Už i lidovci vyznávají příbuzenský hřích(aktualizováno)

Pokud se příbuzenskými vztahy ohání česká sociálně demokratická levice, je to její „dědičný hřích“. Komunisté byli kádrováním proslavení. Ale že s tím nyní přišel i ministr Marian Jurečka je dokladem lidovecké „přizpůsobivosti“.

Alena Schillerová, kterou hnutí ANO nejprve navrhlo na pozici ministryně financí, byla pro ČSSD nepřijatelná, mimo jiné proto, že má „vazby na brněnskou buňku ANO“.  Vadilo, že jistý Rusňák dal hnutí ANO sponzorský dar. Navíc, je to zeť právě Aleny Schillerové.  

Lubomír Zaorálek v nedělní Partii na Primě

„Ten důvod je podle mě v tom, že zatčení nebo vazba a obvinění pana Davida Rusňáka v Brně je pro mě docela zajímavý důvod k přemýšlení,“ uvedl Zaorálek. Rusňák podle něj nebyl běžným členem brněnské organizace ANO, ale měl mimořádný vliv. „Byl také podezříván z velrybářství,“ tvrdil Zaorálek. Rusňákovu podnikání s dluhopisy a finančními instrumenty se podle něj velmi hodí vazba na finanční úřady. „Představte si, že máte takovýto byznys s dluhopisy a jinými věcmi a máte náměstkyni ministra financí jako svou tchýni,“ prohlásil Zaorálek.

Na obvinění ze strany Lubomíra Zaorálka reagovala Schillerová tím, že zvažuje „právní kroky“. „Odbornou náměstkyní pro daně a cla jsem se stala na základě řádného výběrového řízení podle zákona o státní službě. Nařčení, že jsem byla vyslána ‚brněnským ANO‘ považuji za útok nejen na sebe, ale také na nezávislost státní služby i příslušné služební orgány,“ uvedla v prohlášení. Respektovala prý, že jako vyšší státní úředník musí snést určitou míru podobných vyjádření, byť nepravdivých a za hranou. „Dnešní vyjádření pana ministra však tuto hranici překročila. Vzhledem k tomu, že se jedná o trestně žalovatelné pomluvy, zvážím příslušné právní kroky,“ uzavřela náměstkyně. Marián Jurečka sice upozornil, že Schillerovou „nelze jen tak odvolat“, protože je „pod státní službou“, ale „řešení vidí v rezignaci“. I lidovec Jurečka tak věří na „příbuzenský hřích“.

Příbuzenský hřích propagovali komunisté po roce 1948. Můj děd byl „kulak“ a byl „rozkulačen“. Jeho starší syn skončil jako trestanec na tři roky v Jáchymově. Jeho mladší syn, můj otec, si „Kainovo znamení“ syna kulaka nesl celý život a jeho zaměstnavatel na něj měl celou složku. Díky tomu neměl nárok na povýšení. Jen díky tomu, že mu jeho přímý nadřízený ukázal, kdo na něho psal posudek (předseda KSČ z jeho rodné vesnice), si mohl přečíst co je vlastně zač. Otec měl tehdy zájem změnit v rámci organizace místo a právě onen nadřízený, člen KSČ, mu řekl: „ Nikam nechoď, musel bych na tebe poslat tuhle „špínu“ a měl bys to polepené. Já tě znám jako dobrého zaměstnance.“  A táta zůstal.

Marián Jurečka tak hraje podobnými kartami. Celá vládní krize vrcholící tajně pořízenými nahrávkami Andreje Babiše a nyní mající jako „dohru“ další setrvání Schillerové v pozici náměstkyně tak nejen zavání, ale je až nápadně podobná komunistickému kádrování.  To, že v osobě Andreje Babiše tato aféra postihla bývalého člena KSČ, je ironií osudu.

Poznámka- omlouvám se za záměnu jména Bystroň místo Rusňák

Autor: Jan Bartoň | pondělí 22.5.2017 11:36 | karma článku: 40,56 | přečteno: 4071x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,03