Zákaz burkin – první pokuty

Zákaz nošení muslimských plavek pro ženy, tak zvaných burkin, už stál některé ženy, které zákaz přestoupily, pokutu. V Británii naopak mají ženy v hidžábu možnost nástupu do policejního sboru.

V Nice, místě velkého teroristického útoku nákladním autem, platí také zákaz nošení burkin na pláž. Podle zpráv byly za přestoupení tohoto zákazu uděleny již první pokuty.  Existuje už i fotodokumentace, která ukazuje čtyři policisty kolem jedné ženy v burkině.

Žena si sundává svrchní modrý díl úboru, jeden z policistů něco vypisuje. Podle zprávy bylo pro onu ženu „nejsmutnější to, že lidé kolem ní zásahu policistů tleskali a volali na ni, aby šla domů“.

Zato v Británii se píše zcela jiný příběh. Muslimkám je povoleno jako členům policejní sboru nosit hidžáb. Policejní autority si od tohoto povolení slibují, že se jim do sboru přihlásí více žen z muslimského prostředí.  Komentáře Britů pod tímto opatřením už nejsou tak optimistické. Lidé píší o tom, že policistka v takovém úboru riskuje při případném útoku zezadu snadnější uškrcení a že úbor vhodný do písečného prostředí s větry se ale vůbec nehodí do mírného anglického podnebí. Samozřejmě má žena takto oblečená horší možnosti pohybu.

Brexit, nebrexit, v Británii se řeší věci „jinak“. V samotném Londýně dnes starostuje labourista, jehož rodina přišla do Británie z Pákistánu. Podle ohlasů pod článkem se však zdá, že řada Britů považuje toto opatření za nesmyslné a kontraproduktivní. Ozývají se hlasy, které kritizují asymetričnost britské politiky a konzervativních arabských režimů, které nechtějí na svém území povolit oblečení podle západních norem, a to ani na oněch tolik propíraných plážích u moře. Zdá se, že britské policejní autority to takto nevidí a bude zajímavé sledovat, jak se toto opatření projeví v praxi.

 

 

 

Autor: Jan Bartoň | středa 24.8.2016 13:57 | karma článku: 19,02 | přečteno: 541x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Případ Novotný?

15.5.2024 v 9:06 | Karma: 27,08

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,16