečteno: 438x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Bartoň

Antikampaň SPOLU je „zajímavá“

Prezident Petr Pavel odsoudil slova Andreje Babiše k válce na Ukrajině a rovněž tak odsoudil antikampaň SPOLU proti ANO. Je to první závažná kritika vládní koalice ze strany prezidenta.

3.5.2024 v 9:00 | Karma: 41,66 | Přečteno: 4844x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Stoltenberg - Ukrajina na cestě do NATO

Generální tajemník NATO opět ujistil Ukrajinu o tom, že se nachází na cestě do aliance. Současně však prohlašuje, že členové NATO neplní sliby, které Ukrajině daly.

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 32,85 | Přečteno: 1580x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,16 | Přečteno: 832x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník prezidenta Íránu Raísího, vracel se z Ázerbájdžánu

19. května 2024,  aktualizováno  16:06

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího a hovoří o...

Změnila se koncepce péče o válečné veterány. Chybí ženský prvek, stěžují si

19. května 2024  15:49

Minulý rok představila ministryně obrany Jana Černochová se šéfem odboru pro válečné veterány a...

Řidič na Lounsku narazil do stromu, ve zničeném vozidle zemřel

19. května 2024  15:25

Náraz do stromu nepřežil v neděli ráno u Staňkovic na Lounsku řidič osobního auta. V autě cestoval...

Policisté při hokeji zakročili proti muži se zbraní, vypadala jako kalašnikov

19. května 2024  15:10

Dlouhou střelnou zbraň nesl v ruce osmnáctiletý mladík, proti němuž v sobotu po poledni zakročili...

  • Počet článků 2658
  • Celková karma 31,77
  • Průměrná čtenost 2016x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články